Lagbanner
Inför Go Ahead Eagles – Ajax: Ligacomeback för André Onana
André Onana.

Inför Go Ahead Eagles – Ajax: Ligacomeback för André Onana

Efter Champions League-veckan återgår Ajax till ligaspelet där man i en bortamatch ställs mot Go Ahead Eagles under söndagseftermiddagen. Ajax förstemålvakt Remko Pasveer befinner sig på skadelistan vilket gör att vi kommer få se André Onana i mål för första gången på över ett år i ligaspelet.

Under söndagen sätter sig Ajax på bussen och kör österut halvvägs till den tyska gränsen för en bortamatch mot Go Ahead Eagles i Deventer. Förra säsongen slutade Go Ahead Eagles på en andraplats i Eerste Divisie och blev därmed klara för uppflyttning till Eredivisie igen efter fyra år i andra divisionen.

Nykomlingarna har blandat och gett i ligaspelet denna säsong och man ligger på en 13:e placering i tabellen inför söndagens match mot Ajax, för tillfället på säker mark från nedflyttningsstrecket. Tidigare i höstas lyckades man faktiskt med att nolla Ajax i Amsterdam då man fick med sig en poäng efter 0-0 den 27 november. Dessutom har man har tagit sig till semifinalen i cupen där man ställs mot PSV Eindhoven nästa vecka.

Senast lagen möttes i Deventer var säsongen 2016/17 då det slutade i en 0-3-vinst för Ajax vilket var Ajax 21:a vinst av de 31 matcher man spelat i Deventer genom åren. Sju gånger har Go Ahead Eagles vunnit och tre gånger slutade det oavgjort. Ajax största segrar kom säsongerna 1992/93 och 2009/10 då det slutade 0-6 båda gångerna.

Ajax målvakt Remko Pasveer missar matchen mot Go Ahead Eagles efter en fingerskada som han ådrog sig under uppvärmningen till Benfica-matchen i veckan då en boll ska ha träffat illa. Pasveer kunde genomföra matchen med tejpat finger men han ska efter matchen ha fått ont i fingret och det ska ha svullnat upp på hotellet. Även Jay Gorter ska ha fått problem med ett finger och missar även han matchen mot Go Ahead Eagles. Då Maarten Stekelenburg är långtidsskadad så befinner sig tre av Ajax målvakter på skadelistan vilket gör det att Ajax kommer få ställa André Onana mellan stolparna och troligtvis den sjuttonårige Charlie Setford som andremålvakt.  

Det gör att Onana kommer att göra sin första match för Ajax på över ett år. Hans senaste ligamatch var den 31 januari 2021 mot AZ Alkmaar innan han sen stängdes av efter att ha testats positivt för det förbjudna ämnet furosemid som han ska ha fått i sig av misstag då han förväxlade sin flickväns graviditetspiller mot vanliga värktabletter. Efter avstängningen har han gjort två matcher för Ajax, en av dem mot Besiktas i Champions League och en i cupen mot Barendrecht, men gör nu sin första i Eredivisie.

Utöver Onana istället för Pasveer förväntas samma elva ställas upp som mot Benfica i veckan, där det största frågetecknet är om Ryan Gravenberch har lyckats ta tillbaka sin startplats på bekostnad av Davy Klaassen.

Möjlig startelva Go Ahead Eagles: Noppert; Martina, Nauber, Kramer, Lucassen; Deijl, Brouwers, Rommens, Oratmangoen; Cordoba, Lidberg
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic

Eredivisie Omgång 24
Var: De Adelaarshorst, Deventer.
När: 2022-02-27   kl. 16:45
Domare: Jochem Kamphuis
Matchen sänds på Viasat Sport 11 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2022-02-27 09:22:00
Author

Fler artiklar om Ajax