Lagbanner
Inför Getafe - Ajax

Inför Getafe - Ajax

Ett svårt dubbelmöte mot Getafe väntar nu Ajax i Europa League, samtidigt som man håller på att göra klart med två nya brasilianska spelare.

Ajax går under torsdagskvällen in i Europa League i den första matchen av två mot spanska Getafe som har en enormt stark säsong bakom sig och har parkerat på tredjeplatsen i LaLiga efter jättarna Real Madrid och Barcelona, samt med Atletico Madrid tätt bakom sig. För tre säsonger sen gick Getafe upp i LaLiga och under tränaren José Bordalás slutade man på en femteplats i ligan förra säsongen vilket innebar Europa League-spel. Under hösten slutade man på en andraplats i sin Europa League-grupp bakom schweiziska FC Basel samtidigt som FC Krasnodar från Ryssland och den turkiska klubben Trabzonspor eliminerades på tredje- och fjärdeplatsen. Nu ställs man mot Ajax i 16-delsfinalen, samtidigt som man håller en tredjeplacering i ligan med endast en trupp av ”okända” spelare och en budget på runt 80 miljoner euro, hälften av Ajax budget och strax under Feyenoords budget för att sätta det i ett perspektiv.

Lagen har aldrig tidigare mötts och för Ajax del så är detta kanske det absolut sämsta tillfället att möta just Getafe som är ett starkt, intelligent och aggressivt lag som just nu är ett är världens bästa lag på att spela just den typen av fotboll som passa Ajax sämst. Småfult, tufft, lågt försvar för att explosionskontra.  

Under onsdagen reste Ajax till Madrid och samtidigt offentliggjorde matchtruppen där vi kunde se att Perr Schuurs nu återigen är med efter en kortare skadefrånvaro. Även Andre Onana reste med laget till Madrid, men då han är avstängd kommer han få ta plats på läktaren och inte mellan stolparna, som istället kommer vaktas av reservmålvakten Bruno Varela. Noussair Mazraoui finns inte med då han blev fotledsskada i Jong Ajax match i måndags.

På förhand är det många som tror att Daley Blind och Ziyech nu ska vara tillbaka i startelvan mot Getafe på torsdagskvällen, på bekostnad Carel Eiting och Ryan Gravenberch samt att Martinez flyttas upp till sin normala defensive position på mittfältet och Ziyech startar på sin fria roll på mittfältet. Fast att Erik ten Hag under presskonferensen under onsdagskvällen varken ville bekräfta att vare sig Blind eller Ziyech ens skulle starta eller att utesluta att börja med Eiting och Martinez på mittfältet. Utöver att i vanlig ordning inte avslöja något hur han tänker om sin startelva säger han också att både Blind och Ziyech gör stora framsteg men om det är redo för 90 minuter är osäkert.

Så inför matchen är de stora frågetecknen vilka som startar som mittbackspar mellan Sergino Dest och Nico Tagliafico på ytterbacksplatserna, samt hur han formerar sitt mittfält. Nu med Schuurs tillbaka i truppen får Edson Alvarez konkurrens om skadade Joel Veltmans högra mittbacksposition och vem han i så fall spelar bredvid, Blind eller Martinez? Det mest troliga är att vi får se båda Ziyech och Blind tillbaka i startelva och högst troligt Eiting på mittfältet tillsammans med Donny van de Beek och Martinez. Dusan Tadic spelar som falsk nia med Ziyech och Ryan Babel som yttrar.

Lisandro Martinez, Dusan Tadic och Nicolas Tagliafico riskerar alla tre att bli avstängda till returen i Amsterdam om en vecka om de drar på sig ett gult kort. Detta blir den 20:e gången Ajax reser till Spanien för en borta match mot ett spanskt lag. Där man har vunnit sju av dom och förlorat tio av gångerna. Det blir nionde gången man reser till Madrid vilket senaste gången vi minns väl då man förra säsongen slog Real Madrid borta med otroliga 1-4 i Champions League-åttondelsfinalen.
 

Ajax försökte göra klart med Sao Paulos 19-åriga ytter Antony under vinterns transferfönster utan framgång, men efter att Hakim Ziyech blev klar för Chelsea förra veckan började det rapporteras flitigt i media igen att Ajax gör nya försök att locka över Antony till Amsterdam. Ikväll rapporteras det att Antony har läkarundersökts av Ajax och affären kommer troligtvis stå klar de närmsta dagarna.

I samma veva försöker Marc Overmars nu göra klart med en andra brasilian, 18-årige playmakern Giovanni på fri transfer. Hans kontrakt med Santos gick ut i januari och det som nu drar ut på tiden är att Santos tycker att de borde ha varit prioriterade till Giovannis första proffskontrakt och vill nu ta fallet till FIFA. Spelaren ryktas vara i Amsterdam och förutom allt jobb med pappersarbete, läkarundersökning och den hårda kommunikationen med Santos för Ajax jurister så blir Giovanni troligtvis en Ajax-spelare framöver där det ryktas om ett femårskontrakt.
 
Trolig startelva Getafe: David Soria; Suarez, Dakonam, Cabaco, Olivera; Nyom, Arambarri, Maksimovic, Cucurella; Deyverson, Angel.
Trolig startelva Ajax: Varela; Dest, Alvarez, Blind, Tagliafico; ven de Beek, Eiting, Martinez; Ziyech, Tadic, Babel.

Europa League
Var: Coliseum Alfonso Pérez, Madrid.
När: Torsdag 20/2  kl. 18:55
Domare: Ruddy Buquet
Matchen sänds på Eurosport Player.

Joakim Dahl 2020-02-20 06:03:00
Author

Fler artiklar om Ajax