Lagbanner
Inför Besiktas – Ajax: Gruppsegern ska säkras
Ajax kan säkra gruppsegern borta mot Besiktas på onsdagskvällen.

Inför Besiktas – Ajax: Gruppsegern ska säkras

Ajax går in i Champions League igen där man nu vill säkra gruppsegern borta mot Besiktas och för att göra det krävs minst ett oavgjort resultat. Samtidigt hintar Erik ten Hag om att man kommer rotera laget då man får klara sig utan avstängde Edson Álvarez samt Mohammed Kudus som dragit på sig ytterligare en allvarlig skada.

Ajax var tillbaka med en komfortabel 0-5-seger borta mot RKC Waalwijk i söndags och går nu in i Champions League-spelet igen då man ställs mot Besiktas på bortaplan. Mohammed Kudus otur verkar inte ge med sig utan han ådrog sig ytterligare en skada (revbenet) under landslagsuppehållet då han startade för sitt Ghana i deras match mot Sydafrika. Revbensskadan har nu visat sig vara av den allvarligare sorten och Kudus förväntas bli borta året ut. Ett nytt tufft bakslag för Kudus som precis återhämtat sig från både en allvarlig knäskada samt en fotledsskada och var tillbaka i Ajax startelva i sista matchen innan landslagsuppehållet mot Heracles. Han får nu göra Sean Klaiber och Maarten Stekelenburg sällskap på skadelistan.

Även Edson Álvarez missar matchen mot Besiktas fast på grund av en avstängning efter för många gula kort och detta öppnar upp en plats på mittfältet som förmodligen kommer gå till Davy Klaassen, men om Erik ten Hag känner för att rotera i laget lite mer finns det även utrymme för att spela Kenneth Taylor där, eller att flytta upp Daley Blind på mittfältet och starta med Nico Tagliafico som vänsterback. Vid ett tillfälle tidigare har han också testat att spela Jurriën Timber på mittfältet så det är också ett alternativ.

På presskonferensen inför matchen mot Besiktas fick ten Hag frågan om han inte kan ta sig friheten att spela andra spelare nu när Ajax redan har kvalificerat sig och dessutom möter ett lag på niondeplats i den turkiska ligan, på vilket han svara att det kommer man göra, men man har gjort det tidigare också och då har inte de spelarna levererat det han förväntade sig av dem och det irriterar honom. En passning till de som inte är ordinarie men samtidigt en hint att vi kan förvänta oss ändringar i startelvan mot Besiktas. Vidare säger ten Hag att man måste ersätta avstängde Álvarez, att han tar hänsyn till spelare som har känningar och att han ser på hur han kan utveckla laget vidare genom att prova nya uppställningar.  

Efter matchen mot RKC i söndags fick ten hag en släng kritik med anledning av sina byten och specifikt att han valde att byta in Zakaria Labyad, som sitter på ett utgående kontrakt och med största sannolikhet lämnar klubben till sommaren, istället för att byta in en yngre talang som till exempel Taylor. Kritiken kan vara befogad då det ibland är svårt att förstå ten Hags byten och speciellt när man möter ett bottenlag i ligan och redan har avgjort matchen kan man tycka att det är ett ypperligt tillfälle att lufta laget och ge de yngre spelarna chansen att få visa upp sig. Att byta in Labyad samtidigt som spelare som Taylor, Tagliafico eller Devny Rensch inte ens används i matchen ter sig ytterst märkligt. ten Hag motiverade bytet av Labyad efter matchen med att Labyad är en lojal spelare samtidigt som han gör bra ifrån sig på träningarna, men man kan då ställa sig frågan om inte Taylor, Rensch eller Tagliafico gör det då?

