Lagbanner
Inför De Klassieker + transfernyheter
Erik ten Hag står inför ett elddop.

Inför De Klassieker + transfernyheter

Ajaxs nye tränare Erik ten Hag står redo att debutera mot Feyenoord. Dessutom är Ajax på väg att värva en ny högerback samtidigt som det ryktas om en försäljning av Amin Younes och mer tråkigt efterspel med sparkade Dennis Bergkamp.

Nye tränaren Erik ten Hag får ett riktigt elddop då han på söndag begår tränardebut för Ajax i De Klassieker hemma mot Feyenoord på Johan Cruijff Arena. Men innan vi kommer till matchen, så har det hänt mycket runt Ajax de senaste dagarna:

Sent igår kväll gick Mike Verweij på De Telegraaf ut med nyheten att FC Midtjyllands 20-årige högerback Rasmus Nissen Kristensen är mycket nära Ajax. 20-åringen är en ansedd talang i Danmark och Ajaxs huvudscout Henk Veldmate ska ha haft ögonen på honom redan under sin tid i Groningen. Förmodligen har superscouten John Steen Olsen också följt Nissen Kristensen. Då Ajax redan har tre högerbackar i a-laget: kapten Joël Veltman, colombianen Luis Orejuela som värvades i somras och egna produkten Deyovaisio Zeefuik så kan ankomsen av en ny tyda på att Veltman kanske rör på sig i sommar.

Ett annat nyförvärv det pratas om är som tidigare rapporterat Zakaria Labyad, som ten Hag känner och gillar från Utrecht-tiden. ten Hag har nu öppet sagt att han gärna vill ha Labyad till Ajax och att han anser att Labyad hör hemma i en toppklubb i Holland. Labyad å sin sida säger att han avvaktar tills vidare men att han gärna skulle spela för Ajax.

Amin Younes kontrakt med Ajax går ut till sommaren men det innehåller en option för ett år till. Det finns ett stort intresse runt Younes som nu verkar konkretiseras. Det har ryktats om framför allt Napoli en längre tid. Först ryktades det i veckan att Ajax meddelat Napoli att man ville ha 4 miljoner euro för yttern men senare har det ryktats om att Swansea är redo att buda hela 10 miljoner euro för tysken, och att även Sevilla, Inter och Zenit St. Petersburg ska vara intresserade, utöver Napoli. Hur mycket sanningshalt det ligger i de ryktena återstår att se, att Younes lämnar Ajax ser ganska klart ut, frågan är bara om det blir nu i januari eller till sommaren.

Det var strax innan jul som Ajax sparkade huvudtränare Marcel Keizer och assisterande tränarna Hennie Spijkerman och Dennis Bergkamp. De två förstnämnda är klubben slutförhandlade med gällande upplösningen av deras kontrakt, men samtalen med Bergkamp har dragit ut på tiden och i veckan kom nyheten att den forne storspelaren överväger att dra klubben inför domstol... Minst sagt ovärdigt av Bergkamp som inte lämnar snyggt efter en misslyckad tid som assisterande tränare för Ajax. Det har tidigare avslöjats att när han fick beskedet av sina forna lagkamrater Edwin van der Sar och Marc Overmars tog han det inte bra och en minst sagt hätsk ordväxling ska ha uppstått (medan Keizer och Spijkerman å sin sida uppförde sig mer professioneltl).

Så till De Klassieker som alltså blir Erik ten Hags tränardebut. Eredivisie har haft uppehåll sen 24 december då Ajax avslutade 2017 med att besegra Willem II med 3-1 i en match då Jong Ajax-tränarduo Michael Reiziger och Winston Bogarde skötte laget. Erik ten Hag och nye assistenten Alfred Schreuder har nu i januari börjat arbetet med att forma laget på sitt sätt. En vecka tillbringades i Algarve på träningsläger där man spelade två träningsmatcher den sista dagen, den bästa startelvan besegrade Lyngby med 5-1 medan reserverna spelade 1-1 mot Duisburg. Den senaste veckan har man varit tillbaka i Amsterdam och tränat inför söndag. Idag hade man den sista träningen inför De Klassieker, som vanligt välbesökt, 4700 supportrar på plats och god stämning som synes.

På skadelistan finns Kasper Dolberg (borta till februari med en fotskada), Benjamin van Leer (knä, oklart hur länge), Nick Viergever (fot, bör vara tillbaka snart), Daley Sinkgraven (knä, borta säsongen ut) och Vaclav Cerny (korsbandsskada, borta säsongen ut). Maximilian Wöber som missade de sista matcherna innan uppehållet är tillbaka i träning och tillgänglig mot Feyenoord, liksom Klaas-Jan Huntelaar som stod över någon träning i Algarve på grund av en känning.

ten Hag var i Utrecht känd för att vara en av få tränare i Eredivisie som inte ställde upp sitt lag i en 4-3-3-formation, utan istället en 4-4-2 med diamantmittfält. Så ser det dock inte ut att bli i Ajax, ten Hag är flexibel och betonar hellre att han likt Ajax vill spela en offensiv och kreativ fotboll, att det är det viktigaste. I båda träningsmatcherna hölls det fast vid en 4-3-3 och med tanke på hur en stor styrka hos Ajax är ytterspelet med David Neres och Justin Kluivert kommer nog yttrar fortsatt vara en del av det taktiska upplägget.

