Lagbanner
Inför Atalanta – Ajax: Matcherna mellan Ajax och Atalanta kan bli avgörande för båda lagen

Inför Atalanta – Ajax: Matcherna mellan Ajax och Atalanta kan bli avgörande för båda lagen

Bara några dagar efter den otroliga 13-0 seger borta mot VVV-Venlo är det dags för Champions League-match igen. Kontrasterna är stora då Ajax reser till Bergamo för en svår bortamatch mot Atalanta.

Ajax besegrade VVV-Venlo borta med otroliga 13-0 i lördags eftermiddag och slog rekordet för den största segern i Eredivisie. Ett rekord man själva höll från 1972 då man besegrade Vitesse med 12-1. Nu väntar ett helt annat motstånd då man ska ta sig an svårspelade Atalanta borta i Bergamo på tisdagskvällen. För Ajax del blir denna match på många sätt avgörande och man måste ta med sig tre poäng till Amsterdam för att ha en god chans att övervintra i Champions League. En förlust här och man ligger sex poäng bakom Atalanta (troligtvis Liverpool också) och det kommer krävas mycket av Ajax för att hämta upp det.

Förra säsongens kvartsfinalister Atalanta började gruppspelet i Champions League förra veckan med en övertygande seger borta mot Midtjylland med 0-4, samtidigt som Ajax inte lyckades sätta sina chanser mot Liverpool på Johan Cruijff ArenA och föll med 0-1. Atalanta vilade åtta av sina ordinarie spelare i helgen när man förlorade hemma mot Sampdoria i Serie A med 1-3. I den matchen fick också Atalantas nederländske och viktige mittfältskugge Marten de Roon bytas ut efter en timmes spel på grund av en ljumskskada och efter ytterligare undersökningar står det klart att han missar matchen mot Ajax vilket blir ett tungt avbräck för Atalanta.

Atalanta tränaren Gian Piero Gasperini tog på sig förlusten i helgen mot Sampdoria och förklarade att det berodde på hans experimenterande med laget då han försökte få in för många nya spelare samtidigt, men säger att mot Ajax kommer det bli annorlunda då man ska spela sitt normala spel igen. ”På tisdag möter vi ett lag med mycket kvalitet som spelar både snabbt och tekniskt bra. Ajax är ett av de starkare lagen. Vi måste spela bättre på tisdag eftersom det kommer att bli en mycket avgörande match i kampen om en plats till åttondelsfinalen”, säger han inför matchen mot Ajax. Vidare säger han att han alltid varit ett fan av Ajax sätt att spela fotboll på och berömmer Erik ten Hag för han taktiskt effektiva idéer.

Ajax reste till Bergamo under tisdagen och en del intressanta saker kunde noteras när matchtruppen släpptes. Med fanns ingen Klaas-Jan Huntelaar, som i helgen gjorde sitt 153:e mål för Ajax som tar honom upp på en delad sjätteplacering tillsammans med Marco van Basten och Ruud Geels för flest mål i Ajax. Förklaringen är att han ”inte är matchfit” och läser man mellan raderna kan mycket väl ”inte matchfit” betyda att man testats positivt för Covid-19, då klubben på grund av sekretess inte vill gå ut med det. Men i den 37-årige Huntelaars fall kan det också bero på ålderskrämpor till följd av det tuffa matchandet. Istället för Huntelaar finns den 18-årige Brian Brobbey med i matchtruppen som nu kan få göra både sin första a-lagsmatch och sin Champions League-debut samtidigt. En annan som högst troligt kommer att göra sin Champions League-debut är Antony, som missade förra veckans match mot Liverpool då han bedömdes ”inte var matchfit” men var tillbaka i helgens match mot VVV och stod för ett mål och två assist då.

Även ten Hag berömmer under presskonferensen på tisdagskvällen tränaren i motståndarlaget som har byggt upp ett attraktivt Atalanta-lag genom smarta värvningar som passar in i tränarens lagbygge. Samtidigt flaggade han för att man inte kommer använda sig av samma taktik som man gjorde mot Liverpool, utan letar nu efter andra lösningar då Atalanta spelar på ett annat sätt. Hans drag mot Liverpool var att flytta upp Daley Blind på mittfältet så vi kan anta att han inte tänker göra det denna gång, eller? Nu med Mohammed Kudus på skadelistan hade det varit spännande om ten Hag vågat startar med löpvillige tvåvägsspelaren Jurgen Ekkelenkamp på mittfältet tillsammans med Ryan Gravenberch och Davy Klaassen. Ekkelenkamp gjorde (precis som alla som spelade) en bra match mot VVV i helgen och fick mycket beröm av ten Hag efter matchen då han löper mycket och hittar alltid rätt ytor i straffområdet, en sällsynt gåva enligt ten Hag. Lisandro Martinez kommer spela som mittback om ten Hag väljer att flytta upp Blind på mittfältet igen, i så fall på Ekkelenkamps bekostnad.

I anfallet finns det nu mycket alternativ då Lassina Traore i helgen var glödhet och smällde in fem mål (tre assist) mot VVV-Venlo och blev då den förste Ajax-spelaren att göra fem mål i en ligamatch sedan Marco van Basten gjorde sex mål 1985. Men känslan är att ten Hag kommer välja antingen David Neres eller Quincy Promes, tillsammans med Dusan Tadic och Antony i anfallet, för deras rutin.

Ajax och Atalanta har aldrig tidigare mötts i tävlingssammanhang och historiskt har Ajax haft det tufft på italiensk mark där man på 20 tävlingsmatcher endast vunnit fem gånger. Fem gånger har man kryssat och hela tio gånger har man förlorat. Dock så är man obesegrade i de fem senaste matcherna borta mot italienskt motstånd och den senaste matchen man spelade i Italien var under våren 2019 när man vann borta mot Juventus med 2-1 och tog sig i och med det vidare till semifinal i Champions League.

Möjlig startelva Atalanta: Sportiello; Toloi, Palomino, Djimsiti; Hateboer, Malinovskyi, Freuler, Gosens; Pasalic, Gomez, Zapata.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Ekkelenkamp, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres.

Champions League Grupp D
Var: Stadio di Bergamo, Bergamo.
När: Tisdag 27 oktober 2020 kl. 21:00
Domare: Damir Skomina, Slovenien.
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-10-26 22:53:42
Author

Fler artiklar om Ajax