Lagbanner
Inför PSV Eindhoven - Ajax: En seger och den 35:e ligatiteln är nära
En svår bortamatch väntar Ajax i säsongens tredje De Topper.

Inför PSV Eindhoven - Ajax: En seger och den 35:e ligatiteln är nära

Under söndagen går säsongens tredje De Topper av stapeln, där Ajax vid en seger tar ett mycket stort kliv mot klubbens 35:e Eredivisie-titel. Men man kan ställas mot ett revanschsuget PSV Eindhoven, som snöpligt åkte ur Europa League i veckan, med en decimerad backlinje.

I veckan slog Ajax ut Ligue 1-ettan Lille genom en 2-1-seger hemma (4-2 totalt) och tog sig vidare till åttondelsfinalen i Europa League där man under fredagen lottades mot den schweiziska ligaettan Young Boys. Den första matchen spelas hemma på Johan Cruijff ArenA den 11 mars. Efter ett par dagars vila är det sen dags för en ren Eredivisie-final när man under söndagen ska möta PSV borta i Eindhoven. Vid en seger mot PSV kommer man skaffa sig ett nio poängs försprång med en match mindre spelad och det skulle då krävas en totalkollaps av Ajax under de sista omgångarna om man ska tappa det, speciellt med tanke på hur stabil Ajax form varit sedan vinteruppehållet.

Noussair Mazraoui har missat de senaste matcherna och missar även mötet mot PSV efter den ögonskada han ådrog sig i matchen mot Heracles Almelo, då han skulle blockera ett inlägg och när bollen flög förbi honom touchade den hans ena öga, något som har besvärat honom sedan dess. I onsdags meddelade också Erik ten Hag att både Nico Tagliafico och Daley Blind är tveksamma inför söndagens match och enligt De Telegraaf dras Tagliafico med en höftskada och Blind ska ha klagat på en känning efter matchen mot Lille i veckan. Detta skulle i så fall öppna upp en plats för Perr Schuurs bredvid Lisandro Martinez i mittlåset, då Jurriën Timber flyttas ut som högerback och Devyne Rensch (som kan spela på båda sidorna) flyttas över som vänsterback. Ett mindre troligt alternativ är att Sean Klaiber startas som högerback istället för någon av Timber eller Rensch, men ten Hag har tidigare sagt att Klaiber behöver tid att acklimatisera sig och att han inte kan ignorerar när unga talanger som Timber och Rensch kommer in och gör nästan fläckfria matcher.

På mittfältet förväntas inga förändringar då Davy Klaassen, Edson Álvarez och Ryan Gravenberch lär starta där igen precis som i veckan mot Lille. Sébastien Haller, som inte spelade mot Lille efter att klubben missat registrera honom för Europa League, är nu tillgänglig för spel igen och förväntas starta på sin plats som center, vilket i sin tur gör att Dusan Tadic flyttas ut på sin vänsterkant igen. Platsen som högerytter står mellan de båda brassarna David Neres och Antony, där den senare troligtvis lär starta.    

Det har gått fem säsonger sedan Ajax senast vann borta mot PSV och kollar man till historiken är bortamatchen mot PSV en av de tuffaste matcher Ajax kan ställas inför i ligan. Man har endast vunnit i Eindhoven vid 16 tillfällen av de tidigare 64 mötena som spelats, lika många gånger har det slutat oavgjort och vid 32 tillfällen har PSV vunnit. Den största segern kom säsongen 1957/58 då Ajax vann med 0-5. Lagen har redan mötts vid två tillfällen nyligen, båda gångerna i Johan Cruijff ArenA, först i ligaspelet den 10 januari då det slutade 2-2 efter att Ajax lyckades hämta upp ett 0-2-underläge under den andra halvleken genom mål av Quincy Promes och Antony. Därefter möttes man i kvartsfinalen av cupen i början av februari där Ajax avancerade via en 2-1-seger och två mål av Haller.

I samtal med Ajax TV säger ten Hag att alla i laget ser framemot matchen mot PSV och att man älskar att stora matcher avlöser varandra. Han säger också att man vinner inga titlar i februari och tror inte att ligan är avgjord om Ajax skulle vinna under söndagen. Med elva segrar i rad (alla turneringar) vill han inte se att sitt lag nu blir för bekväma när man ska möta en titelkandidat som vid seger minskar avståndet till tre poäng.

PSV, känt för att själva avgöra matcher sent, fick smaka på sin egen medicin i veckan då de med en 2-0-ledning, som hade tagit dem vidare, släppte in ett mål sent i den 88:e minuten i sin match mot Olympiakos och därmed åkte ur Europa League. Är detta något som är till Ajax fördel eller är det ett revanschsuget PSV man kommer ställas emot? PSV:s tränare Roger Schmidt får klara sig utan brassen Mauro Júnior som skadade sitt knä under lagets sista träning inför matchen mot Ajax. Förutom Júnior saknar man även Cody Gakpo, Noni Madueke, Richard Ledezma och Maxi Romero sedan tidigare på grund av skador och Ibrahim Sangaré som avtjänar en avstängning.

Möjlig startelva PSV: Mvogo; Dumfries, Teze, Viergever, Max; Rosario, Boscagli, Götze; Ihattaren, Malen, Zahavi.
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Timber, Schuurs, Martínez, Rensch; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 24
Var: Philips Stadion, Eindhoven.
När: Söndag 28/2 kl. 14:30
Domare: Danny Makkelie
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-02-27 21:11:54
Author

Fler artiklar om Ajax