Lagbanner
Inför FC Emmen - Ajax: Ett genrep inför Liverpool på tisdag
Nico Tagliafico skriver nytt kontrakt med Ajax.

Inför FC Emmen - Ajax: Ett genrep inför Liverpool på tisdag

Ajax reser till Emmen under lördagen för ett möte mot nästjumbon FC Emmen i ligan som ett genrep till flera viktiga matcher veckorna framöver. Det är nu också bekräftat att Nico Tagliafico kritar på ett nytt kontrakt med Ajax.

På lördagskvällen ställs Ajax mot FC Emmen som ligger nästsist i tabellen och har ännu inte vunnit någon match i de inledande nio omgångarna i ligan och endast en lite bättre målskillnad än Fortuna Sittard gör att man inte ligger i botten av tabellen. Matchen blir ett genrep för Ajax inför nästa viktiga match i Champions League redan på tisdag mot Liverpool.

Med många viktiga matcher framöver, då man nästa helg möter FC Twente i ligan, som överraskande förlorade mot RKC Waalwijk under fredagskvällen, och därefter väntar den helt avgörande Champions League-matchen mot Atalanta veckan därpå. Att Erik ten Hag passar på att rotera laget när man nu möter ett lag i botten av tabellen som haltar fram är ingen högoddsare.

Vi kommer troligtvis få se Sean Klaiber på högerbacken istället för Noussair Mazraoui och Quincy Promes, som är sugen på att visa framfötterna nu när han hamnat utanför startelvan, lär också få chansen från start. Antony var tillbaka på bänken i veckan och är troligtvis med från start för att komma igång igen efter sin skada samtidigt som David Neres får lite vila. Davy Klaassen fick problem med baksidan av låret i matchen förra helgen mot Heracles men var ändå med från start i veckan mot FC Midtjylland. Han gjorde en rätt blek insats och verkade fortfarande besvärad över känningen han hade. Därför är det möjligt att vi även kommer få se Jurgen Ekkelenkamp starta på mittfältet istället för Klaassen.

Ajax och FC Emmen har endast mött varandra tre gånger tidigare i Eredivisie, då FC Emmen var nykomlingar för två år sedan, där Ajax vunnit alla matcherna och dessutom gjort minst fem mål i vardera av dessa möten. Förra säsongen spelades inte matchen på De Oude Meerdijk i Emmen på grund av att ligan avbröts till följd av pandemin. Om Ajax gör två mål mot FC Emmen på lördagskvällen tangerar man sitt eget rekord från säsongen 1981/82 då man gjorde 39 mål i de tio inledande omgångarna. Det totala rekordet hålls dock av PSV Eindhoven från säsongerna 1987/88 och 1999/00 då man gjorde hela 45 mål i de tio inledande omgångarna.  

I FC Emmen finner vi denna säsong en spelare med ett Ajax förflutet. Högerbacken Ricardo van Rhijn gick igenom Ajax ungdomsakademi och gjorde 163 officiella matcher för Ajax mellan 2011 och 2016. På mittfältet finner vi också den 26-årige svensken Simon Tibbling med ett förflutet i Djurgården. Han blev i somras klar för FC Emmen efter att ha spenderat tre år i Brøndby IF. Ajax tredjemålvakt Kjell Scherpen spelade 34 matcher i FC Emmen säsongen 2018/19 innan han köptes av Ajax där han ännu inte gjort någon ligamatch för klubben.

I övriga nyheter har nu Nico Tagliafico kommit överens med Ajax om ett nytt och förbättrar kontrakt, vilket bekräftats av hans agent Ricardo Schlieper till De Telegraaf. Det nya kontraktet gäller till sommaren 2023, istället för 2022, och säger att han stannar minst denna säsong ut i Ajax. Därefter ska han kunna lämna om han så önskar för ett acceptabelt bud. Tagliafico tillsammans med André Onana förväntades lämna Ajax i somras men blev både kvar i klubben då det inte kom in några attraktiva bud, vilket till stor del berodde på den pågående pandemin. Tagliafico kommer skriva under det nya kontraktet i nästa vecka.

Dusan Tadic börja hitta tillbaka till sitt gamla vanliga jag och har spelat mycket bra de senaste matcherna. Igår blev han utsedd till veckans spelare i Champions League av UEFA för sin insatts mot FC Midtjylland i onsdags. Han gjorde inga mål men hans insats var ändå viktig för laget då han gav två målgivande passningar till Ryan Gravenberch och Noussair Mazraouis mål. Detta gör att han nu ligger på 11 assists på de 22 matcherna han spelat i Champions League sen han kom till Ajax. Ett fint facit för Ajax kapten.

Möjlig startelva FC Emmen: Wiedwald; Bijl, Van Rhijn, Veendorp, Araujo, Cavlan; Chacon, Tibbling, Jansen; De Leeuw, Laursen.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Klaiber. Schuurs, Martinez, Tagliafico; Ekkelenkamp, Labyad, Gravenberch; Promes, Traoré, Antony.

Eredivisie Omgång 10
Var: De Oude Meerdijk, Emmen.
När: Lördag 28 oktober kl. 18:45
Domare: Serdar Gözübüyük
Matchen sänds inte i svensk TV.  

 

Joakim Dahl 2020-11-28 07:37:00
Author

Fler artiklar om Ajax