Lagbanner
Inför PEC Zwolle – Ajax: Jakten på den 35:e ligatiteln fortsätter
Efter den totala utklassning av Young Boys väntar nu en ny ligamatch mot PEC Zwolle för Ajax.

Inför PEC Zwolle – Ajax: Jakten på den 35:e ligatiteln fortsätter

Efter den fina insatsen mot Young Boys i Europa League under torsdagskvällen fortsätter jakten på den 35:e ligatiteln med en bortamatch mot krislaget PEC Zwolle på söndagen. Den tråkiga nyheten att Brian Brobbey definitivt lämnar Ajax för Bundesliga i sommar kom också under natten efter Europa League-matchen.

Ajax kommer senast från en helt perfekt utförd match mot Young Boys i sextondelsfinalen av Europa League under torsdagskvällen. Efter en mållös första halvlek lossnade det i andra halvlek när Davy Klaassen återigen gjorde det förlösande 1-0-målet, Dusan Tadic fyllde på med 2-0 i den 82:a minuten och supersub Brian Brobbey kom in i slutet av matchen och gjorde 3-0 på tilläggstiden. Den 19-årige Brobbey har gång på gång denna säsong visat vilken otrolig talang han är och Ajax har gjort åtskilliga försök förgäves att förlänga hans kontrakt som går ut i sommar. Ändå fanns hoppet att man skulle kunna övertala honom att förlänga med Ajax, vilket både Klaassen och Tadic öppet har försökt att göra.

Efter matchen mot Young Boys kom dock beskedet att Brobbey i sommaren går till RB Leipzig där han har skrivit på ett fyraårskontrakt. Marc Overmars ska enligt De Telegraaf också nyligen ha flugit till Monaco för att prata med Brobbeys agent Mino Raiola om ett nytt kontrakt i ett sista desperat försök att övertala Brobbey att stanna i Ajax, uppenbarligen utan framgång. Raiola har alltså lyckats ta ännu en talang från Ajax och Overmars uppgav för De Telegraaf att han är ”förkrossad” över att man inte kunde behålla Brobbey som man hade lika stora framtidsförhoppningar över som man haft med Ryan Gravenberch (som tidigare förlängde sitt kontrakt till 2023).

Trots hans fina inhopp med mål både i ligan, borta mot Lille och nu senast mot Young Boys ska man kanske vara glad för att det inte finns någon publik i Amsterdam då supportrarna inte har haft några fina ord om Brobbey de senaste dagarna. Man kallar hans beslut att inte förlänga med Ajax och att gå gratis i sommar ett knivhugg i ryggen mot klubben som gett honom allt och man vill inte se honom i en Ajax-tröja vare sig i a-laget eller Jong Ajax framöver. Tråkigt för Ajax och alla Ajax-fans men det är bara att respektera Brobbeys beslut och önska honom lycka till i framtiden. Men såklart är detta bekymmersamt eftersom det följer en röd tråd som blir allt tydligare med tanke på att man bara för ett halvårsedan tappade Noa Lang till Club Brugge där han nu glänser, en riktig Ajax-kille vars dröm var att slå sig i Ajax a-lag vilket han också hade gjort, men sen lämnade då han ansåg att han aldrig fick chansen av Erik ten Hag. Är det en liknande situation nu för Brobbey med tanke på rekordköpet av Sébastien Haller?


På söndagseftermiddagen fortsätter jakten efter den 35:e Eredivisie-titeln och det borta mot ett krisande PEC Zwolle som nyligen sparkade sin huvudtränare John Stegeman. Bert Konterman har tillfälligt tagit över styret säsongen ut och ska nu försöka hålla klubben från nedflyttningsplatserna som man ligger farligt nära, på en 13:e placering i tabellen fem poäng före Willem II som ligger på kvalplatsen just nu. Med tanke på Ajax fina form och den spelmässiga utklassningen av Young Boys i torsdags ska inte PEC Zwolle, i alla fall på pappret och med deras nuvarande form, var några större bekymmer för Ajax och den stora frågan är om ten Hag nu väljer att rotera laget och vila flera spelare? Ajax får troligtvis klara sig utan Daley Blind även denna match som besväras av en lättare knäskada. Noussair Mazraoui är fortfarande borta med en ögonskada och André Onana avtjänar en avstängning. Men Haller (som man missade registrera för Europa League) är nu tillgänglig för spel igen och förväntas starta som center i vanlig ordning.

Ajax har mött PEC Zwolle på bortaplan vid 20 tidigare tillfällen där man vunnit 12 gånger, kryssat fyra och förlorat 4 gånger. Den största segern kom säsongerna 2002/03 och 2003/04 då man vann med 0-5. Senast lagen möttes i Zwolle var i november 2019 då Ajax vann med 2-4 efter två mål av Quincy Promes och David Neres vardera. När lagen möttes i Amsterdam tidigare under säsongen i december vann Ajax enkelt med 4-0 efter mål av Klaas-Jan Huntelaar, Promes, Antony och Gravenberch. I PEC Zwolles matchtrupp finner vi Xavier Mous och Pelle Clement som båda kommer från Ajax ungdomsakademi där sen också Clement gjorde fyra officiella matcher för a-laget.

Förväntad startelva PEC Zwolle: Mous; Van Polen, Lam, Kersten, Paal; Reijnders, Saymak, Huiberts; Misidjan, Buitink, Manuel
Förväntad startelva Ajax: Stekelenburg; Rensch, Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic

Eredivisie Omgång 26
Var: MAC³PARK Stadium, Zwolle.
När: Söndag 14/3  kl. 16:45
Domare: Pol van Boekel
Matchen sänds på Viaplay.


 

Joakim Dahl 2021-03-13 21:17:33
Author

Fler artiklar om Ajax