Inför Fortuna Sittard – Ajax: Ny match, nytt målkalas?
Ajax går in i matchen mot Fortuna Sittard som ligaledare.

Matcherna duggar tätt och det är dags för en ny ligamatch, nu borta mot svenske Emil Hanssons Fortuna Sittard.

Ajax körde över stackars SC Cambuur i lördagskväll med hela 9-0. Inte ett så smickrande resultat för Eredivisie men såklart för Ajax. Erik ten Hag var mycket nöjd med sitt Ajax efter matchen, främst för att hans lag var hundra procent fokuserade, inte bara i första halvlek, utan även i andra halvlek trots att man gick till pausvila med en 4-0-ledning. Man gör det också utan Davy Klaassen som är skadad samt Daley Blind och Antony som vilades. ten hag, som utnyttjade alla sina fem byten, sa också att Ajax måste använda sig av hela truppen annars får man problem i december och januari.

Som om utskåpningen av Sporting CP och SC Cambuur inte var nog så åkte PSV på en smäll hemma mot Feyenoord i söndags då dem förlorade med 4-0 vilket innebär att Ajax behöll förstaplatsen i tabellen. En smått otrolig vecka där man hänsynslöst kör över sina motståndare och vinner båda matcherna med den sammanlagda målskillnaden på 14 gjorda mål och ett insläppt.

Jurriën Timber har gått från klarhet till klarhet som mittback och öppnade målskyttet mot Cambuur. Steven Berghuis, som spelade fram Timber till hans mål och stod för två vackra hockeyassists i matchen, har gjort det riktigt bra som Klaassens ersättare som tia. Fortsätter han på detta spår kommer han ge Klaassen en seriös konkurrens om startplatsen på den positionen. Egentligen sen Hakim Ziyech gick till Chelsea har man haft få om bra alternativ på den positionen. Men nu har man två bra spelare där vilket är nyttigt för Ajax då man spelar många matcher.

David Neres fick äntligen göra mål mot Cambuur, efter lite mindre bra insatser under första halvlek gjorde han mål precis innan halvtid. Ett mycket viktigt mål för Neres självförtroende och han kom ut som en helt ny spelare i andra halvlek. Han fullbordade den fina insatsen med ännu ett mål och en vacker assist till Danilos mål. Den snabbe Mohamed Daramy, som gjorde sin Ajax-debut mot Sporting CP förra onsdagen i Champions League, fick göra sin ligadebut mot Cambuur och man såg direkt hans kvalitéer. Efter bara två minuter på planen blev han fint framspelad av Kenneth Taylor och gjorde med ett vackert avslut sitt första mål för Ajax. Hal som han är kom han sen runt på ett fint sätt på sin vänsterkant och spelade vackert fram Neres till hans andra mål och matchens sista.

Matcherna duggar tätt och ikväll ställs man borta mot Fortuna Sittard i en ny ligamatch. Fortuna Sittard ligger på en femtondeplats i tabellen men man har spelat en match mindre än de flesta lag. Detta beror på att, efter begäran av AZ Alkmaar, flyttades deras matchen mot AZ till december på grund av AZ:s europaspel. Ajax har mött Fortuna Sittard borta vid 21 tidigare tillfällen där man har vunnit 13 av dem, spelat oavgjort fyra gånger och förlorat fyra gånger. Den största segern kom säsongen 1997/98 då man vann med 0-5. Förra säsongen vann man med 1-2, en seger som satt långt inne för Ajax, efter mål av Sébastien Haller och ett självmål av Sebastian Polter.

Fortuna Sittard-spelaren Zian Flemming, född i Amsterdam, gick igenom Ajax ungdomsakademi och gjorde 25 matcher för Jong Ajax säsongen 2017/18, det året man blev mästare i Eerste Divisie. Han gjorde aldrig någon match för Ajax a-lag utan gick 2018 till PEC Zwolle, spenderade sen säsongen 2019/20 på lån i NEC Nijmegen innan han inför förra säsongen gick till Fortuna Sittard.

Fortuna Sittards kapten Ben Rienstra fick under försäsongen hjärtproblem och skrämde upp Fortuna Sittard-lägret rejält. Enligt tränaren Sjors Ultee fick man mycket hjälp av Ajax som har erfarenhet av detta ämne sedan Blinds hjärtproblem. Till Goedemorgen Eredivisie säger Ultee, som känner ten Hag väl sedan tidigare, att han direkt ringde upp ten Hag och frågade om man kunde få tillgång till deras expertis. Dagen efter ringde Ajax läkare och två dagar senare fick man en tid. Rienstra missade säsongens första match mot RKC Waalwijk på grund av detta men är nu lyckligtvis åter spelklar igen.

Det blir också en speciell match för Perr Schuurs som gick igenom Fortuna Sittards ungdomsakademi och redan var kapten för deras a-lag vid 17-års ålder. Den säsongen Jong Ajax blev mästare slutade Perr Schuurs Fortuna Sittard på en andraplats, då Jong Ajax inte kan gå upp i Eredivisie föll den direkta uppflyttningsplatsen till Fortuna Sittard.

XXX

Idag är också en speciell dag. För fem år sedan, den 21 september 2016, gjorde Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong och Abdelhak Nouri sina officiella debuter för Ajax. de Ligt gjorde mål på nick i första halvlek och Nouri gjorde mål på en frispark han fick slå av Lasse Schöne i andra halvlek.

Möjlig startelva Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Duarte, Tekie; Hansson, Sambou, Seuntjens.
Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martinez, Tagliafico; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.