Lagbanner
Inför Red Bull Salzburg – Ajax: Ny träningsmatch stundar för Ajax
Quincy Promes.

Inför Red Bull Salzburg – Ajax: Ny träningsmatch stundar för Ajax

Ajax spelar under lördagseftermiddagen sin sista träningsmatch mot Red Bull Salzburg på träningslägret innan man åker tillbaka till Amsterdam. Vi tar en titt på alla ryktena kring Luiz Suarez som varit under veckan som gått samtidigt som Ajax blivit klara för Champions League-gruppspel och har då presenterat en ny matchtröja.

Ajax befinner sig på träningsläger i Bramberg am Wildkogel i Österrike hela denna vecka. I tisdags spelade man den första träningsmatchen av två då man mötte det österrikiska laget Wolfsberger AC. Man öppnade matchen väldigt bra med fin anfallsfotboll. Samarbetet Quincy Promes och Dusan Tadic lyste igenom i upptakten av matchen där de båda kombinerade fint ihop och låg bakom flera möjligheter, ett av dom blev också 1-0 målet i matchens tredje minut av Promes, även Donny van de Beek var nära på att utöka till 2-0 strax efter då han blev frispelad framför målet, men avslutet gick strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Samarbetet Tadic och Promes emellan har synts tydligt i träningsmatcherna och kan komma att bli en stor och viktig del i anfallsspelet under säsongen, då dom ser ut att hitta varandra med ögonbindel på.

Efter den fina starten tappade Ajax matchen mer och mer mot ett ganska fysiskt starkt Wolfsberger AC som åt sig in i matchen och mer eller mindre äger sista halvan av halvleken. Man är nära att kvittera ett par gånger men Ajax lyckas hålla tätt. I halvtid gjorde Erik ten Hag flera byten, bland annat kom den nye ghananen Mohammed Kudus in och fick göra sin inofficiella debut i Ajax efter att allt pappersarbete nu var klart och han är spelklar för Ajax. Kudus visade också direkt varför han är så lovordad då han rörde sig fint över hela planen, gjorde inte en dålig bollmottagning eller bollbehandling under hela andra halvlek. Ryan Gravenberch som också kom in till andra halvlek gjorde 2-0 efter 53 spelade minuter och efter det kontrollerade Ajax matchen bättre än i slutet av första halvlek.

Razvan Marin och Edson Álvarez gör båda två återigen en rätt svag match och om båda eller någon av dom ska lyckas i Ajax denna säsong får fortfarande ses som ett stort frågetecken. Labyad, som glänste med ett hattrick mot Utrecht, var sämre den här gången. Det är för tidigt att säga hur ten Hag startelva kommer se ut framöver, men tydligt är att han testar Lisando Martinez som vänsterback ofta nu vilket är klart då man fortfarande förväntar sig att Nico Tagliafico kan komma att lämna inom kort. Martinez kom till Ajax förra säsongen från Defensa y Justicia och gjorde ett mycket starkt intryck både som defensiv mittfältare och mittback i Ajax hela förra hösten. Men hans form började dala i takten med Ajax form under våren och det är svårt att veta var man har honom fortfarande då han både blandar och ger.

Ronald Koeman blev klar som ny tränare för Barcelona i tisdagskväll och såklart började det spinna på alla rykten i Nederländerna om alla holländare han ska ta till Barca nu när man ska bygga om. Det som det har pratas mest om under veckan är att Koeman ”funderar” på att ta både Donny van de Beek och Daley Blind till Barcelona som en början på sitt bygge. Ajax ska vara på jakt efter en ny vänsterback som ersättare till Tagliafico om han lämnar och det ryktas även att man vill få in en ny defensiv mittfältare.  

Ironiskt nog så ska Marc Overmars för fulla muggar arbeta på att få tillbaka Luis Suarez till Ajax, vilket inte är helt omöjligt då Suarez själv flera gånger uttryckt sin önskan att en dag återvända till Ajax. Suarez får såklart gå med på en stor lönesänkning i Ajax och det har också rapporterats att Ajax ska ha lagt ett bud på 15 miljoner euro för Suarez, vilket är det tak man för inköp av nya spelare. Frågan är om Suarez vill lämna Barcelona i sommar eller han vill fortsätta ett år till? Alla dessa rykten har inga säkra källor och får tass med en nypa salt. Erik ten Hag förnekar att Ajax ska vara aktivt igång med att försöka plocka hem Suárez "Men om Suárez vill komma är han mer än välkommen."

I veckan vann Bayern München mot Lyon i Champions League-semifinalen vilket betyder att Ajax tar en plats direkt till gruppspelet i turneringen i höst, vilket också betyder att det klirrar i kassan i Amsterdam. Marc Overmars har också berättat för De Telegraaf i veckan att man inte kommer använda de pengar man nu är garanterade i och med Champions League-spel i höst (cirka 40 miljoner euro) till spelarköp och man kommer inte köpa nya spelare såvida någon spelare inte lämnar, då han är väldigt nöjd med den nuvarande truppen. Något som också tonar ner Suarez-ryktena en aning.

Samtidigt som Ajax säkrade en plats i Champions League-gruppspelet i höst gick man också ut och presenterade ett tredje matchställ som kan ses här. Det är ett matchställ som man kommer använda i Europa kommande säsong som ska fira att det denna säsong är 50 år sedan man vann sin första Champions League-titel (då Europacupen) den 2 juni 1971. Tröjan var så populär att Ajax webshop återigen kraschade när den släpptes och den sålde genast slut.
 
Frank Rijkaard och en delegation av Ajax-supportrar invigde under fredagseftermiddagen en bronsstaty av Johan Cruijff placerad vid huvudingången till Johan Cruijff ArenA. Statyn skapades genom en insamlingskampanj bland supportrar på initiativ av Ajax Supporters Delegation och designades av konstnären Hans Jouta. Insamlingen startades 2018 och på grund av Coronakrisen kunde invigningen inte gå till så som man hade tänkt sig. I samråd med Cruijff-familjen valdes därför denna tid, till vilken en mycket begränsad grupp människor var inbjudna och där invigningen istället sändes live på Ajax hemsida så att alla andra supportrar också kunde ta del av detta.

"Vi har redan sett statyn och den ser bra ut", säger Johan Cruijffs son Jordi till Ajax hemsida. "På familjens vägnar vill jag därför tacka alla anhängare till Ajax som har arbetat och bidragit till förverkligandet av denna vackra hyllning till min far. Min far skulle ha varit stolt över detta. Nu kan du också se Johan Cruijff när du går förbi Arenan." Statyn kan ses här.

Under lördagseftermiddagen spelar Ajax mot Red Bull Salzburg i den sista träningsmatchen på träningslägret innan man åker hem till Amsterdam igen. En match som sänds på Cmore stream och på Cmore Live med start 16:00.

Joakim Dahl 2020-08-21 23:50:00
Author

Fler artiklar om Ajax