Lagbanner
Inför FC Twente – Ajax: Svårighetsgraden för Ajax i Enschede har varierat genom åren
Antony är tillbaka i Ajax matchtrupp på Söndagen mot FC Twente.

Inför FC Twente – Ajax: Svårighetsgraden för Ajax i Enschede har varierat genom åren

En middagsmatch borta mot FC Twente står på schemat för Ajax i andra omgången av Eredivisie. Antony är tillbaka i truppen samtidigt som Perr Schuurs fortfarande är ett frågetecken.

Vid middagstid på söndag väntar för Ajax del den andra omgången av Eredivisie mot FC Twente. Man kommer senast från en glasklar premiärseger hemma mot NEC Nijmegen förra söndagen. Efter den tunga 0-4-förlusten mot PSV i supercupen för två veckor sedan var det ett revanschsuget Ajax som fullständigt körde över stackars NEC i ligapremiären förra söndagen och redan efter 20 minuter stod det 4-0 till Ajax efter mål av Sébastien Haller, Noussair Mazraoui, ett självmål av NEC:s Bart Van Rooij och Dusan Tadic. I den 39:e minuten fastställde Tadic sen slutresultatet 5-0 med sitt andra mål för kvällen och den som alltid så viktige Ajax-kaptenen, med två mål och en assist, fortsätter precis där han slutade förra säsongen.

Ajax matchform har det snackats flitigt om sedan matchen mot PSV där flera journalister menar att både Feyenoord och PSV skulle i dagsläget ge Ajax stora problem att hålla förstaplatsen i ligaspelet.  Erik ten Hag erkände inför matchen mot PSV att man hade en bra bit kvar tills man är på samma fysiska status som PSV, som då redan spelat flera tävlingsmatcher i Champions League-kvalet. Även Feyenoord och Vitesse har spelat flera kvalmatcher till UEFA:s nya klubbturnering Conference League och likaså AZ Alkmaar i Europa League-kvalet. Feyenoord körde i veckan över Elfsborg hemma på De Kuip med 5-0 och Vitesse fick med sig 3-3 borta mot Anderlecht medan AZ hamna i ett besvärligt läge inför returen efter en 2-0-förlust borta mot Celtic.

För Ajax del spelade man en träningsmatch mot Heracles B-lag dagen efter matchen mot NEC som vanns med 2-0. Detta för att ge spelare som inte spelade mot NEC, till exempel Remko Pasveer, Zakaria Labyad, Danilo och David Neres, en chans att förbättra sin dagsform. Att både Feyenoord och PSV Har en bättre dagsform än Ajax ter sig inte konstigt då man har spelat fler viktiga tävlingsmatcher än vad Ajax gjort som redan är klara för Champions Leagues gruppspel i och med ligasegern förra säsongen.

Antony är tillbaka i matchtruppen igen mot Twente för första gången den här säsongen. Brassen vann OS-guld i Tokyo för två veckor sedan har tränat med laget hela veckan och kommer troligtvis starta på bänken på söndag. Han är mycket tacksam till Ajax för att han fick tillåtelse att spela OS, något som inte var självklart då OS räknas som en ungdomsturnering vilket gör att Ajax inte har någon skyldighet att släppa spelare då. ”Att ha spelat i Ajax gjorde att jag fick möjligheten att vinna ett OS-guld, den här klubben har gjort mig redo. Jag är tacksam mot Ajax och har lärt mig att älska den här klubben”, säger han till Inside Ajax.

Perr Schuurs är fortfarande tveksam till att bli spelklar på söndag efter sin vadskada han ådrog sig i träningsmatchen mot Leeds United samtidigt som Mohammed Kudus får stå över även denna match. Ghananen drabbades av en fotledsskada under träningslägret i Österrike och är på god väg tillbaka men får som sagt stå över även denna match. Sean Klaiber är långtidsskadad men Zakaria Labyad var tillbaka efter sin lättare skada med ett inhopp mot NEC i andra halvlek förra helgen.

Nico Tagliafico fick ett rött kort mot PSV i supercupen vilket gav honom två matchers avstängning som håller honom borta även denna match mot Twente. I stället för Tagliafico lär vi få se Daley Blind som vänsterback precis som förra helgen mot NEC.

Anmärkningsvärt är också att nyförvärvet och målvakten Jay Gorter, som har imponerat i de två första omgångarna med Jong Ajax, under fredagskvällen inte var med i Jong Ajax matchtrupp som tog sin första seger borta mot FC Den Bosch (2-3) i Eerste Divisie. Är det så att han är aktuell för spel eller bänken mot Twente på söndag?

Edson Álvarez var en av de spelare som anlände sent på försäsongen på grund av landslagsuppdrag. Han gjorde sin första träning med Ajax dagen innan supercupmötet med PSV och var även med i matchtruppen mot PSV med blev aldrig inbytt. Men förra helgen var han tillbaka i startelvan igen och spelade till den 76:e minuten då han blev utbytt för Victor Jensen. Álvarez har varit högt eftertraktad av Stade Rennes som erbjudit Ajax 20 miljoner euro för mexikanen vilket Ajax har nobbat. Både Marc Overmars och ten Hag har sagt att man vill behålla Álvarez som förra hösten hade väldigt svårt att få ordning på sitt spel i Ajax och ville sen lämna i vintras då Valencia var intresserade.

Men under våren gjorde han en kovändning och spelade till sig en startplats, en startplats han kommer kriga för, speciellt om Tagliafico blir kvar i klubben då även Blind slåss om en startplats. Både mot Tagliafico som vänsterback, Martinez som mittback och troligtvis Álvarez om en plats på mittfältet, för att inte tala om när och om Kudus kommer tillbaka i samma slag som han visade upp vid denna tid förra året. Detta betyder huvudbry för ten Hag som nu har många fler än elva startspelare i truppen, men en bred trupp kommer självklart att bli nyttigt för Ajax som kommer slåss på flera fronter under hösten och siktar på att övervintra i Champions League.

Söndagens motståndare Twente har lugnt sagt varit ett av de mest aktiva lagen under sommarns transferfönster och hade hela elva nya spelare i matchtruppen i sin premiärmatch borta mot Fortuna Sittard. Det var också troligtvis det som gjorde att spelet inte klaffade och man åkte på en 2-1-förlust. Historiskt sätt har svårighetsgraden för Ajax i Enschede varierat genom åren. Av de tidigare 54 bortamatcherna mot Twente har Ajax vunnit 24 gånger, kryssat 14 gånger och förlorat 16. Den största segern fixade man säsongen 1985/86 då man vann med 1-8. Med så många nya spelare i laget och den relativt snöpliga förlusten förra helgen gör det svårt att bedöma dagsformen i Twente. Men klubben har höga ambitioner och man brukar alltid stå för ett bra motstånd mot Ajax.

Förra säsongen lyckades Ajax genom två sena mål av en viss Klaas-Jan Huntelaar vinna med 1-3. Ajax tog ledningen tidigt i matchen genom Haller men Twente kvitterade sen i den 84:e minuten. I den 89:e minuten byter ten Hag in The Hunter som bara tre minuter senare krigat in två mål. Detta var för övrigt Huntelaars sista match i Ajax innan han sen flyttade tillbaka till Schalke för att hjälpa dem undvika nedflyttning. Föregående säsong, drygt ett år innan vann Ajax med 2-5. Även då gjorde Huntelaar två mål och Noa Lang, som numera spelar i Club Brugge, stod för ett hattrick.

Twentes Vaclav Cerny, Jody Lukoki och Queensy Menig har alla ett förflutet i Ajax. Dessutom är även Kik Pierie utlånad från Ajax till Twente även denna säsong. Av dessa spelare lär endast Menig spela mot Ajax på söndag då de andra kämpar med skador, varav Lukoki olyckligt drog korsbandet tidigt på försäsongen som kommer hålla honom borta hela denna säsong.

Möjlig startelva FC Twente: Unnerstall; Troupée, Pröpper, Oosterwolde, Smal; Zerrouki, Vlap; Limnios, Bosch, Menig; Van Wolfswinkel.
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martinez, Blind; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Berghuis, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 2
Var: Grolsch Veste Stadium, Enschede.
När: Söndag 22/8   12:15
Domare: Dennis Higler.
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-08-21 12:24:00
Author

Fler artiklar om Ajax