Kaoset i Ajax: van Gaal och van Praag ska styra skutan rätt
Louis van Gaal återvänder till Ajax som rådgivare till styrelsen. Styrelsen som är på väg att välja in Michael van Praag, som var ordförande under 1990-talets glansdagar, igen liksom Leo van Wijk som var ordförande senast Ajax var bra. Men kaoset i klubben är inte över på långa vägar då avångskrav fortsätter riktas mot de två Ajax-toppar som ännu inte avgått, och många viktiga funktioner i klubben måste besättas snabbt.
Ajax ligger just nu på 15:e plats i Eredivisie, klubbens sämsta säsongsstart sen 1964/65. Derbyt mot Feyenoord fick som bekant avbrytas efter vilda supporterprotester. Timmar efter att De Klassieker avbröts fick sportchefen Sven Mislintat, som tillträdde i våras efter en 13 månader lång ökenvandring utan sportchef, sparken. En timme innan matchen återupptogs förra onsdagen avgick styrelseordföranden Pier Eringa, som också tillträdde i våras, efter att ha pressats av AFC Ajax NV, föreningen som äger 73 % av aktierna i börsnoterade AFC Ajax. Sen dess har fd Ajax-spelaren Jan van Halst, också ny styrelsemedlem sen i våras, aviserat att han inte kommer återvända till sin styrelsepost efter att hans uppdrag som interim-VD är över. Han kommer istället lämna Ajax senast 15 mars då nye VD:n Alex Kroes tillträder (om inte Ajax lyckas lösa ut Kroes från AZ tidigare).
Ultrasgruppen F-Side fortsätter kräva att två till styrelsemedlemmar (Georgette Schlick och Annette Mosman) avgår, men är framför allt inriktade på Maurits Hendriks nu, som sen i vintras är chief sports officer, en ny position där han överser hela klubbens olika sportsliga delar (herrlag, damlag, ungdomssektion, amatörlag). Att F-Side inte utropat avgångskrav mot tränare Maurice Steijn än, som tillsynes alla andra Ajax-supportrar unisont vill se försvinna helst igår, har höjt ögonbryn. F-Side vände sig snabbt emot Mislintat och Hendriks, båda två "outsiders" utan Ajax-bakgrund som ska ha försökt modernisera och förnya en hel del inom Ajax. Det har noterats att Mislintat och Hendriks också varit De Telegraafs fiender, tabloiden vars tidigare stora insyn i Ajax strypts efter deras inträde i klubben vilket utan tvivel legat till grund för att De Telegraaf drivit kampanj emot först Mislintat och nu Hendriks med en strid ström av negativt vinklade artiklar. Man kan också fråga sig vad F-Side har emot Schlick och Mosman, som inte direkt gjort mycket väsen av sig i styrelsen, Schlick är revisor i botten och Mosman har tidigare varit VD för tv-bolag. Den ende kvarvarande styrelsemedlemmen som inte avgått eller fått avgångskrav riktade mot sig är Cees van Oevelen som tidigare lett välgörenhetsorganisationen Ajax Foundation och i sin ungdom spelat fotboll för Ajax.
Hursomhelst verkar Ajax i alla fall vara i färd med att försöka stabilisera det sjunkande skeppet. Det står nu klart att Michael van Praag och Leo van Wijk kommer nomineras till vakanta styrelseposter och med all sannolikhet väljas in på årsmötet 17 november, varefter van Praag kommer efterträda Eringa som styrelsens ordförande. Det är två oväntade men på så gott som alla håll välkomnade comebacker.
Michael van Praag, 76, är Ajax-nobilitet. Hans pappa Jaap van Praag var legendarisk ordförande för Ajax 1964 - 1978, det var under hans ledning som Ajax växte ut till världens bästa klubb, vann tre raka Europacuptitlar, 7 ligatitlar och 4 cuptitlar. Mer om pappa Jaap van Praag och hans otroliga liv kan man läsa här. Sonen Michael var först fotbollsdomare på amatörnivå och gjorde sig förmögen genom en kedja elektronikaffärer innan han 1989 följde i pappas fotstpår och blev ordförande för Ajax. Michael van Praag satt 14 år precis som sin pappa, fram till 2003 och precis som under pappan blev det en ny storhetstid för Ajax. Michael stod för flera monumentala beslut som att befordra Louis van Gaal från Jong Ajax-tränare till a-lagstränare 1991, byggandet av Amsterdam Arena (nu Johan Cruijff Arena) som öppnade 1996 och att Ajax blev första (och hittils enda) holländska klubb att börsnoteras 1998. Under hans ordförandetid vann Ajax Champions League 1995 (och nådde finalen 1996 med), UEFA-cupen 1992, VM för klubblag 1995, 6 ligatitlar och 4 cuptitlar.
Efter sin ordförandetid i Ajax har Michael van Praag bland annat varit president för holländska fotbollsförbundet 2008 - 2019 och vicerpesident för UEFA 2015 - 2019. Han kandiderade till FIFA-president 2015 på en plattform av begränsade befogenheter för FIFA-presidenten, mindre byråkrati, bättre reglementen för arbetsförhållanden på arenor och en ny votering om spelplats för VM 2022 om korruptionsanklagelserna bevisades. Dagar innan valet ställde dock både han och Luis Figo in sina kandidaturer för att stötta jordaniern Ali bin Hussein som ansågs ha bäst chans att besegra Sepp Blatter. Blatter valdes ändå om, men tvingades bara dagar efter valet avgå. Efter det utnämndes van Praag till vicepresident av UEFA. Efter att korrupte Michel Platini tvingats lämna ordförandeskapet kandiderade van Praag till posten men förlorade omröstningen till Alexander Ceferin.
