Lagbanner
Inför Bayern München - Ajax: Höstens tuffaste uppgift?
Kommer Frenkie de Jong kunna medverka ikväll?

Inför Bayern München - Ajax: Höstens tuffaste uppgift?

Ikväll går Ajax sin på pappret tuffaste uppgift för säsongen till mötes, en bortamatch på Allianz Arena. Finns det någon skrällchans för Ajax?

Erik ten Hag: "Bayern München är storfavoriter". Det är helt enkelt förutsättningarna ikväll, som Ajax förhåller sig till. Under Frank de Boers ledning skrällde man i Champions Leagues gruppspel mot Barcelona, Manchester City, PSG. Kan man ställa till med en ny skräll under ten Hag?

Ikväll är det dags för Ajax att gå in i Champions League-spel igen med kanske den på pappret svåraste matchen, borta mot Bayern München. Frenkie de Jong stod över matchen i lördags mot Fortuna Sittard och är enligt ten Hag fortfarande osäker att komma till spel. Matthijs de Ligt gör sin debut i Champions League efter att missat första matchen mot AEK Aten. Och för ten Hag själv blir det ett återseende med hans gamla arbetsgivare, 2013 till 2015 var han tränare för Bayern Münchens reservlag.
 
de Ligt var tillbaka i startelven mot Fortuna Sittard efter varit borta en kortare period med en knäskada och det var skönt att ha kaptenen tillbaka i försvaret.  Hela backlinjen blir stabilare och lugnare med honom och det märks hur otroligt viktig han är för Ajaxs spel. Fansens favorit Klaas-Jan Huntelaar, som har ersatt Kasper Dolberg på ett exemplariskt vis större delen av 2018 då denne varit skadad, såg ovanligt virrig och vilsen ut i lördags och byttes ut i halvtid mot just Dolberg som direkt höll sig framme och gjorde mål. Samtidigt stod Frenkie de Jong över matchen och vilades då även han har en känning i knäet. När Ajax tränade på mäktiga Allianz Arena i München på måndagskvällen tränade de Jong vid sidan om gruppen och han är fortfarande osäker att kunna starta matchen, något vi antagligen inte får veta förrän startelvan släpps precis innan matchen. Ajax kommer från två sämre matcher i Eredivisie mot PSV och Fortuna Sittard, en förlust och en vinst, en match där man bara släppte in mål och en match där man hade svårt att göra mål. Något som är oroande de senaste matcherna då Ajax anners gått som tåget både i Eredivisie och Champions League-kvalet under sensommaren och hösten. Men där man fick sig en ordentlig kalldusch i matchen mot PSV. Nu är frågan: Kommer man klara av att göra det borta mot Bayern München som man inte lyckades med borta mot PSV?

Ett strömavbrott på Schiphol gjorde att planet både A-laget och U19-laget skulle åka med till München blev försenat i över två timmar. Något både Dusan Tadic och Erik ten Hag sa på presskonferensen var frustrerande och stör uppladdningen inför matchen. Ajax U19 spelar för övrigt sin match 14.00 idag och den sänds på Viaplay. De slog AEK Aten U19 med 6-0 i Youth League-premiären och hoppas kunna gå långt i turneringen. Man har chansen att se många framtida stjärnor i aktion imorgon.
 
Tadic ser fram emot kvällens drabbning och säger att det är en stor match för alla i laget. Han ser Bayern som en kandidat till att ta hem Champions League-titeln men betonar att Ajax har en chans och att man måste vara lugna, tro på det, lita på sina egenskaper och sitt spel. ten Hag menar att Bayern är storfavoriter trots två sämre resultat de senaste veckorna och att de då kan var mer motiverade och känner en mycket större press att vinna. Men han trycker även på att de kan bero på att laget befinner sig i en svacka och att det kan vara en chans för Ajax att utnyttja. Han betonar att Ajax kommer gå för vinst, spela sitt eget spel och inte justera något för att man möter Bayern borta, som att parkera bussen, något som inte filosofi.
 
Ajaxs matchtrupp:

Andre Onana, Kostas Lamprou, Dominik Kotarski, Rasmus Kristensen, Matthijs de Ligt, Max Wöber, Noussair Mazraoui, Daley Blind, Perr Schuurs, Nico Tagliafico, Donny van de Beek, Dusan Tadic, Carel Eiting, Zakaria Labyad, Lasse Schöne, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, David Neres, Klaas Jan Huntelaar, Kasper Dolberg, Dani de Wit, Ryan Gravenberch

Backlinjen är klar, de Ligt tillbaka efter skada där han nu får göra debut i Champions League i en av de svåraste bortamatcher på pappret, han bildar mittlås med Daley Blind. Mazraoui och Tagliafico på varsin kant. Defensiv mittfältare blir Schöne. Det största frågetecknet är huruvida de Jong startar ikväll och om inte, vem ten Hag väljer istället? Det står isåfall mellan Donny van de Beek eller Carel Eiting där ten Hag brukar föredra Eiting då hans spelstil mer liknar de Jong. Ziyech är given på mittfältet, med Neres och Tadic som yttrar, men då dessa byter position i princip konstant i en match är det inte fel hur man än placerar dem på pappret. Kul hade varit om ten Hag startar med Dolberg som nia då han såg pigg ut i lördags och gjorde mål, samtidigt som Huntelaar såg blek ut. Men så rolig är ten Hag troligtvis inte, vi lär se Huntelaar från start istället för Dolberg.

