Lagbanner
Lägeskoll: Ajax

Lägeskoll: Ajax

SvenskaFans tar tempen på ett gäng klubbar inför säsongspremiären som står för dörren.

William Edström - Ajax-redaktionen

Efter en fiaskosäsong i ryggen ska det bli spännnade att se vad Ajax kan bjuda på nästa säsong. Vad krävs för att fjolårssäsongen inte ska upprepas?

- Bra ledarskap och stabilitet. Grunden till att förra säsongen gick åt helvete var att man inte hade en sportchef, vilket ledde till ett dåligt transferfönster som kombinerat med en felrekrytering på tränarfronten i Alfred Schreuder gjorde att allt gick snett. Sen dess har stora förändringar gjorts. Ny styrelseordförande, ny VD, ny sportchef, ny tränare, ny huvudscout, ny ledning på ungdomssidan etc. Så här långt ser de nya ut att vara kompetenta. Viktigast sportsligt hittills har varit Sven Mislintat som ny sportchef, han fick inte en lätt uppgift, att bygga om truppen med mindre budget än hans företrädare hade (pga uteblivna CL-pengar) så här långt har han gjort det bra.

Nyförvärven Branco van den Boomen och Benjamin Tahirovic har imponerat på försäsongen, han rodde just i land spännande värvningen Carlos Borges och får man in Josip Sutalo som Jurriën Timbers ersättare skulle det vara grymt. Därtill imponeras jag av Mislintats kommunikation, han talar klarspråk och förklarar sitt tankesätt, sina visioner.

På spelarfronten har det hittills hänt en hel del i Ajax. Tadic, Timber och Bassey har lämnat och Kudus ryktas mest till Premier League. Hur ersätter man sådana spelare?
- Som sagt, Branco och Benjamin har sett bra ut i träningsmatcherna. Manchester City-talangen Carlos Borges blir en spännande förstärkning till offensiven. Sen jobbar man på Josip Sutalo som ersättare till Timber och därtill St. Paulis Jakov Medic som mittbacksreserv. Krasnodars tia Eduard Spertsyan är också aktuell. De två förstnämnda blev klara tidigt, sen har det varit en lång väntan fram till i veckan då plötsligt Borges och ny reservmålvakt Diant Ramaj rasslade in, Medic är på ingång och Sutalo verkar vara nära med. Sen finns förstås som alltid talanger underifrån som kan kliva fram, Jorrel Hato och Silvano Vos framför allt. Det behövs dock också att en ny stark ledare kliver fram efter att Dusan Tadic lämnat.


Efter fem år i Amsterdam har nyckelspelaren Dusan Tadic lämnat Ajax.

Ur svenska ögon ska det bli spännande att se vad svensk-bosniern Benjamin Tahirovic kan uträtta. Vad hoppas du att nyförvärvet från Roma kommer bidra med?
- På försäsongen har han sett bra ut som en duktig bollvinnare, han är tänkt att tillsammans med egenfostrade talangen Silvano Vos konkurrera om platsen som sexa, förutsatt att Edson Álvarez lämnar.

Den gamle Ajax-profilen Johnny Heitinga fick ett halvår i klubben som tränare. Vad satte han för avtryck?
- Johnny är för evigt en Ajax-legendar och en enorm publikfavorit då han gick hela vägen från pojklagen till a-laget och alltid spela med så mycket passion för Ajax, och sen kom hem igen och blev ungdomstränare. Men han var inte redo för det stora jobbet i Amsterdam, åtminstone inte än. Alla är tacksamma för att han resultatmässigt ordnade upp det lite efter Schreuder (men inte hela vägen) och framför allt blev stämningen i truppen bättre med honom där, spelarna tyckte om honom. Dessutom gav han flera talanger sina debuter: Jorrel Hato, Silvano Vos, Mika Godts kan alla växa denna säsong.

Vad har du för förväntningar på den annalkande säsongen?
- Svårt att säga! Det finns två stora frågetecken runt Ajax just nu. Det ena är att truppbygget väldigt mycket är ett work in progress, men det brukar det alltid vara i Ajax fram till deadline. Det andra är om nye tränaren Maurice Steijn är rätt man för Ajax. Det var verkligen helt otippat att det blev han som anställdes, han har bara haft mindre klubbar tidigare. Men Mislintat har framhållit att han ville ha en tränare som överpresterat i mindre klubbar. Steijn har gjort ett gott intryck i intervjuer åtminstone.

Jag tror vi kan behöva ha tålamod, men jag tror det kan bli bra. Samtidigt kommer det bli väldigt spännande i toppen av Eredivisie den här säsongen då Feyenoord lyckades behålla tränargeniet Arne Slot och PSV har tagit in Ajax-bekantingen Peter Bosz.

 

SvenskaFans.com2023-08-09 12:00:00

Fler artiklar om Ajax