Lagbanner
Missen: Ajax hann inte registrera Sulemana i tid, värvningen sprack
Kamaldeen Sulemana blir inte en Ajax-spelare.

Missen: Ajax hann inte registrera Sulemana i tid, värvningen sprack

Ajax var på deadline day upptagna med att sälja Steven Bergwijn till Saudiarabien och få in en ersättare innan fönstret stängde. Man lyckades med det ena. Ajax sportchef Alex Kroes hävdade att dokumenten för lånet av Kamaldeen Sulemana skickats in i tid, men FIFA delar inte den uppfattningen och nu står det klart att det inte blir något av värvningen.

Ajax hade mycket att göra 2 september, deadline day för transferfönstret i Holland. Saudiska Al-Ittihad kom plötsligt med ett bra bud på Steven Bergwijn, som Ajax velat sälja hela sommaren. Ajax var dock bestämda med att man enbart skulle sälja Bergwijn så sent om man hann få in en ersättare också.

Under måndagen jobbade man således parallellt med att slutförhandla om Bergwijn och leta en ny vänsterytter. Huvudspåret blev snabbt Kamaldeen Sulemana. Southamptons vindsnabbe dribbler var aktuell för Ajax redan 2021 när han spelade i FC Nordsjælland.

Ajax och Southampton kom överens om ett lån med en köpoption på 20 miljoner euro för Sulemana, och spelaren var med på noterna. Därför gick Ajax vidare i förhandlingarna med Al-Ittihad, och under transferfönstrets sista timme blev Bergwijn-affären klar. 23:50 gick Ajax officiellt ut med det på sociala medier.

Då väntade vi bara på klartecken för Sulemana-lånet. Och väntade. Och väntade. I holländsk press sipprade det ut från Ajax-lägret att man ska ha skickat in alla dokument precis innan fönstret stängde. När det gått en timme sen fönstret stängde utan officiellt besked om att allt var klart kom det ut att presentation kunde dröja då Ajax väntade på officiell bekräftelse från FIFA om att övergången mottagits och registrerats i deras system.

När inget besked kom på tisdag förmiddag började man ana oråd. Ajax tekniske direktör Alex Kroes gjorde intervjuer där han sa att man skickat in allt i tid, men att "diskussion har nu uppstått om man skickade in allt i tid".

Hela tisdagen passerade utan besked från FIFA. Större delen av onsdagen likaså.

Men nu har De Telegraaf, med god insyn i Ajax, gått ut med att FIFA inte godkänner Sulemanas låneövergång, dokumenten var inte inne i tid.

Det är inget annat än ett praktfiasko för Ajax tekniske direktör Alex Kroes. Kroes, som först skulle bli Ajax nya VD men stängdes av från den posten efter misstanke om insidertrading. Efter många turer fram och tillbaka och ett inbördeskrig inom klubben fick Kroes komma tillbaka i rollen som teknisk direktör. Hann gick in i sommaren med hög svansföring och målet att bygga om truppen och "få Ajax på rätt väg igen". Förra året var han ute och svingade i pressen mot dåvarande sportchefen Sven Mislintats truppbygge med citat som "Fyra vänsterbackar? Han borde få en smäll för det".

Men jobbet visade sig inte vara det lättaste, Ajax behövde sälja spelare för att ha råd att köpa nya i sommar, men Kroes lyckades inte med en enda stor försäljning förrän Bergwijn. Han lyckades som bäst skicka iväg flera överflödiga spelare på lån med köpoptioner, vilket åtminstone drog ner lönekostnaderna men inte inbringa nya övergångsmedel direkt. Flera överflödiga spelare med höga löner som Benjamin Tahirovic och Owen Wijndal är kvar i klubben. Och då han inte lyckades sälja kunde truppen bara förstärkas med bosmanfallet Bertrand Traoré, 16-åringen Jorthy Mokio, lånet Daniele Rugani och, efter många om och men och talangfulle Silvano Vos billigt såld till Milan, Wout Weghorst.

Nu står Ajax här med fyra centrar (är det bättre än fyra vänsterbackar, Kroes?), bara en kreativ offensiv mittfältare, Steven Berghuis, som också dras med kroniska skadeproblem. Berghuis, som egentligen ska spela tia, är också en av två högeryttrar i truppen tillsammans med Bertrand Traoré. Eller förlåt, Christian Rasmussen, som inte är bra nog och som man också ville sälja egentligen, finns också kvar. På vänsteryttern finns nu talangfulle Mika Godts med mycket potential men som inte kan spela 90 minuter varje vecka, och talangen Amourricho van Axel Dongen som är skadad mer än han är frisk.

Vi får se om Kroes hinner fynda någon på fri transfer. Just ja, registreringen av spelare till Europa League stänger vid midnatt. Det börjar bli brådis.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-09-04 21:36:35
Author

Fler artiklar om Ajax