För en blick på motståndarna Bayern München vänder vi oss till Rickard Olsen på Bayern-redaktionen som tagit sig tid att svara på några frågor om läget hos de tyska jättarna.

Bayern är storfavorit i gruppen och inledde CL-spelet med att vinna nere i Portugal. Men efter idel segrar i början av säsongen har det bara blivit 1-1 mot Augsburg och 2-0-förlust mot Hertha Berlin i ligan på sistone,  hur är egentligen formen hos Bayern?
 
Den är aningen sviktande, men Kovac har också tvingats rotera mer då Bayern har många skador vilket är en del av svaret. Dessutom är det tyvärr så att vissa av de äldre verkar ha svårt att motivera sig i ligan match efter match när det gått förhållandevis enkelt. Lägg därtill att Kovac spelstil inte satt sig till 100% så har du nog stora delar av svaret på varför de två senaste matcherna gått sämre. Jag tror nog formen är ganska bra förutsatt att laget är motiverat, vilket de verkar vara i Champions League. Sen ser både Hertha och Augsburg ut att vara bra i år, så man ska inte ta något ifrån dem heller.
 
Fd spelaren Niko Kovac har tagit över som ny tränare, har han lyckats sätta sin prägel på laget än? Hur kan Bayerns spelstil beskrivas, några klara skillnader under Kovac jämfört med tidigare tränare?
 
I mina ögon är spelet rakare och pressen har blivit aningen mer intensiv igen, men det är helt klart så att allt inte sitter helt än. Vissa delar där man såg det gå blixtsnabbt i Frankfurt stannar upp ännu i Bayern, vilket jag tror kommer ändra sig på sikt. Dock är det kanske lite så också att delar av materialet inte är vana vid den typen av spelstil, framförallt Thiago som är fostrad med bollinnehav har ibland svårt att slå bollen snabbt i djupled med hög risk för bolltapp, vilket Kovac spelstil kräver. No risk it no biscuit som Bruce Arians sa en gång i tiden och det är nog lite så Kovac spelstil är. Bollen ska transporteras snabbt framåt och det ska vara hög intensitet.
 
Bayern har dragits med en del skadeproblem i säsongsinledningen, Kingsley Coman, Corentin Tolisso och Rafinha är alla borta länge och Leon Goretzka dras med fotledsproblem. Är det tunga tapp som påverkar laget stort, eller gör den i alla fall på pappret fantastiska bredden på truppen att det inte blir så kännbart?
 
Det är definitivt tunga avbräck. Framförallt för Coman som skulle bli den nye store superstjärnan i år och blir borta ännu ett halvår får ju anses som extra tragiskt. Dessutom saknar man ju en ren DM utom Martinez och när sedan Rudy säljs och Goretzka och Tolisso skadar sig så blir det ju svårt för oss att ersätta dem och få den nödvändiga vilan för de spelare som behöver det. Martinez och Thiago är ju också väldigt skadebenägna så att ha ett så tunt innermittfält är verkligen inte bara tufft utan en potentiellt förödande risk också.
 
Truppen ja, kikar man på Bayerns trupp så är det världsstjärnor överallt, men finns det några speciella nyckelspelare som förtjänar att lyftas fram, spelare som det är viktigt att de har en bra dag för att det ska funka för Bayern?
 
Svårt att säga, men när någon av Robben eller Ribéry har en bra dag brukar vi vinna, detsamma gäller egentligen Lewandowski, men på senare tid är det ju backlinjen som varit lite skakig. Skulle nog lyfta fram att Hummels och/eller Boateng måste ha bra dagar för att Bayern ska kunna slå de allra bästa och när de inte har det syns det tyvärr ganska tydligt i målprotokollet.
 
Å andra sidan, finns det någon svaghet i laget som Ajax kan tänkas utnyttja?
 
Jag hade nog sagt den höga backlinjen då man kan slå längre bollar och på så vis effektivt spela bort Bayerns mittfält och få en mot en läge mot backlinjen och i vissa fall ännu bättre. Då Bayern pressar upp ytterbackarna och har slutat att droppa ned DM mellan mittbackarna så är det egentligen bara en tvåbackslinje som står där vid eventuella kontringar. En annan del är att få spelet att gå långsamt. När Bayern hamnar mot en solid box har man väldigt svårt att lirka upp försvaret med det material som kan mönstras idag. Jag hade därför sagt att Ajax ska stå lågt och kontra snabbt med längre första bollar.
 
Hur tror du Kovac väljer i sin laguttagning?
 
Neuer - Kimmich, Boateng, Süle, Alaba - Martinez, Thiago, Müller - Robben, Lewandowski, Ribéry = 4 - 3 - 3.
 
Slutligen, hur tror du det går i matchen?
 
3 - 0 Bayern får jag nog säga. Bayern ska vara både ett och två nummer för stora för Ajax om man ska se sig själva som titelfavoriter.

Vi tackar Rickard Olsen för de svaren och hoppas han har helt fel om det sista. Grupptabellen efter en omgång ser för övrigt ut som följer:
 
Grupp E

1. AFC Ajax        3p
2. Bayern M.      3p
3. Benfica            0p       
4. AEK Aten       0p

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, de Jong, Ziyech; Neres, Huntelaar, Tadic.
 
Var: Allianz Arena i München.
När: 21.00
Matchen sänds på TV3 Sport och Viaplay.

Av: Joakim Dahl & William Edström

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-02 08:34:00
Author

Fler artiklar om Ajax