Lagbanner
Inför Roma – Ajax: Mycket svårt läge men inte omöjligt
Svår match väntar Ajax borta mot Roma ikväll.

Inför Roma – Ajax: Mycket svårt läge men inte omöjligt

Trots att man var spelmässigt överlägsna i Amsterdam förra torsdagen förlorade Ajax och man sitter nu i en mycket svår sitts när man måste vända ett 1-2-resultat i Rom under torsdagskvällen.

Ajax reser till Rom i hopp om att vända 1-2-förlusten hemma i Amsterdam förra torsdagen och man måste nu vinna med minst två mål, en mycket, mycket svår uppgift men inte en omöjlig sådan. Goda nyheter för Ajax är att den rutinerade andremålvakten Maarten Stekelenburg nu är tillbaka som ersättare till avstängda André Onana igen efter en mindre skada då han föll illa på sitt knä under uppvärmningen till SC Heerenveen-matchen förra söndagen. Skönt för Ajax då tredje målvakten Kjell Scherpens målvaktsspel fortfarande känns väldigt otryggt. Förutom Stekelenburg är också Perr Schuurs och Brian Brobbey tillbaka som båda också missade förra veckans match hemma mot Roma, där i alla fall Brobbey kan bli en viktig nyckel för Erik ten Hag att slänga in i matchen vilket han har gjort flertalet gånger denna säsong med gott resultat.

Noussair Mazraoui förväntas enligt Algemeen Dagblad vara tillgänglig för spel igen till söndagens cupfinal mot Vitesse efter att ha varit borta flera veckor med en ögonskada, även Zakaria Labyad förväntas också vara tillbaka då efter en fotledsskada. Den stora frågan är nu inför matchen mot Roma hur ten Hag kommer lappa ihop backlinjen då Devyne Rensch är avstängd och man saknar både första och andravalet som högerback. Det finns fler olika alternativ där ett av dem är Sean Klaiber som kan ersätta Rensch rakt av, men det mest troliga är att Jurriën Timber flyttas ut från sin mittbacksplats och spelar högerback vilket föredragits flest gånger av ten Hag. På presskonferensen inför matchen, där ten Hag i vanlig ordning inte vill avslöja något om sin startelva på förhand, sa han att man också tog med sig Quinten Timber (Jurriëns bror) som också kan användas som högerback. Sen är det mest troliga valet att Edson Alvarez tar klivet ner från mittfältet (Schuurs finns också som ett alternativ) och spelar bredvid Lisandro Martinez i mittlåset vilket i sin tur kan öppna upp en startplats för Mohammed Kudus på mittfältet tillsammans med Davy Klaassen och Ryan Gravenberch.

I kedjan saknar man Sébastien Haller som inte är registrerad för Europa League vilket gör att Dusan Tadic tar klivet in som falsk nia med brassarna Antony och David Neres på varsin kant. Ett alternativ nu när man är pressade att göra mål samt vinna med två mål och då målproduktionen varit det största problemet sedan landslagsuppehållet är att kanske Brobbey spelar från start på bekostnad av Neres eller Antony och att Tadic blir kvar som vänsterytter då vi vet att Brobbey är väldigt målfarlig vilket han också visat både mot Lille och Young Boys tidigare i Europa League. Men det mest troliga är att ten Hag använder Brobbey som en joker att slänga in och skapa oreda i Roma-försvaret till den andra halvleken.

Ett knivigt läge för Ajax med flera viktiga nyckelspelare borta i Onana, Haller och framför allt Daley Blind, men inte ett omöjligt sådant. Ajax har befunnit sig i denna sits tidigare, inte minst 2019 då man förlorade mot Real Madrid hemma med 1-2 i åttondelsfinalen av Champions League och vi minns alla hur det gick i Madrid sen. Även efter 1-1 hemma mot Juventus i kvartsfinalen efter det satt man i en tuff situation men reagerade på ett väldigt bra sätt i returen i Turin. Om Ajax nu skulle lyckas med att ta sig vidare ikväll mot Roma till en semifinal blir det den tredje semifinalen i europasammanhang de senaste fem säsongerna, något bara Manchester United och Arsenal kan mäkta med. Av de 21 tidigare matcher man spelat mot italienska lag på bortaplan har man vunnit fem gånger, kryssat sex och förlorat tio gånger.

