Lagbanner
Inför NAC Breda - AFC Ajax
Lasse Schöne har förlängt sitt kontrakt med ett år till 2020.

Inför NAC Breda - AFC Ajax

Ikväll är det bortamatch mot NAC Breda på Rat Verlegh Stadion för Ajax som ett genrep inför Champions League på tisdag. Många spelare har varit iväg på landslagsuppdrag där man har fått en spelare skadad och det har kommit ut lite nyheter runt klubben. Man går nu in i en tuff period innan vinteruppehållet med hårt matchande där man slåss om första platsen i sin Champions League-grupp, avancemang i cupen och att jaga ikapp PSV i ligan.

Det har varit landslagsuppehåll och många Ajax-spelare har varit iväg på landslagsuppdrag. Värt att nämna är matchen Marocko - Kamerun, Andre Onana för Kamerun mot Hakim Ziyech och Noussair Mazraoui för Marocko. Där Ziyech gjorde två mål i 2-0 segern mot sin klubblagskamrat Onana, som stod i mål för Kamerun, och blev sedan även utbytt efter at ha fått känning i höger knä. Ziyech flögs direkt hem till Amsterdam och efter läkarundersökning bekräftade man att det inte är något allvarligt men att han kommer vara ur spel i minst 2 veckor. Vilket gör att han kommer missa Champions League mötet med AEK Aten. Daley Blind, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt och Donny van de Beek blev kallad till Nederländernas samling. Blind, de Jong och de Ligt starta båda matcherna, hemma segern med 2-0 mot Frankrike i Rotterdam och bortamatchen mot Tyskland som slutade 2-2 och blev dramatiskt där Tyskland redan var ute ur serien och hade bara sin heder att spela för. Nederländerna behövde minst oavgjort för att på så sätt knipa förstaplatsen. Vilket man också gjorde efter att fått in två mål i slutet av matchen efter att ha legat under med 2-0 länge. Van de Beek fick tyvärr inte spela en enda minut i dessa båda matcherna. Samtidigt som de andra tre gjorde väldigt stabila matcher, framförallt de Jong som gjorde två helt fenomenala insatser  som "Nederländerna Xavi" och intresset för honom bland Europas toppklubbar svalnar inte direkt. Det skrivs flitigt om honom i media, senaste ryktet är att Manchester City, som gått miste om många stjärnvärvningar senaste säsongerna, är beredda att lägga upp 70 miljoner euro plus 20 miljoner euro i bonusar för de Jong och knipa honom framför ögonen på Barcelona som också är seriöst intresserade och att man sen lånar tillbaka honom till Ajax säsongen ut. Samtidigt har dock Pep Guardiola gått ut och sagt att City inte tänker värva någon spelare förens till sommaren. Trovärdigheten får själv bedömas men att intresset är stort kan noteras.
 
Andra nyheter är att Lasse Schöne har förlängt sitt kontrakt till 2020, så den underbara högerfoten stannar ett tag till i Amsterdam och det glädjer även Erik ten Hag som säger att hans utveckling är fantastiskt även i sin ålder. Noussair Mazraoui har erbjudits en kontraktsförlängning. Doktor Don de Winter, klubbläkaren som togs ur tjänst efter den inadekvata behandlingen av Appie Nouri, är inte längre med klubben. Ajax har haft årsmöte där man presentera klubbens egen förmögenhet: 158,9 miljoner euro. Man gick plus under säsongen 2017-18 trots uteblivet Europaspel. Det sportsliga flyter på bra liksom expansionen av Ajax i världen. Man har sedan tidigare etablerat sig i Asien, nu har man också öppnat ett kontor i New York.
Ajax har också blivit bestraffade av UEFA för oroligheter i båda matcherna mot Benfica med en total böter på 33.000 euro, plus en villkorlig bortamatch utan publik, med ett års provtid. 
 
 Nu är det dags för en intensiv period för Ajax innan vinteruppehållet där man ska slåss mot Bayern om en förstaplats i sin Champions League-grupp, där man ska avancera i KNVB Cup och där man ska knappa in på PSV i tabellen. Först ut är bortamatch mot NAC Breda ikväll och det utan Hakim Ziyech, Hassane Bandé, Joël Veltman och Carel Eiting som finns på skadelistan. Bandé och Veltman tränade vid sidan av gruppen under fredagens träning. Carel Eiting gjorde vissa övningar med gruppen men kommer inte vara spelklar mot NAC Breda. Donny van der Beek kommer troligtvis hoppa in i startelvan istället för Ziyech och även David Neres kommer finnas i startelvan.
 
 Erik ten Hag säger på presskonferensen inför matchen att han är tycker det har varit bra prestationer från de spelare som varit borta på landslagsuppdrag, där Ajax har nio spelare som startar för sina respektive landslag. Han säger att man kommer sakna Ziyech men att man har ett fantastiskt bra urval av andra kreativa spelare och att den stora fällan i matchen mot Breda kan vara underskattning, där man förra säsongen vann med hela 0-8.
 
Trolig startelva NAC Breda: Van Leer; Sporkslede, Koch, Palmer-Brown, Caroliana; Reuvers, Nijholt; Rosheuvel, Korte, El Allouchi; Te Vrede.
Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, Schöne, de Jong; Neres, Dolberg, Tadic.
 
Var: Rat Verlegh Stadion, Breda
När 24/11   kl. 18:30
Matchen sänds inte i svensk TV.

Joakim Dahl 2018-11-24 09:38:22
Author

Fler artiklar om Ajax