NAC Breda 2 - 1 Ajax: Sökes: Kreativitet
Ingenting stämde för Ajax idag.

Efter den otroliga dramatiken i torsdags var det idag tillbaka till lite sedvanlig Ajax-misär som vi vant oss vid de senaste åren. Det blev förlust mot nykomlingen NAC Breda efter 90 minuter usel fotboll av Ajax.

Även om det tekniskt blev en förlust (efter 90 minuter) i torsdags mot Panathinaikos blev det ju en dramatisk straffseger i slutändan. Kunde en så dramatisk kväll kanske svetsama samman laget och höja moralen? Förhoppningen fanns.

Kanske får vi hoppas mer långsiktiga effekter istället. För idag var det tillbaka till en alldeles för välbekant syn de senaste två åren: Ett miserabelt uselt Ajax som spelar låg, tempofattig, förutsägbar och urkass fotboll totalt utan kreativitet.

Det händer liksom ingenting, det är som att Ajax offensiv trampar runt i en sankmark. När Steven Berghuis som idag börjar på bänken är det ingen som skapar någonting. Bertrand Traoré som startade istället har verkligen inte kommit igång än, och även när han är i slag är han framför allt bra på att dribbla sig fram till egna lägen, inte skapa så mycket för andra. Mika Godts kan glimra till ute på vänsterkanten med sina dribblingar, men det är också mest individuella aktioner, han är ju inte heller en speluppläggare som kan få igång resten av laget. Berghuis kom in i andra halvlek och försökte väl, men fick inte utdelning för det som i tidigare matcher.

Mittfältstrion som startade idag bestod av Sivert Mannsverk, som är ett bra defensivt ankare som växer och växer, men han ska ju inte stå för den offensiva kreativiteten. Branco van den Boomen, lika trög och stabbig som alltid, han har en bra högerfot men är inte heller den kreativa typ som skapar det oväntade. Kristian Hlynsson löper mycket och smart och är bra i kombinationsspelet, men inte på att styra och skapa för alla, han är mer Donny van de Beek-typen som kan fungera jättebra ihop med en riktig playmaker.

I första halvlek hände ingenting, ingenting och ingenting. Den andra halvleken började på samma vis, fram tills Godts blev av med bollen efter ett dribblingsförsök dryga kvarten in i halvleken. NAC ställde om snabbt och Elias Omarsson kunde spela fram Matthew Garbett till 1-0 på hemmalagets första målchans i matchen.

Ajax kvitterade snart då Jorrel Hato nickade in en hörna från Berghuis. Men väl tillbaka i matchen tog man inte tillvara på något momentum eller så. Anfallsspelet fortsatte sjunka i kvicksand.

Precis i början av den åtta minuter långa stopptiden domare Dennis Higler lagt till kom sen kallduschen. NAC:s lagkapten Jan van den Bergh nickade in en hörna, 2-1.

Så det blev inte ens 1 poäng från den här gudsförgätna matchen utan 0. Förhoppningsvis blir det en väckarklocka för varenda spelare och ledare inom klubben. Något måste hända. Det är minst sagt oroande att av alla transferrykten som florerat kring Ajax denna sommar har det fortfarande inte snackats så mycket om huruvida man letar efter en ny kreativ offensiv kraft. Det är uppenbart att det desperat behövs.