Lagbanner
Inför Feyenoord – Ajax: Ajax vill visa att man är nummer ett när man ställs mot rivalerna
Dick Advocaats Feyenoord och Erik ten Hags Ajax ställs mot varandra i det alltid känsloladdade De Klassieker.

Inför Feyenoord – Ajax: Ajax vill visa att man är nummer ett när man ställs mot rivalerna

Tre matcher återstår av säsongen för de redan är klara mästarna Ajax. Men någon större rotation i laget lär det inte bli i den nästkommande matchen eftersom man ställs mot sina bittra rivaler Feyenoord på bortaplan i det alltid känsloladdade De Klassieker.

Med tre omgångar kvar är Ajax redan klara mästare efter 4-0-segern förra helgen mot FC Emmen hemma på Johan Cruijff ArenA. Det var klubbens 35:e ligatitel och då man tidigare också vann cupen för 20:e gången har man denna säsong bärgat den inhemska dubbeln för nionde gången i klubbens historia. Men säsongen är inte riktigt över ännu utan tre matcher återstår på spelschemat. Ypperligt tillfälle att lufta truppen kan man tänka sig, men det är inte riktigt läge för det ännu eftersom nästa match är det alltid känsloladdade mötet mot de bittra rivalerna Feyenoord i säsongens sista De Klassieker.

Nu när Ajax redan är mästare skulle det verka logiskt att man roterar laget och vilar spelare, speciellt spelare som redan spelat mycket under säsongen och som troligtvis kommer spela för sina landslag i sommar. Men ett De Klassieker är inte riktigt en match som lämpar sig för det och Erik ten Hag bekräftade på presskonferensen inför matchen att han kommer ställa upp med det bästa tillgängliga laget han har då man vill vinna denna match för sina supportrar då man vet hur viktigt detta mötet är för dem samtidigt som man vill visa att man är det bästa laget i Holland.

Brian Brobbey är ett frågetecken och förutom skadade Daley Blind och avstängde André Onana missar också Nico Tagliafico matchen då han drog på sig sitt femte gula kort förra helgen mot FC Emmen vilket gör att han nu är avstängd mot Feyenoord. Detta gör att vi troligtvis kommer få se Noussair Mazraoui tillbaka i startelvan mot Feyenoord som högerback och att tvåfotade Devyne Rensch flyttar över som vänsterback i stället för avstängde Tagliafico. Det finns också en möjlighet att David Neres går in från start i stället för Antony som högerytter, annars kan vi i övrigt förvänta oss samma elva som förra helgen mot FC Emmen.

När det gäller Brobbey har det nu börjat florera rykten om att Ajax ska försöka köpa tillbaka honom från RB Leipzig innan han ens anslutit till klubben då Brobbey nu sägs vara mindre motiverad för en flytt när Julian Nagelsmann ska lämna klubben. ten Hag säger att för honom skulle det vara ett alternativ då Ajax behöver en till anfallare inför nästa säsong men han är inte säker på om det är möjligt och detta ryktet, trots att det snackas flitigt om det i pressen, borde tas med en nypa salt.

Den nu 29-årige Tagliafico kommer inte heller spela i de nästkommande två och sista matcherna för säsongen mot VVV-Venlo och Vitesse då han har fått en tidig semester av klubben efter en lång säsong och eftersom en tuff period väntar för honom med det argentinska landslaget. Han gjorde sin sista träning med laget under lördagen och i och med det är sannolikheten stor att han nu har gjort både sin sista match och sista träning med Ajax. I en intervju med radioprogrammet A Diario van Marca Claro har Tagliafico själv sagt att i sommar är det perfekta tillfället för honom att ta nästa kliv i karriären. Han säger att han inte kommer tvinga fram något eftersom han trivs väldigt bra i Ajax, men det är ingen hemlighet att han vill spela i en ännu mer utmanande liga.  

Även Marc Overmars har bekräftat att Ajax måste sälja spelare för ett värde av 50 miljoner euro för att gå jämt ut efter förlusterna man gjort på grund av pandemin och en avgång av både Tagliafico och Neres skulle inte vara ologiskt enligt honom.

För femteplacerade Feyenoords del, som överraskande förlorade med 3-2 borta mot jumbon ADO Den Haag förra helgen, är matchen mot Ajax fortfarande av stor vikt då man jagar Vitesse som ligger fem poäng före i tabellen på en fjärdeplacering om Europaplatserna. Tränaren Dick Advocaat har bekräftat inför matchen att Feyenoord inte kommer bilda en hedersvakt och applådera mästarna Ajax då detta inte är en tradition i Holland, utan man kommer gratulera Ajax med ett vanligt handslag och skicka blommor vilket man gör varje år till det lag som blivit mästare. Vi får anta att det hade väl blivit för mycket för Feyenoord att bilda en hedersvakt till sina bittra rivaler. Ska också nämnas att inte heller Ajax gjorde detta 1999 när Feyenoord redan var klara mästare när lagen möttes.

När det gäller De Klassieker och möten mot Ajax har Feyenoord anledning att vara ännu mer bittra. Faktum är att på de senaste 35 mötena lagen emellan har Feyenoord endast vunnit tre av dem. Men dessa tre segrar tog man alla hemma på De Kuip, där en av dem var den förnedrande 6-2-vinsten den 27 januari 2019, Ajax största förlust den säsongen. Men kollar vi på de tre senaste ligamatcherna mellan Feyenoord och Ajax har Ajax tre segrar i rad och 8-0 i målskillnad (0-3, 4-0 och 1-0). Lagen möttes senast i Amsterdam den 17 januari då Ajax vann med 1-0 efter mål av Ryan Gravenberch.

Till skillnad från Ajax är Feyenoord just nu inne i en tung period. Tabelläget och den snöpliga förlusten borta mot jumbolaget ADO Den Haag förra helgen vittnar om detta. Som en av de klassiska tre klubbarna i Holland har man såklart en högre ambition än det och med en redan dålig ekonomisk situation förbättras inte läget för klubben av pandemin. En femte plats i tabellen, fem poäng bakom fyran Vitesse och 24 poäng bakom mästarna Ajax i dagsläget är den nya verkligheten för Feyenoord. I behov av poäng mot Ajax saknar man nu också viktiga spelare i den attackerande mittfältaren Jens Toornstra och lagets bäste poänggörare Steven Berghuis som båda är avstängda.

Dick Advocaat har inte lyckats göra under i klubben sedan han blev klar i oktober 2019 och slutar efter denna säsong som Eredivisies äldste tränare genom historien 73 år gammal. Redan klar för att ersätta Advocaat är Arne Slot, som fick sparken från AZ Alkmaar tidigare under säsongen då det kom fram att han förhandlade med Feyenoord bak ryggen på AZ. Slot gjorde ett mycket bra jobb i AZ där han i genomsnitt tog 2.11 poäng per match, det högsta snittet av någon tränare i AZ:s historia. Feyenoords förhoppningar ligger nu på att Slot kan göra under och lyfta klubben kommande säsonger.

Möjlig startelva Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia; Diemers, Fer, Kökcü; Sinisterra, Linssen, Haps.
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez, Rensch; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Neres, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 32
Var: De Kuip, Rotterdam.
När: Söndag 9/5  14:30
Domare: Danny Makkelie
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-05-08 21:34:23
Author

Fler artiklar om Ajax