Lagbanner
Lassina Traoré klar för Ajax
Ajax smygstartar januarifönstret med en värvning från bekant mark.

Lassina Traoré klar för Ajax

Den senaste i raden av talanger från Ajaxs samarbetsklubb i Kapstaden har nu tagit klivet till Amsterdam.

Den 18-årige centern Lassina Traoré lämnar Ajax Cape Town för Ajax Amsterdam. En övergång som lite nertystat inofficiellt varit klar länge men nu också officiellt är det då Ajaxs sydafrikanska samarbetspartner just gick ut med det på sin hemsida. Traoré fyller 18 år den 12 januari, regler gör gällande att Ajax inte kan värva icke-EU-spelare som är yngre än 18 år därav att övergången först nu ros i hamn. Traoré som är från Burkina Faso (även om han föddes i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan) lämnade Rahimo FC i hemlandet som 16-åring för att flytta till Ajax Cape Towns akademi. Utan att kunna ett ord engelska när han kom dit talar han nu det samt en del afrikaans och xhosa, som Ajax Cape Town nämner i sin farvälartikel till Traoré.

Förra vintern var han tillsammans med lagkamraten Zakir Allie på provspel i Amsterdam och imponerade så mycket att han bjöds in igen i somras och då som provspelare spelade med Jong Ajax i två turneringar, SPAX Cup och Terborg Toernooi. I den första gjorde han 2 mål och 2 assist på 3 matcher, i den andra 2 mål på 2 matcher innan en skada hindrade honom från att delta i de avslutande matcherna.

Traoré kommer flyga till Amsterdam inom kort och tillbringa julen i Holland innan han sedan följer med a-laget på träningsläger i USA i januari under vinteruppehållet. Förmodligen kommer han därefter inleda spel i Jong Ajax där han kommer konkurrera med Kaj Sierhuis och Danilo Pereira om centerpositionen. I Jong Ajax kommer han återförenas med tidigare lagkamraterna Dean Solomons och Leo Thethani, två sydafrikanska talanger som tog klivet till Amsterdam sommaren 2017. Både Solomons (mittback) och Thethani (ytter) har kämpat med skador under sin tid i Amsterdam men nu är båda friska och kan förhoppningsvis ta kliv i sin utveckling.

Lassina Traoré blir den andre burkiniske spelaren i Ajax efter namnen Bertrand som tillbringade säsongen 2016/17 i Amsterdam på lån från Chelsea.

Traoré är den senaste i raden av talanger som tar klivet från Kapstaden till Amsterdam via samarbetsklubben Ajax Cape Town som Ajax grundade 1999 genom en sammanslagning av två ekonomiskt prövade Kapstaden-klubbar, Seven Stars och Cape Town Spurs varav den förstnämnda Ajax värvade Benni McCarthy från två år tidigare. Steven Pienaar, Eyong Enoh och Thulani Serero är de som rönt framgångar i a-laget i Amsterdam, fler spelare som Daylon Claasen och Stanton Lewis har också tagit klivet men inte nått a-laget i Amsterdam som man hoppas Solomons, Thethani och Traoré ska göra en dag.

Ajax Cape Town hamnade i problem i år, förra säsongen fråntogs man poäng för att ha ställt upp med en otillåten spelare i flera matcher, anfallaren Tendai Ndoro. Ajax CT blev den tredje klubben för året Ndoro representerade vilket bröt mot FIFA:s regler. De fråntagna poängen innebar att Ajax CT åkte ur Premier Soccer League. Ajax CT överklagade nedflyttningen men kunde inte vinna den kampen i rätten och spelar i år i National First Division. Nedflyttningen innebar att många av deras bästa spelare flyttade vilket gett chansen för fler talanger underifrån. Efter en svag inledning på säsongen har Ajax nu implementerat flera förändringar i Kapstaden. Sportchefen Mitch D'Avray och tränaren Mushin Ertugral har båda fått lämna och Ajax har ersatt dem med Hans Vonk som ny sportchef och Andries Ulderink som ny tränare. Vonk var en mångårig sydafrikansk landslagsmålvakt (förstemålvakt i VM 1998 och andremålvakt 2002) som förutom två sejourer i Ajax CT tillbringade hela spelarkarriären i Holland, främst för Heerenveen. 2004 värvades han till Ajax, tilltänkt tredjemålvakt bakom Bogdan Lobont och Maarten Stekelenburg men skador och annat gjorde att han ändå spelade 26 matcher över två säsonger innan han då gick till satellitklubben i Kapstaden där han, med undantag för en kort återkomst i Heerenveen 2009, tillbringade resten av karriären innan han lade skor och handskar på hyllan 2011. Efter spelarkarriären har han haft olika tekniska roller i AZ och Heerenveen. Ulderink hade en ospektakulär spelarkarriär på amatörnivå men har en lång karriär som tränare, efter att ha lett en radda olika lag på högsta amatörnivå i Holland ledde han Go Ahead Eagles, De Graafschap och AGOVV i nästhögsta divisionen innan han 2013 kom till Ajax, först som scout innan han sedan 2014 till 2016 delade på ledarskapet av Jong Ajax tillsammans med Jaap Stam. När Stam 2016 tog över Reading flyttade Ulderink med och när Stam fick gå i mars i år följde han med ut genom dörren. Nu tar han alltså ensam över ledarskapet i Kapstaden.

I övriga silly season-nyheter kan nämnas att argentinsk press uppger att Boca Juniors nu accepterat ett nytt bud på 9 miljoner euro från Ajax på 25-årige mittbacken Lisandro Magallán i den segdragna affären som pågått i månader och förhoppningsvis får sin lösning i januari.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-12-14 18:40:08
Author

Fler artiklar om Ajax