Lagbanner
Inför Sparta Rotterdam – Ajax: Fler matcher utan publik för Ajax
Viktiga poäng för Ajax står på spel mot Sparta Rotterdam.

Inför Sparta Rotterdam – Ajax: Fler matcher utan publik för Ajax

Efter segern mot Besiktas i Champions League väntar nu en viktig bortamatch mot Sparta Rotterdam för Ajax under söndagen som måste hålla jagande PSV Eindhoven och Feyenoord bakom sig i tabellen. Matchen kommer spelas utan publik och regeringen i Nederländerna meddelade under fredagen att restriktionerna man har nu kommer förlängas ytterligare.

Ajax kommer senast från en stark vinst borta i Champions League mot Besiktas där man vände ett 1-0-underläge till en 1-2-seger vilket betydde att man säkrade gruppsegern med en omgång kvar att spela. Detta gör att hemmamatchen mot Sporting CP i den sista omgången blir helt betydelselös för Ajax, annat än att jaga rekord där man nu har chansen att vinna alla matcher i gruppspelet och gå upp på 18 poäng, något som man aldrig tidigare lyckats med då 16 poäng är det bästa man lyckats med i turneringen.  

Detta gör att man nu året ut kan rikta fullt fokus på ligan där det inte har gått riktigt lika bra. Efter förlusten mot FC Utrecht och de oavgjorda matcherna Heracles Almelo och Go Ahead Eagles innan landslagsuppehållet tappade Ajax mark och den bekväma ledningen man hade. Nu har både PSV Eindhoven och Feyenoord kommit i kapp, där PSV ligger på en andraplats i tabellen efter Ajax på samma poäng (30) och tätt därefter ligger Feyenoord  på en tredjeplats med 28 poäng, noterbart är att Feyenoord har en match mindre spelad och skulle kunna gå om både Ajax och PSV med seger i sin hängmatch.  

Detta gör att man kan förvänta sig att flera spelar är tillbaka i startelvan på söndag mot Sparta till skillnad från matchen mot Besiktas i veckan där Erik ten Hag gjorde flera roteringar i laget. Edson Álvarez, som var avstängd i veckan, förväntas tillbaka i startelvan på bekostnad av Davy Klaassen och Nico Tagliafico får ge plats för Daley Blind på vänsterbacksplatsen som vilades i veckan. Även Antony, Jurriën Timber och glödhete Sébastien Haller kommer vara tillbaka i startelvan på bekostnad av David Neres, Perr Schuurs och Mohammed Daramy.

Söndagens bortamatch på konstgräset i Rotterdam mot Sparta är ett möte som varierat i svårighetsgrad för Ajax genom åren där man både kommit därifrån med storsegrar samtidigt som man vissa år haft större bekymmer. Genom åren har lagen mötts i Rotterdam vid 55 tillfällen, där Ajax vunnit 26 gånger, 12 gånger har det slutat oavgjort och 17 gånger har Sparta fått behålla alla tre poängen. Ajax största seger kom säsongen 1962/63 då man vann med 0-6. Lagen har faktiskt redan mötts nyligen, tidigare denna månad möttes man i en träningsmatch som spelades bakom stängda dörrar där Ajax vann med 3-0.

Med vissa bekymmer vann Ajax bortamötet förra säsongen med 0-1 efter mål av Antony i slutet av första halvlek, men i höst har det dock gått dåligt för Sparta som ligger på en 16:e placering i tabellen vilket innebär nedflyttningskval. Att det gått så dåligt beror framför allt på att man har otroligt svårt att göra mål och bortsett från jumbon PEC Zwolle är man det laget som har gjort minst mål i hela ligan då man på 13 omgångar har gjort endast 11 mål samtidigt som man släppt in 20. Dock så har Spartas försvar sett bra ut i de senaste matcherna och kan ställa till med vissa besvär för Ajax.

Skulle Ajax hålla nollan på söndag mot Sparta gör man de för sjätte bortamatchen i rad och jagar även här ett rekord. Som mest har Ajax lyckats hålla nollan i sju raka bortamatcher i ligan och det gjorde man 1995 under tränaren Louis van Gaal.

Ajax har endast släppt in två mål på ligans första 13 omgångar vilket är en väldigt fin statistik, otroligt nog har man trots den fina statistiken tappat nio poäng. Detta beror framför allt på 0-0-matcherna där Ajax inte lyckas spräcka nollan trots hårt tryck mot motståndarens mål och detta är en knut den annars fenomenale ten Hag inte riktigt lyckats lösa än. Ett smått ironiskt men irriterande bekymmer för ett lag som gjort 42 mål på 13 matcher (3,2 mål per match) men lag som ”parkerar bussen” mot Ajax och gör det på ett bra sätt skapar bevisligen problem för Ajax och därför är det där första målet så viktigt för att öppna upp matchen. Att flera lag ”parkerar bussen” visar vilken respekt man har för Ajax, för gör man inte det mot dagens Ajax utan vill spela sitt eget spel och bjuder Ajax på stora ytor i sin sista tredjedel (till exempel Ajax – Borussia Dortmund 4-0 eller Ajax - SC Cambuur 9-0) blir det som att komma till ett dukat bord för Ajax anfall.

En bekant spelare i Sparta är reservmålvakt Benjamin van Leer som spelade i Ajax under tre säsonger men gjorde endast en cupmatch för Ajax a-lag. Mer bekant för a-laget är då Spartas assisterande tränare Nourdin Boukhari (svärfar till Noa Lang) som gjorde exakt 100 officiella matcher för Ajax mellan 2002 och 2006 då han var lagkamrat till Zlatan Ibrahimovic under en kort sejour då svensken spelade i Ajax.   

På grund av den ökade smittspridningen i Nederländerna och för att få nya regler angående vaccinpass på plats beslutade regeringen i början av november att återinför vissa restriktioner, en av dem var att spela matcher utan publik. Restriktionerna skulle pågå till den 4 december då man skulle ge besked på om restriktionerna skulle lättas eller förlängas. Men redan nu meddelar man att restriktionerna kommer förlängas till den 18 december samtidigt som fler restriktioner kommer tillkomma den 28 november, detta framför allt på grund av att smittspridningen fortfarande ökar i rask takt.

För fotbollen och för Ajax innebär detta fler matcher utan publik, förutom bortamötet mot Sparta på söndag påverkas hemmamatcherna mot Willem II, Sporting CP, AZ och BBV Barendrecht. De Klassieker borta mot Feyenoord spelas den 19 december och som det ser ut i dagsläget kan publiken vara tillbaka då, men senast tisdagen den 14 december kommer regeringen meddela om man släpper på restriktionerna eller man kommer förlänga dem ytterligare. Ajax spelar sin sista match innan juluppehållet den 22 december hemma mot Fortuna Sittard och är sen tillbaka nästa år i en bortamatch mot FC Utrecht den 16 januari.  

Möjlig startelva Sparta Rotterdam: Okoye; Masouras, Vriends, Beugelsdijk, Pinto; Abels, Auassar, Osman, Mijnans; Thy, Smeets.
Möjlig startelva Ajax Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 14
Var: Sparta Stadium Het Kasteel, Rotterdam.
När: Söndag 28/11   12:15
Domare: Jochem Kamphuis
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-11-27 13:06:00
Author

Fler artiklar om Ajax