Lagbanner
Jagiellonia 1 - 4 Ajax: Steg i rätt riktning
Mika Godts och Carlos Forbs firar ett av Ajax mål ikväll.

Jagiellonia 1 - 4 Ajax: Steg i rätt riktning

Ajax var överlägset polska ligafemman Jagiellonia Bialystok i första matchen av Europa League-kvalets playoffrunda ikväll. 1-4 skrevs segersiffrorna till, men det hade kunnat vara minst 1-6 med bättre skärpa i avslutningslägena. Efter den trevande inledningen under Francesco Farioli var detta ett bra kliv i rätt riktning för lagbygget.

Efter straffdramat mot Panathinaikos förra torsdagen togs man som Ajax-supporter ner på jorden igen i söndags med en miserabelt tråkig och undermålig insats mot nykomlingen NAC Breda. Framför allt var det smärtsamt uppenbart att det saknades kreativitet på mittfältet. Det behövs någon där som kan låsa upp offensiven för Ajax.

För att råda bot på det ikväll valde Francesco Farioli att starta Steven Berghuis på mittfältet nu. Berghuis, som själv sagt att han själv helst spelar där numera än den högerytterposition han framför allt gjort sig ett namn på i Eredivisie genom åren, har fått inleda säsongen som högerytter i och med bristen på alternativ där (och mot NAC började han på bänken).

Det var minst sagt ett bra beslut av Farioli. Med Berghuis centralt i banan blev han navet i offensiven Ajax behöver, och det skapades mer och bättre målchanser än tidigare.

Men matchen började inte optimalt för Ajax. Bara några minuter in fick hemmalaget en hörna. En kort variant mynnade ut i ett inspel för ett skottläge. Remko Pasveer stod pall i förstaläget, men släppte en retur som spanske mittbacken Adrian Dieguez stötte in till 1-0 för Jagiellonia. Ajax fick genast sota för slappt försvarsspel.

Man revanscherade sig dock snabbt och utjämnade tämligen omgående. Det var just Berghuis som spelade fram Chuba Akpom, som startade istället för Brian Brobbey, till 1-1.

Ajax fortsatte sedan skapa chanser, Berghuis låg som sagt bakom mycket och ute på vänsterkanten var Mika Godts pigg och initiativrik. Han tog sig fram till flera chanser men hade inte alltid skärpan i de avgörande ögonblicken. Likväl positivt med en ytter som skapar målchanser, det har Ajax inte alltid varit bortskämda med på sistone.

Efter en halvtimme fick han också hitta rätt. Devyne Rensch lättade in ett inlägg och den 19-årige belgiske dribblern nickade in sitt första a-lagsmål för Ajax. Han blev med det faktiskt den förste belgaren att göra mål för Ajax sen Toby Alderweireld lämnade 2013. Känns konstigt men det har ju faktiskt inte varit några belgare som gjort direkta avtryck i Ajax sen Toby och Super-Jans dagar, innan Godts då.

Ajax gick till halvtidsvila med ett klart spelövertag och en 1-2-ledning som redan då borde varit 1-4.

En kvart in i den andra halvleken utökades ledningen. Berghuis passade Kenneth Taylor som sköt utifrån. 20-årige Slawomir Abramowicz i Jagiellonia-målet lämnade en retur som Akpom påpassligt högg på och sköt in sitt andra mål.

Några minuter senare kom också 1-4, från straffpunkten. Det efter att målskytten Dieguez kommit in väldigt sent och klumpigt i en tackling på nyinbytte Branco van den Boomen. Ajax fick minst sagt god övning på straffar för en vecka sen, men en som inte fick vara med och skjuta då var Akpom. Nu fick han sin chans istället och han tog den, sköt säkert in 1-4 och med det sitt hattrick.

Ajax kom att få en straff till, vid vilken tidpunkt Akpom var utbytt. Även denna gång var det en inhoppare som fällts, nu Anton Gaaei. Som avgjorde straffläggningen förra veckan. Men fram fick nu Godts kliva, som mot Panathinaikos slog två iskalla straffar i mål och gjorde detsamma i cupfinalen mot PSV häromåret. Nu blev det dock en dålig straff av Godts som inte alls var lika lugn och kylig som tidigare.

1-4 blev det, ett bra resultat förstås men det hade kunnat vara flera bollar bättre. Nåväl, det ska ju till en riktig kollaps på hemmaplan nästa vecka för att Ajax ska tappa det här. Särskilt då Jagiellonia var klart sämre än Ajax. Det var en bra insats av Ajax, den klart bästa hittills under Farioli men samtidigt lite svårvärderad med tanke på motståndet. Än dock helt klart ett steg i rätt riktning. Betydelsen av en riktig kreativ mittfältare syntes, men kruxet är att Ajax inte bara kan stå och falla med Berghuis som enda alternativ för det, nåt måste hända på den punkten på transfermarknaden.

Härnäst för Ajax väntar returen mot Jagiellonia hemma nästa torsdag kl 20:00. Ligamatchen mot Fortuna Sittard som skulle spelats på lördag kväll har flyttats till onsdag 18 september kl 20:00 för att ge Ajax vila inför playoffavgörandet.

Matchfakta

Jagiellonia Bialystok 1 - 4 Ajax
Mål: 1-0 Dieguez '5, 1-1 Akpom '9, 1-2 Godts '27, 1-3 Akpom '61, 1-4 Akpom (straff) '69
Gula kort: Hato, Taylor, Dieguez
Jagiellonia: Abramowicz; Sacek, Skrzypczak, Dieguez (Haliti '70), Moutinho (Nguiamba '46); Churlinov, Kubicki, Nene (Romanczuk '70), Villar (Normann '70); Balleste, Diaby (Pululu '62)
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato (Gaaei '73); Berghuis, Henderson, Taylor (van den Boomen '64); Forbs (Traoré '64), Akpom (Brobbey '73), Godts (Bergwijn '85)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-22 23:20:19
Author

Fler artiklar om Ajax