För övrigt en intressant notering då ten Hag på presskonferensen inför returen mot Roma fick frågan om detta kan bli hans sista Europamatch med Ajax om man nu skulle åka ut på vilket han svarade: "Jag tror inte det, vi håller på att bygga ett lag som kan mäta sig med de bästa i Europa. Jag är fortfarande en del av den processen." Ett svar man kan tolka som att han trivs väldigt bra i Ajax och lär bli kvar i klubben även nästa säsong. För övrigt var han inte alls bekymrad över den formsvackan Ajax visat upp efter landslagsuppehållet gentemot hur det såg ut innan dess då han är van vid det kan hända efter att spelare varit iväg på en landslagssamling. Han tycker att man kom upp i en exceptionellt hög nivå hemma mot Roma och borde förvaltat sina chanser men är hoppfull inför returen. Han tror att både Roma och Ajax har lärt sig av sina misstag från första matchen och att båda lagen vet vad dem måste göra för att ta sig vidare till en semifinal där antingen Granada eller Manchester United väntar.

För Romas del får man tillbaka både Rick Karsdorp från avstängning och Henrikh Mkhitaryan från skada till skillnad från förra veckans match. Däremot får man klara sig utan Leonardo Spinazzola som drog på sig en ljumskskada i Amsterdam samt Chris Smalling som är skadad och Bruno Peres som är avstängd. För att få lite bättre koll på Roma och tankar inför matchen hörde vi av oss till Erik Winell på Roma-redaktionen som svarade på några frågor:

Vad säger du om första matchen?
Kan vi kalla det en stöld? Som lätt objektiv betraktare kan vi nog säga att det var Ajax som förde spelet. Försvaret i Roma var minst sagt darrigt till en början och Ajax kunde och borde nog nätat ett par gånger till. Men så, tack vare en oväntat fin insats av vår kritiserade keeper Lopez, en taskig sådan från er tredjemålvakt och så Ibanez-bomben fick vi ett resultat som vi i Roma-lägret är mycket glada för!
 
Hur är stämningen runt Roma nu, har pressen på Fonseca lättat något efter segern?
Jovars. En aning mer uppsluppen stämning är det på Trigoria nu. Samtidigt är det inte klackarna i taket helt och hållet. Roma sägs fortfarande spana efter Sarri och Fonseca sägs fortfarande vara nära foten. Även om känslan nu är att det ikväll är säsongens viktigaste match. Lyckas vi i EL har jag svårt att se Fonseca lämna med svansen mellan benen.

Läget i laget?
Henrikh Mkhitaryan är tillbaka i matchtruppen, kan han starta? Skadeläget i övrigt? Bättre än senast. Jag skulle tippa på att Mkhitaryan startar. Minst sagt viktigt! Därtill får vi en taggad fransk motor i form av Veretout in från start. Sen är det såklart trist att Spinazzola drog på sig en ljumskskada men förhoppningsvis kan Rom-grabben Calafiori ta vara på den här chansen!

Hur slutar matchen?
Det här är ett lag som kan bjuda på riktiga mjukglass-insatser och darra som ordentliga spagettiben så fort det gäller något. Så det är inte en helt lyrisk Romanista som svarar här. Men kanske 1-1 och vi går vidare? Ett sånt resultat tar jag alla dagar i veckan!

Möjlig startelva Roma: Pau Lopez; Mancini, Cristante, Ibañez; Karsdorp, Villar, Veretout, Calafiori; Pellegrini, Pedro; Džeko
Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Timber, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres  

Europa League Kvartsfinal
Var: Stadio Olimpico, Rom.
När: Torsdag 15/4    21:00
Domare: Anthony Taylor (ENG)
Matchen sänds på Eurosport Plays och på Discovery+.

Tack till Erik Winell på Roma-redaktionen.
 

Joakim Dahl 2021-04-15 06:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax