Lagbanner
Inför SL Benfica - AFC Ajax: Avancemang vid seger för Ajax
Noussair Mazraoui matchhjälte för Ajax två gånger om i Champions League.

Inför SL Benfica - AFC Ajax: Avancemang vid seger för Ajax

Ikväll möter Ajax Benfica i Lissabon och vid seger säkrar man avancemang i gruppen, då det blir matematiskt omöjligt för Benfica att komma ikapp Ajax med två matcher kvar. Benfica kommer vid förlust samtidigt som Bayern München skulle vinna hemma mot AEK Aten inte kunna sluta i top två och missar då avancemang.

Ajax nya Champions League hjälte Noussair Mazraoui avgjorde med ett sent mål för Ajax i den 92:a minuten senaste mot Benfica och gjorde det viktiga 1-1 målet borta mot Bayern München i omgången dessförinnan. Grymt för Benfica som gjort en stark match i Amsterdam. Det gör att högerback Mazraoui och vänsterback Nico Tagliafico leder Ajax skytteliga i Champions League med vars två mål. Ajax har nu chans att vid seger säkra avancemang i Champions League, och det hade varit skönt om sista matchen mot Bayern München skulle bli en match om förstaplatsen och inte en match om avancemang. Dock så är en bortamatch mot Benfica precis lika svår.

Ajax är i strålande form och har sen PSV matchen den 23 september bara släppt in ett mål, Mats Hummels mål i Champions League matchen mot Bayern. Det gör att man har den sjuka målskillnad 28-1 på de senaste nio matcherna i alla turneringar. Man reser till Lissabon med 21 spelare i matchtruppen, som inkluderar Vaclav Cerny som är tillbaka efter en långtidsskada. Han startade i cupmatchen mot Go Ahead Eagles i onsdags förra veckan, hans första match för A-laget sen 25 oktober 2017, och har visat god form, att han är spelsugen och ibland nästan lite övertänd. Stannar hemma i Amsterdam får Carel Eiting göra som fortfarande har skadebekymmer. Joel Veltman och Hassane Bandë förväntas inte vara spelklara förrän tidigast januari. Daley Sinkgraven är på väg tillbaka och har gjort framsteg, men man har sagt att man tar det väldigt försiktigt med honom så han får så bra rehabilitering som möjligt eftersom det kan vara en karriärshotande skada.

Ajax matchtrupp: Andre Onana, Kostas Lamprou, Dominik Kotarski, Rasmus Kristensen, Matthijs de Ligt, Max Wöber, Noussair Mazraoui, Daley Blind, Perr Schuurs, Nico Tagliafico, Donny van de Beek, Dusan Tadic, Zakaria Labyad, Lasse Schöne, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, David Neres, Klaas Jan Huntelaar, Kasper Dolberg, Vaclav Cerny, Dani de Wit.

Daley Blind sa på presskonferensen som han och Erik ten Hag höll under tisdagskvällen att man är väl medvetna om vilket läge man har i denna match. Att en seger innebär att man övervintrar i Champions League och att man måste ta tre poäng. Men att man förväntar sig en svår bortamatch mot Benfica som gjorde en mycket bra match mot Ajax i Amsterdam förra omgången. Att man måste vara i toppform för att få med sig ett bra resultat och att man inte underskattar Benfica. Blind är en viktig spelare för Ajax eftersom han kan spela på så många positioner, på frågan vilken som är hans favoritposition svara han att han tycker om att vara en allroundspelare som är skicklig i så många olika positioner, att han gillar att spela i alla och har ingen direkt favoritposition. Erik ten Hag säger att det är en mycket viktig match för Ajax och att man måste ta vara på den chans man nu har att säkra avancemang. Han är inte intresserad av att prata om matcher som har varit.

Det enda frågetecknet i Ajax startelva är om ten Hag väljer Donny van de Beek eller om han väljer David Neres från start. Båda två är för bra för att sitta på bänken men det känns som att van de Beek kommer att få starta denna match, om det blir på bekostnad av Neres återstår att se. Men van de Beek är en otroligt skicklig tvåvägsspelare och de är taktiska och nyttiga egenskaper som är till en fördel i en bortamatch mot ett revanschsuget Benfica. Som kommer att vilja föra matchen mer än vad man gjorde i Amsterdam för två veckor sen. Eftersom Ajax är ett lag som också vill föra matcher kan det bli en svängig match. En matchbild spelare som van de Beek är otroligt nyttiga i. Utöver det finns det inte många frågetecken där vi troligtvis kommer se samma startelva som sist.

Benfica har lite sämre dagsform då man sen matchen mot Ajax förlorat båda de matcher man spelat i ligan. Vilket gör att man nu förlorat tre matcher i rad, något man inte gjort sedan augusti 2010. Man kommer dock få tillbaka Ruben Dias som var avstängd senast och är en viktig spelare i laget. Benficas coach Rui Vitória säger inför matchen mot Ajax att matchen i Amsterdam avgjordes med de minsta marginaler och det visar att Benfica är ett lag som kan slå Ajax och att han känner att laget tror på sig själva. Även Benficas Gabriel var inne på samma spår att man visade i Amsterdam att man är ett lag som kan slå Ajax. Tillbaka från skada är rutinerade anfallaren Jonas som konkurerar med Seferovic om en startplats och troligtvis kommer starta istället för denne.

Grupp E
Ajax              7
Bayern          7
Benfica         3
AEK Aten     0

Trolig startelva Benfica: Vlachodimos; Almeida, Dias, Jardel, Grimaldo; Pizzi, Fejsa, Fernandes; Salvio, Jonas, Rafa.

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, Schöne, de Jong; Ziyech, Dolberg, Tadic.

Var: Estádio da Luz, Lissabon
När: 7/11  kl 21:00
Domare: Gianluca Rocchi (ITA)
Matchen sänds på Viasat Hockey, Viasat Xtra och Viaplay.

Joakim Dahl 2018-11-07 06:04:00
Author

Fler artiklar om Ajax