Lagbanner
Ludogorets 1 - 4 Ajax: Hattrick av Kudus i avskedsmatchen(?)
Mohammed Kudus stod för ett hattrick i vad som kanske var hans sista match för Ajax.

Ludogorets 1 - 4 Ajax: Hattrick av Kudus i avskedsmatchen(?)

Ajax hade inga problem med ett flera klasser sämre Ludogorets i första matchen av Europa League-playoffmötet. Mohammed Kudus gjorde ett hattrick i vad som kanske var hans sista match för Ajax.

Ajax reste till Bulgarien för ett möte med Ludogorets i Europa Leagues playoffkvalrunda. Ajax lagbygge är fortfarande inte klart och 2-2 mot Excelsior i söndags höjde frågetecken. Men ikväll blev det en lätt match för Ajax, om än det kanske mer berodde på motståndet än på lagets egna kvalitet. Det var helt enkelt klasskillnad och Ajax var överlägsna utan att ens spela särskilt bra.

Maurice Steijn bjöd på två oväntade ändringar i startelvan. Dels fick tidigare petade Owen Wijndal starta på vänsterbacken före Anass Salah-Eddine. Dels fick ifrågasatte Kenneth Taylor starta på mittfältet, på Branco van den Boomens bekostnad. Mer väntat var att Steven Berghuis, som varit avstängd i de två första ligamatcherna, gick in som tia igen.

Att Ajax var klart bättre än Ludogorets utan att förta sig syntes tidigt. 0-1 kom efter en kvart på ett löjligt enkelt sätt. Då Ludogorets försvaret slarvade och inte fick undan bollen ordentligt efter ett strandat Ajax anfall kunde Devyne Rensch ta bollen av en back. Bollen hamnade hos Mohammed Kudus som pricksköt in 0-1 i första hörnet.

Några minuter senare var det dags igen. Efter fint kombinationsspel av barndomsvännerna Brian Brobbey och Kenneth Taylor kunde den senare servera Kudus ett fritt läge rakt framför mål och den flyttryktade ghananen gjorde inget misstag, 0-2.

Innan den första halvleken var över kom också 0-3. Wijndal skickade in ett inlägg från vänster, en liten touch ställde månne AIK-fostrade Noah Sonko-Sundberg som då totalt missade nicken när han skulle rensa undan, och bollen föll till Brobbey som kunde nicka in i mål.

Till den andra halvleken byttes Brobbey ut för Carlos Forbs, som fick ta hand om vänsterflanken medan Steven Bergwijn flyttade in centralt.

Ludogorets var nära att komma tillbaka in i matchen tidigt i andra halvlek efter ett misstag av Jakov Medic som trasslade till det, snubblade och blev av med bollen. Men Jay Gorter gjorde en fin räddning på Rwan Secos skott.

Istället utökade Ajax till 0-4, och Kudus fullbordade sitt hattrick. Forbs visade vilken otrolig snabbhet han har då han kom loss i djupled i en kontring. Han ryckte enkelt förbi motståndare och spelade in bollen till Bergwijn, som kyligt höll inne med skottet och istället passade vidare till Kudus som hade ett bättre läge och sköt in sitt tredje.

Kudus landsman Bernard Tekpetey i Ludogorets hotade sen med ett bra skott, men Gorter stod återigen pall med en ny fin räddning.

Det krävdes att bollen skulle hamna på straffpunkten för att Gorter skulle kapitulera ikväll. Jorrel Hato fick bollen på armen och det var inget snack om saken, straff för Ludogorets. Gorter, som bländades av en laser i ögonen, gick åt rätt håll men straffen från Oliver Verdon var för hård och välriktad, 1-4.

Mot slutet av matchen sjöng Ajax bortafölje högt Jody Lukokis namn, den Ajax-fostrade högeryttern som kanske var den snabbaste spelaren någonsin i Ajax (åtminstone fram tills Carlos Forbs kom) spelade även i Ludogorets innan han tragiskt avled i maj 2022 bara 29 år gammal, efter en misshandel.

I slutminuterna höll Gorter siffrorna fortsatt nere med nya fina ingripanden, det var utan tvekan hans bästa match i Ajax och verkligen ett sätt för honom att motbevisa en del tvivlare, undertecknad inkluderad.

Läget ser alltså bra ut inför returen hemma på Johan Cruijff Arena. Förhoppningsvis kan några fler nyförvärv vara involverade då, Anton Gaaei fanns på bänken ikväll. Josip Sutalo är inte tillgänglig i kvalmatcherna då han spelat kvalmatcher för Dinamo Zagreb, Gastón Ávila kunde inte registreras i tid till denna match och engelsmannen Chuba Akpom väntar fortfarande på sitt arbetstillstånd. Kanske har någon till hunnit ansluta då med, eller så har vi bara förlorat Mohammed Kudus som sägs vara nära West Ham.

Ajax har spelledigt i helgen och är tillbaka i aktion nästa torsdag samma tid, 20:00, för returen mot Ludogorets.

Matchfakta

Ludogorets 1 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Kudus '16, 0-2 Kudus '18, 0-3 Brobbey '40, 0-4 Kudus '50, 1-4 Verdon (straff) '70
Gula kort: Medic
Ludogorets: Padt; Witry, Verdon, Sonko Sundberg, Heister; Yordanov (Naressi '78), Goncalves (Yankov '46), Piotrowski; Tekpetey (Vidal '56), Seco (Lima '65), Despodov (Delev '56)
Ajax: Gorter; Rensch, Medic, Hato, Wijndal (Salah-Eddine '79); Tahirovic, Berghuis (Klaassen '72), Taylor (van den Boomen '72); Kudus (Godts '90), Brobbey (Forbs '46), Bergwijn

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-08-24 22:40:56
Author

Fler artiklar om Ajax