Lagbanner
Inför Heracles Almelo - Ajax: Hitta tillbaka till spelet
Hakim Ziyech är en av många som behöver höja sig rejält efter Getafe-matchen.

Inför Heracles Almelo - Ajax: Hitta tillbaka till spelet

Ajax möter överraskningslaget Heracles Almelo på bortaplan i en lurig match. Man har haft svårt borta i Almelo på sistone och med plattmatchen mot Getafe bakom sig och returen nästa torsdag gäller det för Ajax hitta tillbaka till sitt eget spel igen.

Matchen mot Getafe i torsdags var kanske den sämsta Ajax gjort under Erik ten Hag. Totalt oförmögna att spela sitt eget spel, eller göra någonting alls, mot grisfotboll-experterna från Madrids utkanter. En totalt undermålig insats. Förhoppningsvis presterar man bättre i Almelo mot Heracles, men det är inte självklart. Vi minns förra säsongens möte där, som också spelades i februari. Heracles låste då effektivt Ajax med en smart taktik där ett kompakt försvar, effektivt presspel och rappa kontringar mot ett blekt Ajax gjorde att hemmalaget skrällde och vann med 1-0, Mohamed Osman med matchens enda mål efter en målvaktstavla av André Onana.

Men kanske blir det istället mer som i mötet lagen emellan i Amsterdam tidigare denna säsong, när Ajax vann med 4-1 efter två mål av Quincy Promes i den femte raka matchen där man gjorde fyra mål eller fler. Men Promes är förmodligen inte aktuell för spel, även om han är tillbaka i gruppträning så lär man inte riskera att slita upp hans lårskada igen innan andra matchen mot Getafe. Även Noussair Mazraoui missar matchen på grund av en fotledsskada, och sen tidigare är Joël Veltman, David Neres och Zakaria Labyad borta.

André Onana, som missade Getafe-matchen på grund av avstängning, kommer vara tillbaka mellan stolparna i alla fall, och åtminstone tre fjärdedelar av backlinjen är given, Nicolás Tagliafico, Daley Blind och Sergiño Dest. Frågan är om Edson Álvarez eller Perr Schuurs spelar bredvid Blind i mittlåset. Álvarez har fått starta de senaste matcherna då Schuurs var småskadad, men Schuurs bytte av honom mot Getafe, då Álvarez hade det kämpigt. Å andra sidan stod Schuurs för ett ödesdigert misstag i slutet när han tappade bollen på mittplan och Getafe kontrade in 2-0. Förmodligen får Álvarez förtroendet igen.

Lisandro Martínez, Donny van de Beek och Hakim Ziyech utgjorde mittfältet mot Getafe och alla kommer om inget oförutsett händer starta också mot Heracles. Men kanske inte nödvändigtvis alla tre på mittfältet, det finns en chans också att Ziyech flyttas upp i kedjan så att Carel Eiting eller Ryan Gravenberch får plats på mittfältet. Det skulle förpassa någon av Ryan Babel eller Lassina Traoré till bänken, förmodligen Traoré, och att Dusan Tadic flyttar in som falsk nia igen.

Heracles Almelo, som historiskt sett varit lillebror till FC Twente i regionen med samma namn, har på senare år gått om dem som det bästa laget där då man, förvisso med små medel men ändå, arbetat mer resonabelt och stabilt med ekonomin och truppbygge medan FC Twente haft grav ekonomisk kris. Under hösten var Heracles en av Eredivisies överraskningar då man hängde med bra på övre halvan av tabellen och ett tag låg på platser som innebär playoff om den sista Europa League-platsen. Man har varit trögstartade efter vinteruppehållet vilket gjort att man sjunkit till tiondeplats, men Ajax får ändå vara vaksamma för det är ett lag som bevisligen kan skrälla mot oss.

Tyske tränaren Frank Wormuth, hjärnan bakom Heracles triumf mot Ajax för ett år sen, är kvar i klubben och har säkert planer för hur skrällen ska upprepas. Det kommer dock inte bli genom det spel Getafe visade upp i torsdags, på fråga om vad han ansåg om det svarade han: "Otrolig prestation från Getafe men jag tyckte att många andra saker var orättvisa och teatraliska. Jag vill inte se våra spelare så, det var inte fotboll." Så vi kan nog förvänta oss ett disciplinerat och hårt kämpande Heracles, men inte med alla filmningar och spelförstörelse som Getafe ägnade sig åt.

En spelare Ajax får hålla koll på är centern Cyriel Dessers, som delar skytteligaledningen på 14 mål med Vitesses Bryan Linssen. Snabbe högeryttern Silvester van der Water som ofta serverar honom bra bollar är ett annat farligt vapen i Heracles offensiv. Trixige mittfältaren Mohamed Osman som gjorde målet i skrällsegern ifjol en annan, särskilt med sitt farliga distansskott. En möjlig brist för Ajax att utnyttja är vänsterbackspositionen, där mediokre Jeff Hardeveld nu spelar för Heracles efter att man sålde den duktiga tysken Lennart Czyborra till Atalanta i januari.

Två spelare med Ajax-koppling finns i Heracles, högerbacken Navajo Bakboord lämnade Ajax i somras efter att ha gått igenom ungdomsakademin och nått Jong Ajax men aldrig a-laget. Tyvärr har det inte hunnit bli mycket Eredivisie-spel i Heracles heller då han åkte på en allvarlig knäskada kort efter sin ankomst. Teun Bijleveld, som lämnade AZ för Ajax som 17-åring och gjorde många matcher i Jong Ajax men heller aldrig nådde a-laget, gick samma väg i somras. Den spelfördelande mittfältaren har främst använts som inhoppare.

Förmodad startelva Heracles: Blaswich; Breukers, Knoester, Pröpper, Hardeveld; Osman, Mauro Junior, Merkel; van der Water, Dessers, Burgzorg
Förmodad startelva Ajax: Onana; Dest, Álvarez, Blind, Tagliafico; van de Beek, Ziyech, Martínez; Tadic, Traoré, Babel

Heracles Almelo - Ajax spelas på söndag kl 16:30 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-02-22 18:47:27
Author

Fler artiklar om Ajax