Lagbanner
Inför SC Heerenveen – Ajax: Ajax går in med bra form i en helt avgörande fas
Ajax går in i den helt avgörande fasen av säsongen med god form.

Inför SC Heerenveen – Ajax: Ajax går in med bra form i en helt avgörande fas

Landslagsuppehållet är över och den helt avgörande fasen av säsongen är kommen. Sett till hur det har sett ut sedan vinteruppehållet befinner Ajax sig i en mycket fin form när man nu ska fortsätta slåss på tre fronter. Först ut vänta en ligamatch mot SC Heerenveen innan den mycket viktiga matchen på torsdag mot AS Roma.

Landslagsuppehållet är över och vi går nu i  den sista och avgörande delen av säsongen. Ajax påbörjade vårdelen av säsongen mycket starkare än vi hade hoppats på efter vinteruppehållet och när man gick på landslagsuppehåll för två veckor sedan hade man den imponerande statistiken 20 vinster och tre oavgjorda på 23 matcher. Detta inkluderade matcher mot motstånd som Lille, Young Boys, AZ, Feyenoord och tre möten mot PSV. Nu går man in i den helt avgörande fasen av säsongen och kan man hålla samma form som innan landslagsuppehållet, bådar det mycket gott för Ajax.

Trevliga saker att nämna för de spelare som var i väg på landslagsuppdrag är att Ryan Gravenberch fick göra sin debut då han blev inbytt i Nederländernas match mot Turkiet, i tröja nr 14 dessutom, i samma match som Davy Klaassen blev målskytt, Klaassen som nu befäster en startplats i landslaget sedan han kom tillbaka till Ajax. Bra veckor för både Klaassen och för Gravenberch, som i dagarna också blev utsedd till månadens spelare i Eredivisie. Tyvärr var det inte bara frid och fröjd utan detta landslagsuppehåll kom med ett dyrt pris för Ajax då Daley Blind drog på sig en allvarlig skada i Nederländernas sista landskamp borta mot Gibraltar. Blind fastnade i konstgräset och det såg genast mycket allvarligt ut, först befarades det vara en knäskada, men senare på kvällen gav förbundskaptenen Frank de Boer det lite mer lugnande beskedet att det rörde sig om en fotledsskada. Tyvärr stod det sedan klart att det är av den allvarligare sorten och Blind kommer genomgå operation de kommande dagarna och lär troligtvis missa resten av Ajax säsong.

Ett tufft besked för Ajax, som nu tappar bredd både på mittfältet och i försvaret, men också för Blind som såklart var mycket besviken över att missa alla avgörande matcher för Ajax veckorna framöver. Flera spelare, bland annat Edson Alvarez, har gått ut och stöttat Blind och förklarat hur viktig han är för Ajax, både på planen och utanför.

Ajax går nu in i helt avgörande veckor framöver där man fortfarande slåss på tre fronter. Man leder ligan betryggande med elva poäng med en match mindre spelade (FC Utrecht den 22 april) och ska spela cupfinal mot Vitesse den 18 april. Dessutom väntar kvartsfinal mot AS Roma i Europa League nästa vecka, en turnering man nu har realistiska förhoppningar att kunna vinna. Jurriën Timber missade Ajax sista matcher inför landslagsuppehållet på grund av sjukdom, men var tillbaka på Ajax träning i veckan och lär vara aktuell för spel igen. Den stora frågan är om Erik ten Hag nu väljer att vila många spelare och att rotera laget. Han har inte varit glad för det så här långt, i alla fall inte när det gäller startelvan, men frågan är om han inte är illa tvungen nu när man börjar gå in i sista delen av säsongen då man löper en stor risk för förslitningsskador i och med det galna spelschema som nu råder, speciellt för landslagsspelare.

Med Blind borta faller det sig naturligt att Lisandro Martinez fortsätter som mittback och Nico Tagliafico som vänsterback. Timber går tillbaka in i mittlåset bredvid Martinez och Devyne Rensch spelar som högerback då Noussair Mazraoui fortfarande saknas på grund av sin ögonskada. Som alternativ finns Perr Schuurs om ten Hag vill rotera inför Roma på torsdag. Mohammed Kudus är helt återställd efter sin meniskskada och är på god väg tillbaka till sin fina form han visade i höstas. Han behöver speltid och skulle kunna hoppa in för Davy Klaassen i nummer 10-rollen, då Klaassen spelat mycket både för Ajax och för landslaget under säsongen.

I kedjan är det nu mycket jämt mellan David Neres och Antony. Då Sébastien Haller inte får spela i Europa League på torsdag (då Ajax missade att registrerar honom för turneringen) startar han givetvis söndagens match mot Heerenveen. Med Dusan Tadic på sin vänsterytterplats står det mellan Neres och Antony från start. Vilket ger ten Hag ett lyxproblem då han kan låta dem spela vars en halvlek och på så sätt vila båda två inför matchen mot Roma då båda kommer spela på vars en kant när Tadic kommer gå in som falsk nia i Hallers frånvaro.

Enligt De Telegraaf pågår just nu en förhandling mellan Ajax och André Onana angående en kontraktsförlängning. Onanas kontrakt går ut nästa sommar och Ajax vill förlänga detta till 2024. Onana är positiv till en kontraktsförlängning men ryktas endast vilja förlänga sitt kontrakt till 2023. Just nu avtjänar han en avstängning för dopingbrott som löper till februari nästa år och enligt kontraktsreglerna får han då förhandla med andra klubbar och kan då lämna på fri transfer nästa sommar, vilket är en av anledningarna till att Ajax helst vill få en kontraktsförlängning på bordet så snart som möjligt. Ett överklagande kommer snart lämnas in till CAS i förhoppning att Onanas avstängning kan förkortas.

Ajax är även i förhandling med Maarten Stekelenburg angående en kontraktsförlängning över nästa säsong som båda parter är positiva över. Stekelenburg har i avsaknaden av Onana varit, med sin rutin och erfarenhet, otroligt viktig för Ajax under våren. Han spelar precis så som en målvakt i Ajax ska spela, bra på fötterna, styr sin backlinje och står för avgörande räddningar. Om man inte lyckas få Onanas avstängning förkortat är det mycket viktigt för Ajax att man får Stekelenburgs kontrakt förlängt så att han står mellan stolparna till hösten.

På söndagen möter Ajax Heerenveen som man slog, även då på bortaplan, i semifinalen av cupen med 0-3 för exakt en månad sedan. Frisarna har haft en väldigt svajande form under säsongen där man sedan vinteruppehållet endast vunnit tre av 13 matcher. Ironiskt nog så de tre matcherna man gick segrande ur var mot topplagen Vitesse och mot Feyenoord som man besegrade två gånger.

Sedan vinteruppehållet har Heerenveen två väldigt välkända spelare sett av Ajax ögon i Siem de Jong och Lasse Schöne. De Jong gjorde 277 officiella matcher för Ajax och Schöne 286, vilket gör dansken till den utländska spelare som gjort flest matcher för Ajax någonsin.  

Förväntad startelva SC Heerenveen: Mulder; Van Hecke, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; van Bergen, Schöne, J.Veerman; Halilovic, de Jong, H.Veerman.
Förväntad startelva Ajax: Stekelenburg; Rensch, Timber, Martinez, Tagliafico; Alvarez, Kudus, Gravenberch; Neres, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 28
Var: Ade Lenstra Stadion, Heerenveen.
När: Söndag 4/4 kl. 16:45
Domare: Jochem Kamphuis
Matchen sänds på Viaplay.


 

Joakim Dahl 2021-04-03 19:13:58
Author

Fler artiklar om Ajax