Lagbanner
Inför Liverpool - Ajax: Erik ten Hag eftersträvar mer mod än senast
Erik ten Hag vill se ett Ajax med mer mod på Anfield.

Inför Liverpool - Ajax: Erik ten Hag eftersträvar mer mod än senast

Efter genrepet mot FC Emmen i lördags är nu den svåra matchen mot Liverpool i Champions League kommen. I denna match handlar det om att sätta sig i en bra position inför den avslutande omgången hemma mot Atalanta nästa vecka. Då krävs en seger mot Liverpool på Anfield. Lättare sagt än gjort.

Ajax öser in mål i ligan och efter 5-0-vinsten mot FC Emmen i lördags blev det också ett nytt klubbrekord. Man har nu gjort 42 mål på de tio inledande omgångarna i ligan, tre fler än sitt tidigare rekord på 39 mål från säsongen 1981/82. I Champions League har det dock gått lite trögare, förutom senast mot FC Midtjylland då bara oskärpa framför målet gjorde att man inte hade flera bollar i mål i halvtid. Nu väntar en betydligt svårare bortamatch på Anfield mot ett Liverpool, som trots starkt skadedrabbat blir en av de svåraste matcherna hittills. Ajax gjorde en fin match mot Liverpool hemma i Amsterdam i den första omgången den 21 oktober, men förlorade med 0-1 efter ett snöpligt självmål av Nico Tagliafico.

En vinst mot Liverpool betyder att ett oavgjort resultat hemma mot Atalanta i sista omgången kan räcka (som 0-0 eller 1-1), eftersom det är de inbördes mötena man i första hand går på om två lag hamnar på samma poäng i gruppen och Ajax fick med sig 2-2 borta mot Atalanta i den andra omgången. Men tappar man poäng mot Liverpool måste man vinna hemma mot Atalanta i den sista omgång om man ska ta sig till åttondelsfinal. I båda dessa exempel utgår vi från att Atalanta vinner hemma mot FC Midtjylland samtidigt som Liverpool och Ajax möts på Anfield. Så även en förlust mot Liverpool betyder inte att det är kört, man har fortfarande allt i sina egna händer, men man måste då vinna hemma mot Atalanta i den sista omgången nästa vecka för att ta sig vidare.

Daley Blind saknades i lördags mot FC Emmen då han inte var matchfit och även Noussair Mazraoui ska ha varit ett frågetecken inför Liverpool-matchen. Men när Ajax reste till Liverpool under måndagen fanns dock båda två med och förutom långtidsskadade Mohammed Kudus har Erik ten Hag en helt frisk matchtrupp till sitt förfogande.

Under presskonferensen på måndagskvällen säger ten Hag att hans Ajax är i bättre form nu än vad man var sist lagen möttes i Amsterdam. Med lite mer mod hade man kunnat uppnått ett bättre resultat då. Nu är man mer färdiga som lag och främst genom att spela sitt eget spel, vilket man kommer försöka göra på tisdagskvällen, kan man få med sig ett resultat. ”Vi vet vad Liverpool gör bra och vad de gör mindre bra. Men vi har vår egen identitet, vi utgår från de möjligheter som vi får från vårt eget spel.” Att Liverpool har så många skador i sin trupp ser han inte som en fördel. ”Vi har naturligtvis hört att de har problem när det gäller skador, men de ligger fortfarande i toppen av Premier League. Det säger allt,” avslutar han.  

För Liverpools del spelar man både för att säkra avancemang mot Ajax på tisdagskvällen, vilket man gör vid minst ett oavgjort resultat, men också för en gruppseger som kan ge en bättre lottning i åttondelsfinalen. Senast missade man att säkra avancemang efter en ganska överraskande förlust hemma mot Atalanta med 0-2. Jürgen Klopp har redan inför matchen bekräftat att han kommer att ställa upp med den bästa tillgängliga startelvan man har och säger samtidigt att han inte har tillräckligt med spelare kvar för att låta någon vila. För att få extra bra koll på läget i Liverpool vände vi oss till Erik Segerström på Liverpool-redaktionen som tog sig tid att svara på några frågor:  