Men det är lätt att gnälla på ten Hag för hans ibland tveksamma byten, men det går inte att göra det när de gäller hans statistik sedan han kom till Ajax, speciellt i Champions League där man under ten Hags ledning endast förlorat en gång på bortaplan (mot Liverpool med 1-0). I en intervju med Kicker beskrev Sébastien Haller ten Hag som en tränare som är ”extremt besatt av fotboll, extremt noggrann och letar alltid efter innovationer” och att han alltid ser till att hans spelarna vet exakt allt om hur sina motståndare spelar innan matcherna. Han beskrivs också som en tränare som aldrig är nöjd och bevisligen är det så när man efter en 4-0-seger hemma mot Dortmund fortfarande kan vara kritisk till vissa smådetaljer i spelet. Bevisligen är det så att ten Hag alltid tittar efter saker som kan bli bättre, vilket också är typisk för Ajax.  

Hans första hela säsong i Ajax tog han nästan klubben till en Champions League-final, något klubben drömt om sedan man senast vann turnering 1995 och efter två säsonger där man inte lyckats ta sig förbi gruppspelet, med ett i princip nytt lag, har han nu återigen lyckats ta Ajax förbi gruppspelet, dessutom på ett fantastiskt sätt med totalfotboll där man så här långt har full pott med målskillnaden 14-2 på de första fyra omgångarna där man samtidigt är det laget i turneringen som skapat flest målchanser. Faktum är att sedan ten Hag tog över Ajax har man gjort enorma kliv i Europa vilket också gynnar Nederländerna när det kommer till UEFA:s koefficientliga där Nederländerna nu jagar två biljetter till Champions League.

Efter Ajax framgångar i Champions League under hösten har såklart ryktena börjat sprida sig om att flera klubbar ska vara intresserade av ten Hag, däribland Manchester United. Men ten Hag själv ska internt inom klubben ha kommunicerat att han inte vill lämna Ajax mitt i en säsong, vilket betyder att han tidigast skulle lämna Ajax till sommaren. Samma sak ska gälla Marc Overmars som även han lockar stort intresse från andra klubbar, framför allt Newcastle United, men stannar för tillfället också i Ajax av samma anledning.

Ajax har redan kvalificerat sig till slutspelet i Champions League och nästan säkrat gruppsegern vilket kommer vara viktigt när det gäller vilket motstånd man sen kommer att lottas mot. Det räcker med en poäng för Ajax borta mot Besiktas på onsdagskvällen för att säkra förstaplatsen i gruppen då både Borussia Dortmund och Sporting CP ligger på sex poäng, sex poäng bakom Ajax som ligger på 12 poäng med två matcher kvar att spela.

Vad som krävs för att Ajax inte ska lyckas ta hem gruppsegern då? Jo, då måste Ajax förlora båda de återstående matcherna borta mot Besiktas och hemma mot Sporting CP i den sista omgången, dessutom måste Sporting CP vinna med minst fem mål på Johan Cruijff ArenA för att få bättre inbördes statistik mot Ajax. Dortmund kommer som bäst sluta på andra plats och kan inte gå om Ajax eftersom Ajax har bättre inbördes statistik lagen emellan. Det är alltså först och främst inbördes möten som räknas, i andra hand målskillnad.

För Besiktas del ser det oerhört tufft ut då laget ännu inte tagit några poäng i gruppen och har det tufft även hemma i ligaspelet där man nyligen kommer från en 2-0-förlust borta mot Alanyaspor i lördags och har parkerat sig på en niondeplacering i tabellen. En seger mot Ajax är ett måste för att man ska ha någon chans att kunna nå Europa League-platsen vilket är det bästa man kan åstadkomma med två omgångar kvar. Samtidigt är man beroende av andra resultat, då Dortmund senare på kvällen måste förlora mot Sporting CP, för att man sen i sista omgången ska kunna besegra Dortmund på bortaplan med minst två måls marginal för att på så sätt få bättre inbördes statistik mot Dortmund.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Berghuis, Gravenberch; Neres, Haller, Tadic.

Champions League Grupp C – Omgång 5
Var: Vodafone Park, Istanbul.
När: Onsdag 24/11   18:45
Domare: Irfan Peljto (Bosnien)
Matchen sänds på Cmore.

 

Joakim Dahl 2021-11-23 20:27:06
Author

Fler artiklar om Ajax