Lagbanner
Inför FC Twente - Ajax: Jakten på titeln fortsätter i Enschede
Sébastien Haller startar troligtvis mot FC Twente.

Inför FC Twente - Ajax: Jakten på titeln fortsätter i Enschede

Ny tuff match för Ajax i det hektiska spelschemat då man reser till Enschede för en match mot FC Twente på torsdagskvällen, ett motstånd man redan har förlorat mot nyligen. Ett nytt poängtapp vore förödande med tanke på att De Klassiker väntar på Söndag.

I söndags fixade Ajax ett kryss hemma mot PSV Eindhoven efter att ha hamnat i ett 0-2 underläge i årets första match. Nu fortsätter det hektiska schemat med ytterligare en svår match borta mot FC Twente under torsdagskvällen. FC Twente har gjort det bra såhär långt i Eredivisie och ligger nu på en sjätteplacering i tabellen och vann tämligen enkelt sin första match för året i helgen borta mot FC Emmen med 1-4. Ajax och FC Twente har mött varandra nyligen, i början av december blev det en förlust för Ajax hemma på Johan Cruijff ArenA då FC Twente vann med 1-2 efter två mål av den före detta Ajax-spelaren Queensey Menig. Ajax mål gjordes av Dusan Tadic på straff, men mer än så lyckades man inte med då man gjorde en av sina flera plattmatcher innan vinteruppehållet.

Det råder ingen tvekan om att torsdagens match borta i Enschede blir en tuff uppgift för Ajax. Ett poängtapp kan bli kostsamt och man hamnar i ett prekärt läge när man ska gå in i nästa tuffa match redan på söndag vilket är Feyenoord i De Klassiker. Då Ajax och PSV spelade oavgjort i helgen leder Ajax fortfarande ligan med en poäng, men både Feyenoord och Vitesse vann samtidigt sina matcher vilket gör att dem börjar komma ifatt Ajax och PSV och toppen av tabellen börjar bli tajt.

Lassina Traore saknas fortfarande på grund av skada men Klaas-Jan Huntelaar och Brian Brobbey tränade båda med laget igen under onsdagen. Med David Neres har man förhoppningar på att han eventuellt ska kunna vara tillgänglig för spel igen på söndag i De Klassiker. Brobbey har det ryktats mycket om den senaste veckan då han ännu inte har förlängt sitt kontrakt med Ajax som går ut till sommaren. Marc Overmars bekräftade förra veckan att man efter flera försök ännu inte lyckats förlänga Brobbeys kontrakt och så sent som idag sipprar det runt obekräftade rykten om att Brobbey och hans ökände agent Mino Raiola inte tänker förlänga med Ajax vilket spär på ryktena om att han är på väg bort från Ajax efter tio år i klubben och i ungdomsakademin.

Mot PSV i söndags fick vi se två helt olika sidor av Ajax, en vi inte vill se i första halvlek och en som vi vill se i andra halvlek. Mycket var på grund av att nyförvärvet Sébastien Haller kom in i halvtid istället för helt osynlige Zakaria Labyad. I Haller har man en center som rör sig, kan möta boll och spela den vidare, kan löpa i luckor och hålla fast bollen så laget hinner lyfta sig. Ungefär allt det man inte får ut av Labyad. Efter matchen sa Haller att det kändes bra att få komma in och spela i halvtid men att spela bara en halvlek var det bästa alternativet då han kände sig aningen sliten efter alla turer fram och tillbaka innan transfern blev klar dagarna innan. Men mot FC Twente under torsdagskvällen lär vi högst troligt få se Haller i startelvan på Labyads bekostnad. Mohammed Kudus fick också speltid och fick äntligen göra sin comeback efter meniskskadan han drog på sig mot Liverpool i oktober när han fick hoppa in med tio minuter kvar av matchen.

Detta blir den 54:e gången man ställs mot FC Twente borta i Enschede där man tidigare har vunnit 23 matcher, kryssat 14 och förlorat 16 gånger. Den största segern kom under säsongen 1985/86 då man vann med 1-8. Förra säsongen slutade det i en 2-5 seger efter två mål av Huntelaar och ett hattrick av Noa Lang som numera spelar i Club Brugge. I FC Twentes matchtrupp finner vi Kik Pierie och Danilo som båda två är på lån från Ajax och förutom Menig så har även Vaclav Cerny ett förflutet i Ajax.   

Möjlig startelva FC Twente: Drommel; Ebuehi, Pleguezuelo, Pierie, Oosterwolde; Bosch, Zerrouki, Roemeratoe; Cerny, Danilo, Menig.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Gravenberch, Promes; Antony, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 16
Var: Grolsch Veste Stadium, Enschede.
När: Torsdag 13/2 kl. 20:00
Domare: Pol van Boekel
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-01-13 20:30:56
Author

Fler artiklar om Ajax