Lagbanner
Klaas-Jan Huntelaar tillbaka i Ajax i direktörsroll — groomas till att bli näste sportchef
Klaas-Jan Huntelaar är tillbaka i Ajax!

Klaas-Jan Huntelaar tillbaka i Ajax i direktörsroll — groomas till att bli näste sportchef

Ajax offentliggjorde idag att klubbikonen Klaas-Jan Huntelaar är tillbaka i en ny roll som del av den tekniska ledningen. Våren ut kommer han assistera tekniska direktören Gerry Hamstra och han kommer sedan tränas till att förhoppningsvis kunna ta över jobbet som sportchef i Ajax.

Sedan Marc Overmars tvingades bort från klubben efter att han avslöjats ha sexuellt trakasserat kvinnliga medarbetare har spekulationerna om vem som blir Ajax nästa sportchef gått varma. Jordi Cruijff ryktades ett tag vara huvudspåret men han har istället blivit befordrad i Barcelona. Nu verkar Ajax ha hittat en oväntad lösning — Klaas-Jan Huntelaar.

Huntelaar, som blev en klubbikon då han vräkte in 158 mål på 257 matcher under två sejourer i klubben (2006-2008 och 2017-2021) avslutade spelarkarriären lite i skymundan i somras. Efter att han lämnade Ajax i januari 2021 för att försöka rädda sin andra kärlek Schalke 04 undan nedflyttning (ett omöjligt uppdrag) skrev han inte på för någon ny proffsklubb. Istället spelade han lite amatörfotboll men inriktade sig främst på att prova på att jobba på andra sätt inom fotbollen. Efter att ha praktiserat som ungdomstränare i Vitesse, De Graafschap och Go Ahead Eagles började han under vintern att praktisera i Ajax klubbledning. Han har nu skrivit på ett kontrakt till 2024 som en del av klubbens tekniska ledning. Någon specifik jobbtitel han får nu preciseras inte i pressmeddelandet men en arbetsbeskrivning har Ajax tillstått.

Sedan Overmars lämnade har tekniska direktören Gerry Hamstra (som tidigare ansvarade kontraktsskrivningar och scoutningorganisation för Jong Ajax och ungdomsakademin) i huvudsak tagit över sportchefsansvaret, tillsammans med huvudtränaren Erik ten Hag. Chefsscouten Henk Veldmate har också tagit ett visst ansvar. Tanken är att Huntelaar säsongen ut ska assistera främst Hamstra och ten Hag med sportchefssysslorna. Till sommaren ska han sedan börja kurser som gör det möjligt för honom att i framtiden kunna ta över jobbet som sportchef själv. Huntelaar blir alltså inte sportchef direkt utan läras upp för jobbet så att han i framtiden om allt går bra ska kunna ta det.

Det är en oväntad men inte orimlig lösning. Huntelaar är uppenbarligen oprövad i rollen men om han lär sig jobbet bra finns det stora fördelar med att ha honom på posten. Han känner klubben utan och innan och då han själv varit med som spelare på resan Ajax gjort under senare år är han välinförstådd med det tänk man har och de mål man jobbar mot. Han har också ett brett kontaktnät inom fotbollen och är respekterad både av Ajax spelare och av spelare annorstädes. Under sin andra sejour i klubben var han känd som en förebild bland spelare, någon som de yngre såg upp till och som alla gillade. Han sägs dessutom vara duktig på att föra sig socialt, vilket, även innan allt hans svineri kom upp till ytan, var en egenskap folk inte förknippade Marc Overmars med. Viktigast av allt är kanske också just att Huntelaar — av allt att döma — till skillnad från Overmars inte är ett praktsvin som trakasserar kvinnor. Åtminstone allt man vet om Huntelaar nu är att han är en fullt normal människa som privat är en lugn och trygg familjefar och inom fotbollen gjort sig känd som en förebild för lagkamrater och en trevlig och professionell människa ingen har nåt ont att säga om.

Ajax VD Edwin van der Sar om anställningen:

"Ajax har hållit kontakten med Klaas-Jan sen han flyttade till Schalke. Vi kände till hans intresse och ambitioner för att en dag bli sportchef i en profesionell klubb. Av den anledningen har han redan fått en inblick bakom kulisserna flera gånger sen i somras och till exempel suttit med på möten både med klubbledningen och styrelsen. Ajax står för talangutveckling och denna nya roll för Klaas-Jan är i linje med det. Vi kommer sätta ihop ett utvecklingsprogram i samråd med honom i vilket han bland annat kommer lära om det internationella scoutingnätverket från vår chefsscout Henk Veldmate och vara delaktig i den tekniska rådgivningen för uppbyggnaden av Ajax a-lag och Jong Ajax trupper. Det som är bra med Klaas-Jan är att han vet mycket om toppfotbollen, tänker igenom saker noga och har en tydlig personlig åsikt. Jag är övertygad om att han i sin nya roll kommer göra skillnad direkt."

Huntelaar själv säger:

"Jag har alltid varit intresserad av vad som händer utanför planen i mina klubbar och jag vill bredda min kunskap om det. Det är möjligt med planen Ajax har för mig. Jag är glad att vara tillbaka och nyfiken på vad framtiden håller. Jag jobbar också mot mitt tränardiplom. Kunskapen jag får under den kursen kommer också hjälpa mig i arbetet i Ajax. Jag ser särskilt fram emot att samarbeta med den redan existerande organisationen gällande ämnen jag redan har en åsikt om men vill lära mig mer om."

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-13 20:48:40
Author

Fler artiklar om Ajax