Leo van Wijk, 77, var barndomskamrat med Johan Cruijff då de växte upp tillsammans i stadsdelen Betondorp i östra Amsterdam. De spelade både fotboll och baseball tillsammans i Ajax ungdomslag, Cruijff var väldigt duktig på båda medan van Wijk visade sig bättre på baseball än fotboll. Han kom att bli shortstop i Ajax a-lag i baseball. Han studerade ekonometri på universitet och gjorde sedan karriär inom KLM, med start 1971 arbetade han sig gradvis uppåt tills han 1997 blev president och VD för flygbolaget vilket han förblev till 2007. Leo van Wijk valdes in i Ajax styrelse 2012 och utnämndes 2016 till ordförande. Hans beslut att ge dåvarande sportchefen Marc Overmars grönt ljus att spendera mer på transfermarknaden var en nyckel till Ajax senaste framgångsera som började med Europa League-finalresan 2016/17 och förstås fortsatte med Champions League-resan 2018/19. Ajax vann även två ligatitlar och en cuptitel under van Wijks ordförandetid.
Igår kväll utannonserade Ajax också att Louis van Gaal kommer återvända till klubben som rådgivare till styrelsen. Efter att De Klassieker avbröts fick van Gaal frågan i pressen om han skulle kunna tänka sig att återvända till Ajax som tränare, vilket han med hänvisning till sin hälsa sa nej till. van Gaal, 72, som kom ur pension för att leda Holland till kvartsfinal i VM 2022, lider av prostatacancer. Han väljer istället alltså att hjälpa klubben i en rådgivande roll:
"Jag vill hjälpa Ajax. Jag tillbringar nu mycket av min tid i Portugal och det kan kombineras väl med en roll som rådgivare. Jag är villig att bistå med min expertis till styrelsen, särskilt när Michael van Praag och Leo van Wijk valts in. Vi måste hitta vår sportsliga väg tillbaka till toppen och vi måste alla bidra till det."
Michael van Praag, Leo van Wijk och Louis van Gaal är knappast några ungdomar, men förhoppningsvis kan de med sin erfarenhet och sitt kunnande få Ajax på rätt köl igen. En källa för optimism är i alla fall att de verkar göra detta av rena klubbhjärtan, för att de bryr sig om Ajax. Det är en grannlaga uppgift de tar sig an, direkta huvudbryn för dem blir tjänsterna som VD, sportchef, akademichef och förstås tränarfrågan.
Efter att Edwin van der Sar oväntat avgick som VD i början av juni på grund av utmattning (van der Sar fick sen en hjärnblödning på semestern men har återhämtat sig bra) uppstod ett maktvakuum under kritiska sommarmånader, då Sven Mislintat kanske fick för stor frihet. Ajax meddelade i augusti att Alex Kroes, med en bakgrund i klubben och agentbranschen och sen utvecklingschef i AZ, utnämnts till ny VD. På grund av hans avtal med AZ gick det dock inte för Kroes att tillträda direkt, efter förhandlingar med AZ har man nått en överenskommelse om 15 mars, men AZ:s ordförande Robert Eenhorn sa häromdagen att de är öppna för att förhandla om att släppa honom tidigare.
Sven Mislintat kom in som sportchef i våras efter att posten varit vakant i 13 månader sen Marc Overmars i februari 2022 tvingats bort från klubben efter att det kommit fram att han sexuellt trakasserat kvinnliga medarbetare. Ajax oförmåga att hitta en ny sportchef tidigare låg till grund för den misslyckade 2022/23-säsongen. Det blev alltså bara några få månader på posten för Mislintat innan han fick sparken, det första offret av maktkampen inom klubben och den usla säsongsstarten. Att snabbt hitta en ny sportchef blir en viktig uppgift, man kan inte vänta lika länge som förra året.
Likaså behövs en ny chef för ungdomsakademin rekryteras efter att Said Ouaali lämnade klubben i somras. För tillfället hjälps olika personer inom akademin åt med att leda arbetet men en ny chef behövs genast.
Sen har vi då den lilla frågan om när sjutton Maurice Steijn, Ajax kanske sämste tränare någonsin, ska få sparken. Att han fått sitta kvar längre än Mislintat är främst ett bevis på hur Steijn, med sina vänner inom pressen och den konservativa falangen i Ajax som inte gillade Mislintats sätt att arbeta, vann spelet bakom kulisserna. Det är känt att Mislintat ville sparka Steijn redan efter förlusten mot Twente veckan innan De Klassieker. Det är också känt att Steijn inte var Mislintats förstaval som tränare, Bodø/Glimts Kjetil Knutsen tackade nej varpå Steijn hastigt anställdes som en total outsider. Man kan spekulera i om det verkligen var Mislintat som valde Steijn eller om det var andra i ledningen som propsade på honom med tanke på att Mislintat först riktade in sig på utländska namn, och med tanke på hur snabbt det skar sig mellan de två.