Liverpool 1 - 0 Ajax: Faller på individuellt misstag igen
Davy Klaassen och hans lagkamrater tog inte vara på chanserna ikväll.

Ajax gjorde en ny bra insats mot Liverpool men föll återigen på ett individuellt misstag som blev avgörande, den här gången av André Onana. Extra surt blev det då Atalanta samtidigt tappade poäng så Ajax hade chansen att sätta sig i ett bra utgångsläge inför gruppavslutningen. Nu blir det vinna eller försvinna mot Atalanta i sista matchen som gäller för fortsatt Champions League-spel.

Erik ten Hag överaskade med att sätta in Edson Álvarez i startelvan, på Zakaria Labyads bekostnad för mer defensiv säkerhet på mittfältet. För att få plats med båda brassarna David Neres och Antony fick också Lassina Traoré stryka på foten då Dusan Tadic flyttades in som falsk nia. Hemmalaget Liverpool startade med 22-årige Caoimhin Kelleher i målet för sin Champions League-debut och hade även ungtupparna Neco Williams och Curtis Jones i startelvan vid sidan av storstjärnor som Mohamed Salah och Sadio Mané.

De första minuterna av matchen blev lite tuffa för Ajax då Liverpool rivstartade med hård press och direkt fick till farligheter. Curtis Jones fick två snabba chanser, bland annat hade han ett klockrent stolpskott, innan Liverpools mest intensiva press lugnade ner sig och Ajax kunde rida ut stormen och ta över mer och mer. I första halvlek hade man det bästa av bollinnehavet och spelade rätt bra, om än långt från fulländat. Álvarez, som minst sagt inte övertygat många så här långt sen han kom till Ajax inför förra säsongen, gjorde det ganska bra defensivt men så fort Ajax hade bollen såg det ut som att han inte visste var han skulle ta vägen. Vilket förstås hindrar anfallsspelet en del.

Neres fortsätter vara formstark och var väldigt pigg ikväll särskilt i första halvlek. Tjugo minuter in i matchen skapade han Ajax första farlighet då han kombinerade sig fram på vänsterkanten med Tadic, hans inspel i boxen rensades bort men bollen hamnade hos Ryan Gravenberch som samlade upp utanför straffområdet och spelade ut till Neres igen som nu skickade in ett inlägg i luften som Davy Klaassen löpte in bra på och nickade på Kelleher. Visade sig sen att Klaassen var offside så det hade inte räknats även om han hade fått nicken i mål.

Noussair Mazraoui var kanske bäste Ajax-spelare ikväll, en strålande insats av högerbacken. Efter en halvtimme var han nära att frälsa Ajax med ett drömmål då han fick på ett bra skott från distans men Kelleher, som då Mazraoui behövde tid på sig att lägga bollen tillrätta fick tid att positionera sig, kunde göra en fin tv-räddning ut till hörna.

Precis före halvtid lyckades Gravenberch med en snygg skottfint dribbla sig in i straffområdet för ett avslut som dock ur svårt läge flög över. Mållöst in i halvtid men Ajax lite det bättre laget trots att man ändå saknade flera nivåer från att nå upp till sin fulla potential.

Tidigt i den andra halvleken hittade efter en kort frispark Neres återigen in till Klaassen med ett bra inlägg och Klaassen fick på nytt iväg en bra, men inte tillräckligt bra, nick mot mål som nu gick strax utanför. Några minuter senare dribblade sig Mazraoui in från högerkanten och sköt ett skott med fel fot som Kelleher kom ner efter marken och räddade. Neres störtade på returen men sköt i stolpen och ut när Williams täckte efter marken.

Med närmare timmen spelad kom kallduschen, 1-0 Liverpool ur ingenting. Duktige unge högerbacken Williams skickade in ett långt och högt inlägg mot bortre stolpen, det såg ut att vara på väg att gå över alla och ut över kortlinjen så André Onana som kommit ut från linjen släppte bollen... men Curtis Jones hann precis innan kortlinjen kasta sig fram och styra bollen ur nästan ingen vinkel alls in i mål. En stor fadäs av Onana.

Efter det stora misstaget räddade Onana Ajax från fler baklängesmål dock. Först när Perr Schuurs, som annars på det stora hela gjorde en bra match, slog en dålig hemåtpasning som Salah högg på. Senare i slutet när inbytte Roberto Firmino kom fri och såg ut att ha 2-0 som i en liten ask men Onana stod för en jätteräddning då han räddade bollen som via stolpen gick ut till hörna. Han grämer sig över tabben vid målet, vilket han ska göra, men räddar samtidigt ett givet mål här.

Ajax bästa kvitteringschans i slutet kom när inhoppande Klaas-Jan Huntelaar nickade från nära håll men rakt på Kelleher som fick göra en ny räddning.

En ny knapp förlust mot Liverpool, precis som i hemmamatchen kommer det ända målet på ett individuellt misstag av en Ajax-spelare som visar sig bli kostsamt och sänka laget som annars spelade bra nog för att vinna, åtminstone för ett oavgjort resultat. Det gör det hela mycket surt, extra mycket ikväll då Atalanta samtidigt överraskande tappade poäng mot FC Midtjylland då det blev 1-1 i den matchen. Med en vinst ikväll hade Ajax satt sig i ett väldigt bra läge inför avslutningen hemma mot Atalanta, och även ett oavgjort resultat hade varit bra, då hade Ajax haft möjligheten att även vid oavgjort 0-0, 1-1 eller 2-2 ta sig till åttondelsfinal. Nu måste man vinna mot Atalanta, ingenting annat finns, för att gå till Champions League-åttondelsfinal. Annars blir det Europa League-sextondelsfinal.