Lagbanner
Inför Benfica – Ajax: Två historiska men skandalomsusade klubbar ställs mot varandra
Två historiska men skandalomsusade klubbar ställs mot varandra i Lissabon ikväll.

Inför Benfica – Ajax: Två historiska men skandalomsusade klubbar ställs mot varandra

Ikväll ställs två historiska klubbar, som det stormar en hel del runt omkring utanför planen, mot varandra i åttondelsfinalen av Champions League. Den första matchen spelas på Estadio do Sport Lisboa e Benfica i Lissabon.

Det har varit turbulent i Ajax sedan Marc Overmars-skandalen och i dagarna uppdagades det att ännu en Ajax-anställd har utretts för gränsöverskridande beteende 2020. Men detta har inte påverkat laget som har spelat högklassig fotboll och krigade i helgen till sig en 0-1-vinst borta mot ett väldigt defensivt organiserat Willem II i svåra väderförhållanden.

Även kvällens motståndare Benfica kommer från en turbulent period då tränaren Jorge Jesus fått sparken efter konflikter och hans efterträdare och interimtränaren Nélson Veríssimo sitter nu löst efter att man halkat tolv poäng bakom ligaledarna FC Porto i Premira Liga. Dessutom uppdagades det nyligen att Benfica misstänks för att ha mutat domaren Bruno Paixão (slutade 2018) med 1,9 miljoner euro för att döma i klubbens favör under flera år. Om detta fastslås riskerar man att degraderas till den andra divisionen.  

Ajax har mött Benfica i Lissabon vid tre tillfällen tidigare i europeiskt sammanhang och har ännu inte förlorat. Säsongen 1968/69 vann man med 1-3 och säsongen 1971/72 och 2018/2019 spelade man oavgjort 0-0 respektive 1-1. Ajax har tidigare under denna säsong stött på portugisiskt motstånd i form av Benficas rivaler Sporting CP som man besegrade med 1-5 borta och 4-2 hemma. Även Benfica har tidigare denna säsong stött på nederländskt motstånd då man ställdes mot PSV Eindhoven i kvalet till Champions League. Man vann först hemmamatchen med 2-1 och lyckades sen hålla 0-0 i Eindhoven. Benfica slutade sen på andraplats i sin grupp som även innehöll Bayern München, Barcelona och Dynamo Kiev.

I Benficas försvar finns en väldigt känd och Ajax-familjär spelare i form av Jan Vertonghen. Belgaren gick igenom Ajax ungdomsakademi och gjorde sen 220 officiella matcher för Ajax mellan 2006 och 2012. I Ajax vann han Eredivisie två gånger, cupen en gång och röstades även fram som Årets spelare i Eredivisie 2012. Inför kvällens match har Vertonghen varit ute i media och sagt att ”Ajax just nu är ett av världens bästa lag och kan vara på en högre nivå än Manchester City, Real Madrid och PSG.”

Nico Tagliafico saknades från matchtruppen i helgen mot Willem II men är nu tillbaka mot Benfica. Han lär få börja på bänken till förmån till sin direkta konkurrent Daley Blind som ikväll kan göra sin 43:e Champions League-match för Ajax och blir då historisk då han passerar Jari Litmanens klubbrekord på 42 matcher. På skadelistan finns Brian Brobbey, Sean Klaiber, Maarten Stekelenburg och Zakaria Labyad, men utöver det har man en frisk trupp. Edson Álvarez och Jurriën Timber är kortbelastade och får de gula kort ikväll missar de returen i Amsterdam.

Möjlig startelva Benfica: Vlachodimos; Lazaro, Otamendi, Vertonghen, Grimaldo; Silva, Weigl, Bernardo, Everton; Ramos, Nunez.
Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Klaassen, Berghuis; Antony, Haller, Tadic.

Champions League Åttondelsfinal  
Var: Estadio do Sport Lisboa e Benfica, Lissabon.
När: 23/2         21:00
Domare: Slavko Vincic (SLO)
Matchen sänds på Cmore.

 

Joakim Dahl 2022-02-23 10:56:12
Author

Fler artiklar om Ajax