Lagbanner
Inför Vitesse - Ajax: Både glada och dåliga nyheter på skadefronten
Daley Blind är tillbaka mot Vitesse efter sina hjärtproblem.

Inför Vitesse - Ajax: Både glada och dåliga nyheter på skadefronten

Efter en stormig helg med uppskjutna matcher är det nu dags för kvartsfinal i cupen för Ajax borta mot Vitesse ikväll.

Stormen Ciara orsakade en spelfri helg för Ajax då matchen mot FC Utrecht fick ställas in efter samråd mellan klubbarna, polisen och kommunerna då man inte kunde försäkra vare sig spelare eller resande supportrars säkerhet. KNVB har fortfarande inte kommit fram till ett nytt datum då Ajax match mot FC Utrecht, eller AZ Alkmaars match mot Feyenoord ska spelas. Då både AZ Alkmaar och Ajax är aktiva i både cupen och Europa League och ju längre man går i de turneringarna har man match mitt i veckan vilket försvårar det för KNVB och man försöker nu diskutera fram den bästa lösningen.

Man vill helst komma ikapp så fort som möjligt med spelschemat men det är samtidigt en massa regler som ska följas, såsom KNVB:s riktlinje att klubbarna ska ha minst 48 timmars vila mellan matcherna och UEFA:s regel att matcher får inte läggas samtidigt som en Champions League-match mitt i veckan. En risk är att Ajax kommer få spela fyra matcher på åtta dagar (lördag, tisdag, torsdag och söndag) vilket är kul för oss Ajax-fans men mindre kul för spelarna då det är en lång säsong och vi nu kommer in i en period när förslitningsskador blir vanligt. Speciellt för spelare som spelade med sina respektive landslag under sommaren och fick en kort semester.

På tal om skador så stod det klart i måndags att Joel Veltman skulle behöva operera sitt högra knä efter den känningen han fick i matchen mot PSV förra söndagen. Under tisdagen utfördes ingreppet som var lyckat och med rehabiliteringstiden förväntas Veltman vara ur spel runt två månader. Tungt avbräck nu när det kommer bli ett tajt spelschema framöver samtidigt som Perr Schuurs är en bra vikarie för Veltman och får nu sin chans att visa upp sig. David Neres, Zakaria Labyad och Quincy Promes befinner sig också på skadelistan och är fortfarande en bit ifrån att vara spelklara.

Gladare nyheter är att Daley Blind åter finns med i matchtruppen mot Vitesse, efter att ha varit borta sedan i början av december på grund av hjärtmuskelinflammation. Troligtvis börjar han på bänken för att sedan få hoppa in och göra sina första matchminutrar under 2020. Även Hakim Ziyech är väldigt nära en comeback efter sin skada och förväntas vara spelklar redan mot RKC Waalwijk på söndag. Två otroligt viktiga pjäser som kommer tillbaka till laget inför viktiga matchen mot Getafe och senare den tidiga ligafinalen mot AZ Alkmaar i början av Mars.

Ajax ska nu göra sin tredje match i cupen borta mot Vitesse, efter att tidigare slagit ut amatörlagen Telstar (3-4) och Spakenburg (7-0). Vitesse ligger på en sjätteplacering i tabellen och blir nu det första Eredivisie-laget Ajax får möta i cupen vilket innebär ett lite svårare motstånd. Vitesse har tidigare slagit ut De Graafschap, Odin 59 och Heracles Almelo innan man nu tar emot Ajax hemma på GelreDome i Arnhem. I slutet av november sparkade man tränaren Leonid Slutsky efter att laget gått knackigt och man hade radat upp fem förluster i följd, men har nu under Edward Sturing fått bättre form och stått för lite bättre resultat.

Ajax har mött Vitesse borta i cupsamanhang vid två tillfällen tidigare, båda har slutat i seger och av de sex senaste bortamatcherna mot Vitesse i alla turneringar har Ajax endast förlorat en gång. 2014 däremot möttes lagen i Amsterdam, även då i cupen, och det blev en svidande förlust för dåvarande tränaren Frank De Boer och Ajax med hela 0-4. Senast lagen möttes var i ligapremiären den tredje augusti då det slutade oavgjort 2-2 i Arnhem, målskyttar för Ajax var Donny van de Beek och Dusan Tadic. Vid avancemang ikväll kommer man få möta vinnaren mellan Go Ahead Eagles och FC Utrecht i semifinalen.
 
Senast Ajax åkte ur en kvartsfinal i cupen var för 25 år sedan då man säsongen 94/95 förlorade mot ärkerivalen Feyenoord med 1-2 efter förlängning på gamla Olympiastadion.

Trolig startelva Vitesse: Pasveer; Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark; Tronstad, Bazoer, Bero; Tannane, Matavz, Linssen.
Trolig startelva Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Martínez, Tagliafico; van de Beek, Eiting, Gravenberch; Babel, Traoré, Tadic.
 
KNVB beker  Kvartsfinal
Var: GelreDome, Arnhem.
När: Onsdag 12/2  kl. 20:45
Domare: Bas Nijhuis.
Matchen sänds inte i svensk TV.

Joakim Dahl 2020-02-12 14:54:00
Author

Fler artiklar om Ajax