Lagbanner
Inför SC Heerenveen - AFC Ajax: Bortamatch mot pressat Heerenveen
Ingen Nico Tagliafico mot Heerenveen ikväll.

Inför SC Heerenveen - AFC Ajax: Bortamatch mot pressat Heerenveen

På lördagskväll tar ett pressat Heerenveen emot Ajax på Abe Lenstra Stadion i Heerenveen. Hur är läget med Hakim Ziyech och kommer Erik ten Hag rotera i laget inför den viktiga hemmamatchen mot Benfica på tisdag i Champions League?

Det har varit landslagsuppehåll och många Ajax-spelare har varit iväg och spelat för sina respektive landslag, utom Hakim Ziyech som stannade i Amsterdam för att återhämta sig efter den muskelskada han ådrog sig i matchen mot AZ. Det som sticker ut lite och är värt att nämna är matchen Nederländerna - Tyskland där Daley Blind, Matthijs de Ligt och Frenkie de Jong var med och besegrade tyskarna med 3-0 hemma på Johan Cruijff Arena. Blind fick även senare bär kaptensbindeln i träningsmatchen mot Belgien. För övrigt stod Dusan Tadic för en horribel straffmiss flera meter över målet för sitt Serbien, Noussair Mazraoui åkte hem i förtid från Marockos landslagssamling på grund av ljumskkänning och även Lasse Schöne åkte hem tidigare från Danmarks samling av oklar anledning.
  
Nu går Ajax nu in i en väldigt tuff period där först Heerenveen väntar borta på lördagskväll, efter det har man en viktig match i Champions League mot Benfica hemma på tisdagskväll. Efter det väntar hemmamatch i De Klassieker mot Feyenoord nästa söndag. Så det är intressanta och viktiga matcher som väntar för Ajax. Nico Tagliafico kommer missa matchen ikväll mot Heerenveen efter att ha dragit på sig en höftskada med det Argentinska landslaget och är även därför osäker inför tisdagens Champions League match. Även Carel Eiting är osäker till att kunna spela efter en känning i knäet. Erik ten Hag sa på presskonferensen under fredagskvällen att Hakim Ziyech har tränat med gruppen under torsdagen och är på väg i rätt riktning efter den muskelskada han fick i slutet av AZ matchen,  han har goda förhoppningar att han kommer vara med i matchtruppen mot Heerenveen. Av försiktighetsåtgärder kommer han antagligen sitta med på bänken och sparas till Benfica matchen.  Lasse Schöne och Noussair Mazraoui kommer kunna spela mot Heerenveen. Troligt är att Max Wöber kliver in istället för Tagliafico och Blind flyttas ut som vänsterback. Om Ziyech vilas kommer Donny van de Beek kliva in på mittfältet istället.

Heerenveen är ett lag Ajax har haft lätt att besegra senaste åren, men där det är just vid bortamötena man har tappat poäng efter oavgjorda resultat. På de fem senaste bortamatcherna för Ajax har man vunnit fyra gånger och spelat oavgjort en gång. Målskillnaden är 14-4 till Ajax fördel och ska vi hitta Heerenveens senaste seger får vi skruva tillbaka tiden rejält, ända tills den 31 januari 2009 då Heerenveen vann med 1-0 på Johan Cruijff Arena. Ajax har nio raka segrar mot Heerenveen i Eredivisie. Heerenveen har börjat säsongen svagt och ligger på en nionde placering i tabellen med tio poäng. Det är just på hemmaplan man har varit svaga där man ännu inte vunnit på fyra matcher, utan har två oavgjorda och två förluster hittills. Något som står ut är att man har gjort 20 mål i ligan, bara ett mindre än Ajax, men man är också ett av de lagen som släppt in flest mål.

Man kommer senast från en storseger där man körde över De Graafschap med 5-0 på bortaplan. Spelare att hålla koll på i Heerenveen är Sam Lammers, som är på lån från PSV, och Michel Vlap som båda gjorde vars två mål mot De Graafschap. Lammers har gjort flest mål i Heerenveen, fem stycken på 8 matcher. Arber Zeneli är en kreativ ytter som ersatte svenske Sam (Samba-Sam) Larsson efter att denne flyttade till Feyenoord inför förra säsongen och även Kik Pierie är en intressant talang att hålla koll på, som debuterade som 16-åring förra säsongen. Vlap (4 mål) har blivit en nyckelspelare för Heerenveen denna säsong och måste ha en bra dag på jobbet om Heerenveen ska vända den negativa trenden mot Ajax och kamma hem sin första seger på snart tio år. Man vill säkert även få sin första hemmaseger denna säsong mot just Ajax. Heerenveen är ett bra lag med mycket potential, en talangskola, som har underpresterat såhär långt i Eredivisie och som just nu är pressat. Det är just pressade mittenlag som är farligast för storklubbarna att möta.

Trolig startelva Heerenveen: Hahn; Floranus, Hoegh, Bulthuis, Pierie; Thorsby; Rienstra, Vlap; Zeneli, Lammers, Kobayashi.

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Wöber, Blind; van de Beek, Schöne, de Jong; Neres, Dolberg, Tadic.


Eredivisie
Var: Abe Lenstra Stadion i Heerenveen
När: lördag 20:45
Matchen sänds inte i svensk tv.

Joakim Dahl 2018-10-20 13:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax