Lagbanner
Inför FC Utrecht - Ajax: ”Verkar ha tappat greppet om Ajax helt.”
”Jag tror att mycket mer disciplin måste införas. Vi måste ta vårt ansvar.” – Dusan Tadic

Inför FC Utrecht - Ajax: ”Verkar ha tappat greppet om Ajax helt.”

Tuff bortamatch mot FC Utrecht väntas i cupsemifinalen och en förlust skulle vara spiken i kistan för den kris som växer fram i Ajax.

Ajax har nu på de senaste tio matcherna i alla turneringar förlorat fyra av dom, tre i ligan mot FC Groningen, Heracles Almelo och senast i söndags mot AZ Alkmaar som gjorde att man på en veckan tappa den sexpoängsledningen man hade i ligan. Lägg även till förlusten borta mot Getafe som mer eller mindre direkt avgjorde dubbelmötet som ledde till att man sen åkte ur Europa League också. En formkurva som inte är acceptabel och det har varit mycket skriverier om krisen i Ajax senaste dagarna.

Efter matchen mot AZ gick Dusan Tadic ut och beklagade sig över den nuvarande situationen i laget där han menar att man inte spelar för varandra, att man inte uppfyller de åtaganden man har, speciellt i presspelet. ”Det skapas en frustration när vi inte uppfyller våra åtaganden, speciellt när vi sätter press. Om en spelare är sen in i press, ser varje spelare dålig ut. Då går du för ingenting. Det var rörigt. Vi spelar individuellt i alla aspekter och då blir varje spelare dålig. Vi måste spela som ett lag, det är så formen återvänder och vi förhoppningsvis kan ta hem mästerskapet.” säger Tadic till Fox Sport. Tadic ska också nu ha begärt ett samtal med Erik ten Hag angående situationen laget befinner sig i.

De Telegraaf skriver att Erik ten Hag nu ”verkar ha tappat greppet om Ajax helt” och efter att både Hakim Ziyech och Quincy Promes var tillbaka i startelvan finns de inga fler ursäkter längre gällande striden om nummer ett och nummer två i Eredivisie. Visst är det rätt att ten Hag blev helt taktisk undanmanövrerad av AZ-tränare Arne Slot i söndagens match och att det nu helt korrekt ställs konkreta frågor till hur ten Hag ska vända på skutan. Vi ska komma ihåg att Ajax började på liknande sätt precis lika illa efter vinteruppehållet förra säsongen då man inom en månad ryckte upp sig rejält, skillnaden då och nu är att förra säsongens formdipp inte kostade lika mycket som det har gjort de senaste veckorna, där man både åkt ur Europa League och tappat en sexpoängsledning i ligan.

Precis som Tadic är inne på så var Ajax urusla i sitt presspelet mot AZ, ingenting ser synkat ut och spelare som annars är säkerheten själv fumlar med bollen. Daley Blind slår, likt Perr Schuurs, livsfarliga passningar och vid ett tillfälle lyckas Promes faktiskt finta bort sig själv. Ziyech gör nog sin sämsta match i Ajax-tröjan och är märkbart frustrerad på sig själv och sina lagkamrater. Men både Promes och Ziyech har precis kommit tillbaka från skador, det är förståeligt att dom gör en plattmatch. Mer oroande är att hela laget ser slarvigt, osynkat och vilset ut och det ligger på ten Hag och hans tränarstabs bord.  

Enligt Ajax-bevakaren Mike Verweij från De Telegraaf syns det nu tydligt hur Erik ten Hag saknar sin högra hand Alfred Schreuder, som lämnade Ajax i somras för att ta över jobbet som huvudtränare i Hoffenheim. Han såg Schreuder som taktikern och länken mellan tränarstaben och spelarna, speciellt för de spelare som var utanför startelvan som han ofta kunde ses på träningarna ha armen runt om och motivera. Den kontakten och värmen ska inte ha befunnit sig mellan ten Hag och spelarna denna säsong. Verweij pekar också på att sen Schreuder lämnad Ajax så har det inte funnits en match där ten Hag har åstadkommit en förändring i matcherna eller där han har haft ett taktiskt trick i rockärmen för att vända en match. Vilket också var hur tydligt som helst mot AZ, där ingenting fungerar gör han endast ett byte i den 80:e minuten, det är trötte och besvikna Ziyech mot den numera trötte och gamle Klaas-Jan Huntelaar.  
 
På onsdagskvällen ska Ajax ställas mot svårspelade FC Utrecht borta på den alltid Ajax fientliga Stadion Galgenwaard, där en plats om cupfinalen står på spel och mycket förändring krävs. FC Utrecht ligger på sjätteplaceringen i ligan och kommer senast från en tung bortaförlust mot ligajumbon RKC Waalwijk vilket orsakade mycket missnöje inom supporterföreningarna där. Den historiska statistiken är det enda som är lite ljust för Ajax just nu, där man har mött FC Utrecht i cupsammanhang borta vid sex tillfällen tidigare och gått segrande ur fem av dom. Endast 1976, första gången, förlorade man. År 2002 var cupfinalen FC Utrecht – Ajax, som Ajax vann med 2-3 efter förlängning där en viss Zlatan Ibrahimovic sköt bucklan till Ajax i förlängningen. Mötet i ligan tidigare i höstas slutade i en 4-0 seger efter mål av Dusan Tadic, Lisandro Martinez och två mål av Donny van de Beek.

Den andra semifinalen spelas under torsdagskvällen mellan Feyenoord och NAC Breda. I händelse av att det blir cupfinal mellan Feyenoord och Ajax, som ska spelas på De Kuip, så har borgmästaren i Rotterdam på förhand redan meddelat att Ajax-supportrarna nu kommer vara välkomna till De Kuip. Som bekant har det de senaste åren i samråd med borgmästare från de båda städerna, kommunerna och polisen inte varit tillåtet med bortasupportrar vare sig från Feyenoord eller från Ajax när lagen möts på grund av den våldsamma historiken som finns mellan supportrarna.

Trolig startelva Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Ziyech, Martínez; Danilo, Tadic, Promes.

KNVB beker
Var: Stadion Galgenwaard, Utrecht.
När: Onsdag 4/3  kl. 20:45
Domare: Björn Kuipers.
Matchen sänds inte på svensk TV.

Joakim Dahl 2020-03-04 00:43:00
Author

Fler artiklar om Ajax