Lagbanner
Bialystok City Stadium, 2024-08-22 20:45

Jagiellonia Bialystok - Ajax

Inför Jagiellonia Bialystok - Ajax: 34 anledningar till skepsis
Förhoppningsvis slipper vi 34 straffläggningar denna omgång.

Inför Jagiellonia Bialystok - Ajax: 34 anledningar till skepsis

När Ajax möter Jagiellonia Bialystok i den kommande matchen, som är avgörande för att säkra en plats i Europa League, borde det finnas få anledningar till tveksamhet. Trots klubbens imponerande historia och (uttalade) höga ambitioner finns det fortfarande skäl att ifrågasätta deras chanser ute i Europa.

Totalt blev det 34 straffar som i slutändan bäddade upp för detta möte. Det behöver nog ingen påminnas om var ett UEFA-tävlingsrekord. Totalt 25 straffar gick i mål, två missade helt och sju bollar räddades - fem utav Ajax egna Remko Pasveer. Makalöst? Absolut. Spännande? Lite väl så. Däremot, går det att säga att det var särskilt förtroendeingivande? Allt annat än.

Ute på planen har Francesco Farioli gjort märkbara förbättringar i ett försvar som under tidigare säsonger sett ut som en schweizerost som är mitt upp i att skära sig själv. Oavsett om det har varit en uppställning bestående av av Hato, Baas, Šutalo och Rensch, eller om Gaaei och Janse har fått ta plats i någons ställe, så har försvaret hittills enbart släppt in 7 bollar på 11 matcher. Något som kanske inte på papper verkar särskilt i anmärkningsvärt, men ställt i relation till förra säsongen så hade laget redan släppt in 23 mål vid den här tidpunkten. Med den italienska mittbacken Daniele Rugani på lån, så må den sista pusselbiten vara på plats i försvaret. Detta kanske inte är den största komplimangen till lagets prestation hittills under Farioli, men ära den som äras bör. Allt knackigare har det sett ut framåt.

Det har stundvis varit smärtsamt uppenbart att Ajax mittfält inte har vad som krävs för att spela fram lagets anfallare eller yttrar, som även dessa har haft svårt att visa någon förståelse för vad de kan/bör/vill göra. Bristen på kreativitet och beslutsamhet har lett till att offensiva chanser ofta rinner ut i sanden, och motståndarna har inte haft några större svårigheter att läsa av och neutralisera deras anfall. Desto mindre sagt om NAC Breda desto bättre. Utan en fungerande länk mellan försvar och anfall har Ajax slutligen svårt att kontrollera matcherna, vilket har gjort laget onödigt sårbart för motståndare som snabbt utnyttjar de brister som uppstår i mitten av planen.

På mittfältet har det varit en tydlig brist på kreativitet och tempo.. Spelarna behöver bli mycket snabbare i sina beslut och börja spela mer framåtlutat, istället för att fastna i sidledspassningar och tveksamma bollmottagningar. Nyckeln ligger i att öka rörligheten och hitta luckor i motståndarnas försvar, något som saknats under tidigare matcher. Samt säsonger. Tillgängliga offensiva mittfältare måste bli bättre på att läsa spelet och skapa chanser för anfallarna. Ifall de inte ska (förhoppningsvis) bli utbytta. För ofta har de misslyckats med att leverera den avgörande passningen eller utmana motståndarna i en-mot-en-situationer. Anfallarna, å andra sidan, behöver vara mer kliniska och ta tillvara på de få chanser som faktiskt skapas. Brian Brobbey, dags att visa vad du går för.

Det är inte bara på planen som Ajax har haft problem. Klubben har fortsatt att kämpa med att förstärka truppen genom värvningar, samtidigt som de inte har lyckats lasta av de spelare som ännu inte platsat i startelvan. Trots försök att få in nya talanger, har Alex Kroes och Marijn Beuker transfer"strategi" varit kantad av hinder, och flera potentiella affärer verkar har gått i stöpet. Såvida Ajax inte tänker fylla leden enbart med målvakter, där Andries Noppert och Alban Lafont är de senaste ryktena, så behöver något hända för att ännu en turné ute i Europa inte ska gå förlorad innan den drar igång.

Ställt emot ett lag som för närvarande ligger på en femteplats i polska Ekstraklasa borde Ajax inte ha några problem. Den långa och osäkra säsongen (herregud det är bara matchdag 3...) har satt både spelare och ledarstab på prov, och frågan är om de nu, med denna match, äntligen har lärt sig av sina tidigare misslyckanden. Mycket hänger på om Farioli verkligen har lyckats hitta ett system där spelarna kan känna sig trygga och kan prestera på den nivå som krävs. Åtminstone tills Ajax får in förstärkning. Om stjärnorna står rätt och Guds vilja står oss bi.

Om inte, kan även ett möte med ett på pappret svagare lag bli en onödigt tuff prövning.

Förväntad startelva Ajax: Pasveer, Rensch, Šutalo, Baas, Hato, Van den Bommen, Henderson, Taylor, Traore, Brobbey, Godts

Pelle Johanson@denendapelle2024-08-21 21:13:00
Author

Fler artiklar om Ajax