I Amsterdam vann Liverpool en jämn match med 1-0 efter ett självmål av Nico Tagliafico. I Ajax-läger kände många att man var bra nog att vinna den matchen. Vad säger du om det första mötet lagen emellan?
Jag minns det som ett möte där Ajax gjorde ett gediget jobb med att stänga ned Liverpools offensiv och att det var hemmalaget som höll i taktpinnen under matchens första 45 minuter. Med den matchbilden och faktumet att Liverpool precis hade förlorat Virgil van Dijk till en långtidsskada i åtanke, minns jag tillbaka till det mötet som en mentalt urstark bortaseger mot ett ytterst kompetent motstånd. 

Sent poängtapp i lördags mot Brighton och innan dess en överraskande förlust mot Atalanta, hur är Liverpools form?
Atalanta-matchen hör definitivt till våra svagare insatser den här säsongen, Brighton-matchen likaså. Samtidigt vill jag inte läsa in för mycket i någon av insatserna. Man hade råd att torska mot Atalanta och man var trots allt en halvsuspekt straff på stopptid från tre pinnar i helgen. Dessutom imponerade laget stort när man för bara en vecka sedan lade Leicester på rygg med 3-0 på Anfield. Så ingen fara på taket ännu, även om det tuffa spelschemat börjar tära på spelarna. 

Ajax förlorade nye mittfältsstjärnan Mohamed Kudus i hemmamatchen mot Liverpool då hans menisk gick sönder. Efter det har det täta matchandet med ligaspel, Europaspel och landslagsspel gjort att flera spelare kämpat med förslitningsskador. Samtidigt har skadeläget i Liverpool och Jürgen Klopps gnäll om det och spelschemat blivit något av en snackis. Hur är skadeläget i laget nu? Hur mycket störs man av det?
Vi saknar fortfarande en hel del spelare. Det som var tänkt att vara det ordinarie mittlåset med van Dijk och Gomez är bortblåst. Det är fortfarande oklart om hur statusen är på Thiagos knäskada och Alexander-Arnold har nog en bit kvar innan han kan vara tillbaka. Vidare gick Keïta ut skadad mot Leicester och senast mot Brighton var det Milner som fick lämna planen i förtid med en hamstring skada. Självklart är detta ett störningsmoment då Klopp tvingas rotera elvan inför varje match. Samtidigt är detta knappast unikt för just Liverpool (även om vissa röda får det att låta så) och vi har hela tiden fortsatt att plocka poäng. 

Vad tror du blir nycklarna för Liverpool mot Ajax, vad måste fungera för att man ska förhindra en Ajax-skräll?
Fabinho måste fortsätta hålla samma höga nivå som vikarierande mittback. Han var bäst i Liverpool i bortamötet med Ajax och gjorde ett bra jobb med att hålla oerfarne Nat Phillips i handen i lördags. Sedan måste Jordan Henderson in på mittfältet igen. Han började på kvisten mot Brighton men kom in efter paus och lyfte hela laget. Gini Wijnaldum är inte ideal att ha i en nummer sex-roll och kommer säkerligen att gynnas av att flyttas upp i plan mot Ajax. 

Slutligen, hur tror du det går i matchen?
Jag tror på många mål, ett starkt bortalag och Liverpool-avancemang. Det får bli 2-2 då. 

Vi tackar Erik Segerström så mycket för att han tog sig tid att svara på våra frågor. Slutresultatet han har tippat, 2-2, var exakt det slutresultatet det blev den senaste och enda gången lagen tidigare har mötts i Liverpool. Den 14 december 1966, för nästan 54 år sedan. Då gjorde Roger Hunt Liverpools båda mål och Johan Cruijff gjorde båda Ajax mål.

Möjlig startelva Liverpool: Alisson; N.Williams, Matip, Fabinho, Robertson; Henderson, Wijnaldum; Jota, Firmino, Mane; Salah.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Blind, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres.

Champions League Omgång 5
Var: Anfield, Liverpool.
När: Tisdag 1 december 2020
Domare: Tobias Stieler.
Matchen sänds på TV6, Viasat Sport Ultra HD och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2020-11-30 22:03:00
Author

Fler artiklar om Ajax