Lagbanner
Inför Heracles Almelo - Ajax: Onana tillbaka i träning
Kommer André Onana spela för Ajax igen?

Inför Heracles Almelo - Ajax: Onana tillbaka i träning

Efter en händelserik vecka med kontraktsförlängningar, André Onana tillbaka i a-laget, polisanmälningar och mycket mer är det tillbaka till serielunken för Ajax som möter svårspelade Heracles Almelo borta.

4-0 mot Dortmund, 5-0 mot PSV. Förra veckan var en dans på rosor för Ajax. Nu gäller det att hålla formen uppe i en lurig bortamatch. Samtidigt har rubrikerna runt Ajax denna vecka inte varit mer tudelade.

De goda nyheterna först: I onsdags skrev Edson Álvarez på ett nytt kontrakt till 2025. Álvarez blir den andre på några veckor, efter Lisandro Martínez, att förlänga sitt kontrakt till 2025. Förhoppningsvis följer Ryan Gravenberch och Noussair Mazraoui efter. Álvarez skrev på kontraktet på innerplan på Johan Cruijff Arena inför tusentals supportrar då Ajax anordnade en speciell supporterdag då med en träning öppen för publik, evenemang för barn och vuxna med flera tidigare Ajax-spelare på plats och tillgängliga för supportrar att träffa och prata med.

Ett annat avtal som förlängts till 2025 är med Ajax huvudsponsor, kabel-tv-företaget Ziggo som varit Ajax huvudsponsor sen 2015.

En god nyhet om en tråkig händelse är också att polisen gripit en 41-årig man misstänkt för att ha utfört den grovt antisemitiska väggmålningen föreställande Steven Berghuis som en judisk karikatyr iförd Auschwitz-kläder. Väggmålningen dök upp i Rotterdam i somras efter att Berghuis kontroversiella övergång till Ajax blev klar. Polisen utreder fortfarande drivor av mordhot Berghuis mottagit sen övergången, i augusti lämnade Berghuis in 19 A4-sidor fulla med mordhot han fått som bevismaterial till polisen. Mer om Berghuis kontroversiella övergång går att läsa här.

I torsdags meddelade Ajax att André Onana nu återigen kommer träna med a-laget. Reglerna för hans dopningsavstängning gjorde gällande att han först den 4 september fick träna med Ajax igen. Ajax lät han då komma tillbaka men bara träna med Jong Ajax. Detta då Onana tidigare nobbat Ajax nya kontraktserbjudande, vilket fått klubben att gå vidare med Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer och Jay Gorter som a-lagets målvakter då Onana förväntas lämna som bosman nästa sommar. Stekelenburgs långtidsskada har dock ändrat läget och Onana har nu återigen blivit en del av a-laget. Den 4 november är han tillgänglig för matchspel igen.

Sportchef Marc Overmars har förklarat läget: “Det var tydligt för oss att André skulle lämna klubben i somras, men så blev inte fallet och han står fortfarande under kontrakt med oss. Min hållning gällande situationen var tydlig, men sen har det kommit sig att Maarten Stekelenburg blir borta resten av säsongen. Ajax behov står över allt annat och i mina ögon är det bra att han utgör en del av a-laget igen.”

Erik ten Hag säger om det hela: “Ingen är glad över situationen som uppstod på grund av avstängningen. Men vi ska inte vara naiva heller. André är en fantastisk målvakt som betytt mycket för Ajax och han är i form. Från början av september har han kunnat träna med Ajax igen och han har gjort det varje dag med total hängivenhet. Det är viktigt för Ajax att vi har en bra och bred trupp och det finns utrymme för André i det. Så från och med idag kommer André träna med a-laget igen.”

Nyheten har skapat debatt bland supportrar. Onana var tidigare en stor publikfavorit och backades tidigare av både spelare, ledare och supportrar när han blev avstängd. Från supporterhåll bland annat med en banderoll i cupmatchen mot PSV i februari. Men när han tackade nej till Ajax kontraktserbjudande och det blivit tydligt att han lär lämna som bosman när hans kontrakt går ut (rykten gör gällande att han redan har skrivit på ett förkontrakt med en annan klubb) har många supportrar svängt totalt. F-Side, Ajax beryktades ultrasfalang (och delvis huliganfirma) publicerade under fredagen ett öppet brev till Onana där man gjorde klart att man inte längre stöttar honom, brevet har titeln “André Onana: från klubbhjälte till råtta” vilket säger det mesta om F-Sides åsikt i frågan.

