Lagbanner
Inför SC Heerenveen – Ajax: Dags för semifinal i cupen
Dags för semifinal i cupen för Ajax.

Inför SC Heerenveen – Ajax: Dags för semifinal i cupen

Efter ett viktigt och oförtjänt kryss i De Topper borta mot PSV Eindhoven i söndags behåller Ajax sin ledning i Eredivisie och har nu siktet inställt på onsdagens semifinal i cupen mot SC Heerenveen. Spelare saknas på grund av skador och avstängningar när man ska försöka att inte upprepa förra säsongens tunga semifinalförlust mot FC Utrecht.

Ajax kommer senast från söndagens De Topper mot PSV i ligan där man lyckades kryssa 1-1 efter att Dusan Tadic kvitterade sent på straff. Mycket skulle handla om bråket mellan lagens båda kaptener Denzel Dumfries och Tadic under slutminuterna i matchen. Dumfries var den som orsakat straffen när han täckte bollen med handen precis framför eget mål och sedan låg kvar i straffområdet och fejkade en huvudskada i ett desperat försök att försöka påverka domaren. Repriserna visade tydligt att bollen endast träffade på handen och Dumfries borde få en Oscar för sitt försök. PSV-spelarna försökte sedan förstöra straffpunkten genom att sparka upp gräset och flera psykade också Tadic för att få honom ur balans, vilket ledde till att när Tadic sen satte straffen fick han själv ett raseriutbrott och hånade PSV-spelarna tillbaka i sitt firande vilket fick Dumfries riktigt ur balans. Efter slutsignalen tjafsade spelarna fortfarande med varandra och Dumfries fick hållas tillbaka av sina egna spelare och tränare.

Bråket rörde såklart upp känslorna även bland PSV-supportrar som sedan stod och väntade längst avspärrningsstaketet utanför stadion efter matchen där Ajax spelarbuss stod parkerad. Flera supportrar skällde ut Tadic när han sedan gick mot spelarbussen och en person kastade också ett mynt som träffade Tadic i huvudet. Hela incidenten fick PSV:s VD Toon Gerbrands att ringa Edwin van der Sar i Ajax-lägret och be om ursäkt för händelsen som utspelade sig utanför Philips Stadion i söndags. Man ska också kolla på hur man ska göra för att förhindra sådana incidenter i framtiden. Ajax har anmält personen som kastade myntet. Krysset betyder att man behåller sin sexpoängsledning över tvåan PSV i tabellen med en match mindre spelad, ett resultat man ska vara nöjd med då Ajax gjorde sin sämsta laginsats under hela säsongen.

Nu står en semifinal i cupen borta mot SC Heerenveen på schemat under onsdagskvällen och matchen blir en återförening med de två före detta Ajax-spelarna Lasse Schöne och Siem de Jong som numera huserar i Heerenveen-laget. Förutom att han är den utländska spelare som gjort flest matcher för Ajax känner vi till Schöne för bland annat hans underbara frisparkar genom åren i Ajax-tröjan och de Jong för när han sköt Eredivisie-titeln till Ajax med sina två mål i ligafinalen mot FC Twente i maj 2011. Lagen möttes i ligan på Johan Cruijff ArenA tidigare i höstas (då utan Schöne och de Jong) där det blev en enkel seger för Ajax med 5-1 efter mål av Davy Klaassen, Antony, Mohammed Kudus och två av Tadic.

Nu är det bortamatch och det brukar kunna gå lite hur som helst, ena gången har Ajax svårt på Abe Lenstra Stadion för att nästa gång vinna stort. Kollar vi på statistiken har Ajax mött Heerenveen vid fyra tillfällen tidigare i cupsammanhang och alla gånger har Ajax stått som segrare. Även om vi kollar på alla bortamatcher man spelat mot Heerenveen är det fördel till Ajax. Av de 31 tidigare bortamatcherna har Ajax vunnit 18 av dem, kryssat sju och förlorat sex gånger. Dock så ska frisarna kanske inte underskattas då de ligger tryggt och säkert i mitten av Eredivisie-tabellen och med tanke på att dem slog ut Feyenoord i kvartsfinalen av cupen för två veckor sedan. Detta efter att man låg under med 1-3 när Feyenoords Steven Berghuis drog på sig sitt andra gula kort i den 66:e minuten vilket gjorde att Heerenveen kunde vända på matchen. I den 81:a minuten reducerade svenske Benjamin Nygren till 2-3, i den 87:e minuten kvitterade Henk Veerman och en minut senare satte de Jong 4-3 via ett nickmål.

För Ajax del kommer man sakna vissa spelare till mötet mot Heerenveen. Noussair Mazraoui är fortfarande inte tillgänglig för spel efter den ögonskada han ådrog sig i matchen mot Heracles Almelo den 13 februari, då han skulle blockera ett inlägg och när bollen flög förbi honom touchade den hans ena öga. Prognosen är att han fortfarande inte kan se klart på det ögat men att det är på bättringsvägen. Nico Tagliafico (som också besvärats av en höftskada) och Devyne Rensch missar båda två matchen på grund av avstängning. Alternativ Erik ten Hag har är att sätta in Perr Schuurs som mittback bredvid Lisandro Martinez och flytta ut Jurriën Timber som högerback eller starta med Sean Klaiber som högerback med antingen Schuurs eller Timber som mittback bredvid Martinez. Daley Blind fortsätter som vänsterback i Tagliaficos frånvaro. Edson Alvarez, Schuurs och Tadic ska alla akta sig för att få ett gult kort mot Heerenveen, då skulle de missa en eventuell final.

På presskonferensen under tisdagen bekräftar Erik ten Hag att han inte kommer vila några spelare utan sätta ut det bästa möjlig lag han har till sitt förfogande då man såklart vill nå finalen. Han får fortfarande ont i magen när han blir påmind om semifinalförlusten mot sitt gamla lag FC Utrecht förra året och vill inte att det ska upprepas igen. Han tror också att det är ett motiverat Heerenveen man kommer möta då detta för vissa spelare är den enda chansen att vinna en titel, för dem ligger allt fokus på just en sådan här cupmatch. Mycket tyder på det eftersom Heerenveens tränare Johnny Jansen också säger att han tycker att denna semifinalmatch mot Ajax är den största matchen för klubben sedan cupfinalen 2009, som man då vann efter att ha besegrat FC Twente på straffar.
För vinnaren ikväll väntar Vitesse i finalen som under tisdagskvällen besegrade VVV-Venlo med 2-0 i den andra semifinalen.

Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Timber, Schuurs, Martinez, Blind; Alvarez, Klaassen, Gravenberch; Tadic, Haller, Antony.
 
TOTO KNVB Cup Semifinal
Var: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen.
När: Onsdag 3/3 kl. 21:00
Domare: Bas Nijhuis
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-03-03 06:06:00
Author

Fler artiklar om Ajax