Lagbanner
Liverpool 2 - 1 Ajax: Välförtjänt men frustrerande förlust
Mohammed Kudus gjorde ett vackert mål men det räckte inte för Ajax.

Liverpool 2 - 1 Ajax: Välförtjänt men frustrerande förlust

Ajax förlorade rättvist på Anfield, men det sena avgörandet gör att det ändå känns väldigt frustrerande att man åker hem utan poäng.

Ett Ajax i grym form mot ett Liverpool som sett minst sagt skakigt ut på sistone gjorde att man gick in i kvällens match med en del förhoppningar. Tyvärr för Ajax del visade Liverpool en del av den klass som fört dem till tre Champions League-finaler de senaste fem åren. Med Thiago och Joël Matip tillbaka såg hela laget mycket stabilare ut än mot Napoli förra veckan.

Presspelet fungerade bra för Liverpool och låste Ajax hela tiden. Det var nästan hela matchen sammanfattad det, Ajax hade det väldigt svårt att ta sig fram till kvalificerade målchanser.

Ajax försvarade sig tappert och för det mesta också bra, men 1-0 kom efter ett kostsamma missar i försvarsspelet. Jurriën Timber förlorade en nickduell mot Luiz Dias om Alisson Beckers långa inspark, och sedan gick både Devyne Rensch och Calvin Basey på Diogo Jota, som då enkelt kunde friställa Mohamed Salah som höll sig karakteristiskt kylig och sköt in bollen i mål.

1-1-målet var åtminstone matchens delikatess. 26 passningar snörde Ajax ihop på rad och avslutade med ett kanonskott. Edson Álvarez hittade ut till Daley Blind på vänstersidan och Blind fick äntligen in en boll bakom Trent Alexander-Arnold, i farozonen för Liverpool. Steven Berghuis kom där bra i löpningen och skickade in bollen i straffområdet. Steven Bergwijn skulle först ta den men hann snabbt uppfatta att Mohammed Kudus kom i motsatt riktning så Bergwijn släppte bollen för honom vilket nog ställde Virgil van Dijk lite. Kudus kunde vända upp i skottläge och dundrade bollen hårt ribba in i mål.

Tyvärr blev det inte mer av den varan för Ajax sen. Med några få undantag, oftast på omställningar efter individuella misstag av Liverpool-spelare, kom man inte till många målchanser.

Medan Liverpool fortsatte pressa ner mot Ajax-målet och särskilt vaska fram många hörnor av vilka det kändes som att Virgil van Dijk nickade varenda på mål men Remko Pasveer stod pall om och om igen. Även i öppet spel storspelade Pasveer och räddade farliga avslut från Salah, Jota, Dias med flera.

Alfred Schreuder verkade inte ha någon plan B, eller bara hoppas att Ajax skulle kunna hålla ut och få med sig 1-1 trots att man var tillbakapressade och inte skapade någonting konstruktivt. Bytena dröjde länge och nya idéer introducerades aldrig.

Trots det var Ajax ändå väldigt nära ett ledningsmål med kvarten kvar. Man hade lyckats komma upp lite nu och behålla trycket även efter att första anfallsförsöket rann ut i sanden. Dusan Tadic skickade in ett inlägg mot bortre stolpen där Daley Blind kastade sig fram och språngnickade ur svår vinkel och bollen smet just utanför stolpen. Det hade inte varit välförtjänt men oh så skönt, om den bollen gått in.

Istället blev det Liverpool som fick in segermålet, i 89:e minuten. Det blev till sist en hörna för mycket och då var det inte van Dijk utan mittbackskollegan Matip som gick till väders och kunde slutligen överlista Pasveer. Tungt för Ajax att släppa in efter att man hållit stången så länge, men knappast orättvist.

Liverpool var helt enkelt bättre idag, med spelare de saknade mot Napoli tillbaka blev det en märkbar skillnad, och Ajax hade inte sin bästa kväll. Bekymmersamt att Schreuder inte kunde hitta några lösningar men man kommer igen. Bäst i Ajax var Pasveer och Álvarez. Kudus hade fler fina aktioner utöver målet men kunde inte göra allt själv däruppe. Calvin Bassey had en något skakig första kvart men spelade sen upp sig, särskilt i andra halvlek, även Berghuis förtjänar beröm.

Härnäst för Ajax väntar AZ borta på söndag kl 16:45.

Matchfakta

Liverpool 2 - 1 Ajax
Mål: 1-0 Salah '17, 1-1 Kudus '27, 2-1 Matip '27
Gula kort: Álvarez, Matip, Berghuis
Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Tsimikas; Elliott (Firmino '66), Fabinho, Thiago (Bajcetic '90+4); Salah, Jota (Nuñez '66), Dias (Milner '90+1)
Ajax: Pasveer; Rensch (Sánchez '68), Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Berghuis, Taylor (Grillitsch '81); Tadic, Kudus (Brobbey '86), Bergwijn

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-09-14 00:04:50
Author

Fler artiklar om Ajax