Lagbanner
Inför FC Utrecht - Ajax: Efter kaosartad vecka hoppas Ajax på normal uppladdning inför en ny svår bortamatch
Ajax mittfält mår bra med Davy Klaassen på planen.

Inför FC Utrecht - Ajax: Efter kaosartad vecka hoppas Ajax på normal uppladdning inför en ny svår bortamatch

Ajax står inför den traditionellt svåra bortamatchen mot FC Utrecht på Stadion Galgenwaard innan landslagsuppehållet. Man hoppas nu på en bättre matchuppladdning än den man fick i veckan mot Midtjylland.

Ajax fick en kaosartad uppladdning i veckan då man mötte Midtjylland borta (1-2) i Champions League och fick resa med endast 17 spelare dagen innan match efter att flera spelare inte fått tillstånd att resa in i Danmark efter falskt positiva-coronatester. Cirka fyra timmar innan matchen fick Dusan Tadic, André Onana, Ryan Gravenberch, Zakaria Labyad, Davy Klaassen och Maarten Stekelenburg klartecken av UEFA att spela. Klaassen hade då inte ens anlänt utan landade i Danmark cirka två timmar innan matchen vilket gjorde att han fick börja på bänken.

Nu hoppas man på att slippa en liknande situation när man under söndagen har den traditionellt svåra bortamatchen mot FC Utrecht i ligan. Att det inte kommer vara någon publik under söndagen på Stadion Galgenwaard är något som kommer gynna Ajax, då det brukar vara en hatisk stämning mot Ajax när man kommer på besök. Detta är dock något som upprört FC Utrecht, som hade hoppats på att man kunnat flytta hemmamatchen mot Ajax till våren istället när de finns en större risk att man kan ta in åskådare igen. Detta på grund av att hemmamatchen mot Ajax är en av de få matcher som man får Stadion Galgenwaard helt utsålt under en säsong. FC Utrecht hade som ambitioner inför säsongen att ligga i toppen av tabellen och kriga mot de topp tre lagen, något som man inte har lyckats med efter sex omgångar då man nu ligger på en åttonde placering i tabellen med endast åtta mål på sex matcher.

Ajax brukar ha det svårt borta i Utrecht. Sedan sekelskiftet har man förlorat hela tio av de 20 bortamatcher man spelat mot FC Utrecht. Men ser man till alla bortamatcher man spelat i ligan mot FC Utrecht (som grundades 1970 efter en sammanslagning mellan klubbarna Elinkwijk, DOS och Velox) så ser det lite ljusare ut för Ajax då man har vunnit 22 av dem samtidigt som man förlorat 14 gånger. Då detta blir den 50:e gången lagen möts i Utrecht, där Ajax alltså totalt har tappat poäng i 27 av de tidigare möten, kan man förvänta sig att det kommer bli en svår match. Den största bortasegern för Ajax kom säsongen 1997/98 då man vann med 1-7. I den matchen vaktade Ajax nuvarande VD Edwin van der Sar Ajax-målet och styrelseledamoten Danny Blind fanns i backlinjen. Om Ajax vinner mot FC Utrecht under söndagen går man upp på 21 poäng efter de åtta inledande omgångarna. Det skulle vara den bästa säsongsinledningen man gjort sedan säsongen 2006/07.

Senast lagen möttes i Utrecht var i mars, fast då under semifinalen i cupen som Ajax förlorade med 2-0. Ligamatchen hade ännu inte hunnits spelats när ligan sen avbröts på grund av pandemin. Man möttes också under försäsongen i en träningsmatch på Johan Cruijff ArenA som Ajax vann tämligen enkelt med 5-1. Trots den hatiska stämning från FC Utrecht har det de senaste åren varit många förhandlingar klubbarna mellan. Senast under transferfönstrets sista dagar i oktober då Ajax värvade in högerbacken Sean Klaiber, precis efter att Sergino Dest blivit klar för Barcelona. Under vinter 2017 gjorde Erik ten Hag flytten från FC Utrecht till Ajax och tog då även med sig Zakaria Labyad. I FC Utrecht trupp hittar vi försvararen Django Warmerdam som har ett Ajax förflutet då han gick igenom Ajax ungdomsakademi och gjorde 50 matcher för Jong Ajax.

Davy Klaassen har efter ett par månader i Ajax återigen blivit uttagen till det nederländska landslaget inför den kommande samlingen, tillsammans med Quincy Promes och Daley Blind, för första gången sedan i oktober 2017. Efter bara ett par månader i Ajax där han gjort tre mål på sex matcher har han redan blivit en vital kugge på Ajax mittfält som i säsongsupptakten verkligen hackade fram. I den senaste matchen borta mot Midtjylland i veckan startade ten Hag med Jurgen Ekkelenkamp på mittfältet då Klaassen hade flugits in under dagen och anlänt endast ett par timmar innan matchen till följd av de falskt positiva-coronatester. Efter att man gjort två mål snabbt i matchen börja hela Ajax klappa ihop så ten Hag bytte in Klassen istället för Ekkelenkamp under halvtid och skillnaden var tydlig under andra halvlek med Klaassen på planen.

I samband med att Klaassen i veckan blev uttagen till landslaget igen har ten Hag berömt honom och gett sin förklaring på varför han blivit så enormt viktig för Ajax så snabbt: ”När Davy är på planen ser han saker snabbare än någon annan samtidigt som han då kan fattar rätt beslut snabbare. Han har också ett väldigt smart rörelsemönster och gör då samtidigt sina lagkamrater bättre,” säger ten Hag enligt De Telegraaf. Samtidigt tar han återigen Promes i försvar som har svårt att hitta sin fina form igen då han säger att han inte tror på formdippar utan han har fortfarande fullt förtroende för Promes.

Enligt Algemeen Dagblad förväntas Promes behålla sin startplats mot FC Utrecht under söndagen, fast till skillnad från i veckan flyttas han ner på mittfältet som ”nummer 10” och David Neres går in som ytter igen. Klaassen tar också plats i startelvan igen istället för Ekkelenkamp på mittfältet och Blind flyttas tillbaka ner på sin mittbacksplats på bekostnad av Lisandro Martinez.

En annan spelare som varit het på gröten är Lassina Traoré som nu har utsetts till månadens spelare i Eredivisie för oktober månad av Eredivisie CV. Varje månad, baserat på statistik från Stats Perform, utser man månadens spelare och den här månaden föll det till 19-åringen, som också tillsammans med Klaassen tog plats i månadens lag. Det var speciellt i 13-0 segern mot VVV-Venlo (och bortamötet mot Atalanta) som han utmärkte sig med fem mål och tre assist, en prestation som ingen annan har uppnått detta århundrade. Kan han vara med på allvar nu att hota trion där fram om en startplats?

Möjlig startelva FC Utrecht: Paes; Van der Maarel, St. Jago, Hoogma, Warmerdam; Maher, Gustafson, Van Overeem; Ramselaar, Kerk, Elia.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Promes, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres.

Eredivisie Omgång 8
Var: Stadion Galgenwaard, Utrecht.
När: Söndag 8 november kl. 12:15
Domare: Björn Kuipers
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-11-07 20:01:31
Author

Fler artiklar om Ajax