Om Onana kommer spela mer för Ajax återstår dock att se. ten Hag har tidigare visat att han inte drar sig för att fortsätta spela spelare som tänker lämna klubben, om han anser att de kan göra nytta för laget. Det blev tydligt förra säsongen när Brian Brobbey fortsatte få speltid trots att han i januari gjorde klart med RB Leipzig. Men med tanke på Remko Pasveers strålande form lär ten Hag i alla fall inte i dagsläget se någon anledning till att byta målvakt, utan Onana ska nog mest ses som reserv i detta läge.

Onana var alltså tillbaka i träning med a-laget under fredagen. En som saknades då var Zakaria Labyad som förhörts av polis misstänkt för misshandel. Mer om det kan man läsa här.

F-Side blev föremål för kritik i samband med PSV-matchen för ett tifo vid avspark. En gigantisk OH-flagga vecklades ut som visade Ajax som drev iväg flyende PSV-karikatyrer med krossade äggskal på huvudet. Karikatyrerna var iförda PSV-matchtröjor, men där sponsorn Brainpoort Eindhoven var ändrat till Brainfart AIDShoven. Den extremt låga “humorn” ledde till en stor kritikstorm mot F-Side från alla håll och kanter inklusive andra Ajax-supportrar. Tifot utreds nu av disciplinnämnden.

Till själva fotbollen då. Ajax reser till Almelo i provinsen Twente för att möta Heracles ikväll. Heracles, som i många år varit något av Eredivisies Örebro SK, det anonyma eviga mittenlaget. Om Heracles säsong slutar i samma misär som ÖSK:s gör återstår att se. Man har inlett ganska medelmåttigt med 3 segrar, 1 kryss och 5 förluster på 9 matcher (en match mindre än Ajax spelat).

I veckan slog man ut amatörlaget ASWH i första omgången av KNVB Cup, men formen i ligan har varit trasslig på sistone. Förra helgen förlorade man borta mot PEC Zwolle, vilket var Zwolles första seger för säsongen efter 1 kryss och 8 förluster. Innan det förlorade man en galen match mot nykomlingen Go Ahead Eagles, som vann matchen med 4-2 trots att man fick två spelare utvisade. Omgången innan vann man dock på dramatiskt vis hemma mot Willem II när Ismail Azzaoui sköt in 3-2 i fjärde stopptidsminuten. I september tog man en liknande dramatisk 3-2-seger mot AZ.

Heracles har en liten budget vilket gör att tyske tränaren Frank Wormuth får trolla med knäna varje säsong. Laget är dock disciplinerat och svårspelat hemma på Evre Asito på grund av konstgräset lagt på stadion. Det har vållat Ajax problem förr, särskilt  under vintermånaderna. Men i februari vann Ajax me 2-0 borta i Almelo, vilket var första gången på tre år man vann i Almelo! Förhoppningsvis kan man göra det igen nu.

PSV-fostrade mittfältaren Rai Vloet är Heracles självklare nyckelspelare. Förra säsongen bar han hela laget då han från mittfältet gjorde 16 mål och 7 assist. Trots den bedriften är han fortfarande kvar i Almelo, och har gjort 3 mål på 9 matcher så här långt den här säsongen. Han utgör en i sina bästa stunder farligt frontkvartett tillsammans med yttrarna Delano Burgzorg och Bilal Basacikoglu och Ajax-fostrade centern Kaj Sierhuis som är inlånad från Stade de Reims. En till Ajax-fostrad spelare finns på högerbacken i Navajo Bakboord.

Ajax ska fortfarande vara skadefritt utöver långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber. Det gör att Erik ten Hag kan ställa upp med samma startelva som i matcherna mot Dortmund och PSV: Remko Pasveer i mål, Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Lisandro Martínez och Daley Blind i backlinjen, Edson Álvarez, Ryan Gravenberch och Steven Berghuis på mittfält och Antony, Sébastien Haller och Dusan Tadic i kedjan.

Frågan är om ten Hag väljer att rotera något med returmötet med Dortmund stundande nästa onsdag. Kanske får någon av Davy Klaassen, Nicolás Tagliafico, Devyne Rensch eller David Neres komma in i startelvan.

Heracles Almelo - Ajax spelas ikväll lördag kl 18:30 och sänds inte i svensk tv.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-10-30 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ajax