Startelvan mot Lyngby såg ut som följer: André Onana i mål som vanligt. Veltman som högerback och nye argentinaren Nicolás Tagliafico som vänsterback. Matthijs de Ligt i mittlåset med Frenkie de Jong i sin liberoroll bredvid. Donny van de Beek, Lasse Schöne och Hakim Ziyech på mittfältet (både Ziyech och van de Beek blev för övrigt tvåmålsskyttar). David Neres, Klaas-Jan Huntelaar och Justin Kluivert i kedjan. Förmodligen blir elvan mot Feyenoord denna, med reservation för vissa förändringar. Tänker då främst på huruvida Maximilian Wöber stoppas in, österrikaren har som sagts dragits med en skada och klev av träningsmatchen mot Duisburg, men har tränat i veckan och är uttagen i matchtruppen. Han skulle då antingen ta vänsterbacksplatsen från Tagliafico eller sättas in centralt för ett mer normalt mittlås istället för Libero-Frenkie. Men med tanke på Wöber skadeläge, hur lyckad Frenkie varit i sin roll och hur väl den rimmar med ten Hags filosofi och hur väl Tagliafico smält samman med laget så lär Wöber nog börja på bänken.

Tagliafico ja, argentinaren verkar ha kommit in i laget snabbt, både han själv, ten Hag och hans lagkamrater har talat om det. Onana, som talar spanska sen sin tid i Barcelona och såklart colombianerna Orejuela och Mateo Cassierra verkar ha ansträngt sig särskilt för att få in Tagliafico i gemenskapen. Och han imponerade mot Lyngby. Förutom ovannämnda är Orejuela, Cassierra, Amin Younes, Siem de Jong, Carel Eiting, Deyovaisio Zeefuik, Noussair Mazraoui samt tredjemålvakten Kostas Lamprou uttagna i matchtruppen. Kan bli intressant att hålla ögonen på Supersub-Siem som gjort 9 mål i De Klassiekers i sina dar. En annan bra Klassieker-spelare är Lasse Schöne som spelat 9 stycken och aldrig förlorat. Vi minns ju gärna hans fantastiska frisparkskanon i den första minuten i det senast mötet på Johan Cruijff Arena, förra våren.

Något annat vi minns är givetvis resultatet på De Kuip i höstas: Feyenoord 1 - 4 Ajax. Ajax hade en turbulent höst med fiasko i Europakvalet men man är åtminstone med i guldstriden med PSV, Eindhoven-laget ligger 5 poäng före Ajax. Feyenoord å sin sida blev förnedrade i Champions League-gruppspelet och ligger 9 poäng efter Ajax.

Den stora nyheten i Rotterdam är givietvis Robin van Persies återkomst, som blev officiell igår, men kontraktet skrivs på först på måndag så han är inte aktuell för spel på söndag. En annan transfernyhet är att målvakten Kenneth Vermeer, som lämnade Ajax (efter att Jasper Cillessen tagit hans plats) för Feyenoord lånas ut till Club Brügge för mer speltid eftersom han i Rotterdam på grund av skador och form förlorade startplatsen till Brad Jones för längesen. En kul statistik som kom fram igår: Den spelare som gjort flest mål på Vermeer under hans Feyenoord-tid? Hans egen mittback Sven van Beek, 4 självmål. 

Feyenoord meddelar att Giovanni van Bronckhorst förfogar över en frisk trupp, mittbacken Eric Botteghin och vänsterbacken Ridgeciano Haps som drogs med skador har båda fått upp matchrytm via spel med reservlaget i veckan. Osäkert dock huruvida de startar. Enligt Algemeen Dagblaad blir Feyenoords startelva: Brad Jones i mål. Jerry St. Juste högerback, Sven van Beek och Renato Tapia mittbackar och 17-årige Tyrell Malacia vänsterback. Jens Toornstra, Karim El Ahmadi och Tonny Vilhena på mittfältet. Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen och Sam Larsson i kedjan. Det är ordinarie manskap framåt, men försvaret ser där lite svagare ut på grund av Botteghins och Haps frånvaro. Malacia har gjort det bra men David Neres kan säkert ha kul med honom. Peruanske landslagmannen Tapia har också sett lite skakig ut och är inte så samspelt med otursförföljde van Beek som nyligen blev var tillbaka från en korsbandsskada.

Om Neres mot Malacia blir en match i matchen att följa så blir en annan den mellan Feyenoords högerytter Berghuis och Ajaxs nye vänsterback Tagliafico. När en journalist från NOS frågade Tagliafico om Berghuis svarade argentinaren: "Berghuis? Vad är det?"

De Klassieker spelas imorgon söndag kl 14.30 och sänds på TV3 Sport och Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-01-20 14:08:25
Author

Fler artiklar om Ajax