Lagbanner
NEC 0 - 1 Ajax: Brobbey räddaren i nöden
Brian Brobbey räddade Ajax med ett sent segermål.

NEC 0 - 1 Ajax: Brobbey räddaren i nöden

Ajax spelade dåligt och segern satt långt inne, men i slutet blev Brian Brobbey matchhjälte för Ajax med ett oerhört viktigt mål i ligaspurten.

Efter den förlorade cupfinalen och offentliggörandet av att Erik ten Hag lämnar Ajax efter säsongen för Manchester United var det idag dags för klubben att rikta fokus tillbaka till ligan. 4 poängs ledning, 5 matcher kvar och det gäller att ta det hela i mål.

Lisandro Martínez och Noussair Mazraoui saknades på grund av skador idag vilket innebar att Nicolás Tagliafico och Perr Schuurs gick in i backlinjen, så Jurriën Timber flyttades ut som högerback och Daley Blind bildade mittlåset med Schuurs. En överraskning var att Edson Álvarez bänkade och Kenneth Taylor fick starta på mittfältet med Ryan Gravenberch och Davy Klaassen. Taylor som har en god chans att bli en startspelare nästa säsong då Gravenberch verkar vara på väg bort. Framåt bildade Dusan Tadic, Sébastien Haller och Steven Berghuis kedjan, Antony som bekant skadad. I målet stod Maarten Stekelenburg igen och blev därmed den första 39-åringen att spela för Ajax i Eredivisie — och i september fyller han 40. André Onana har för övrigt skickats på "semester" och är inte med laget längre. Gott så.

Ljuspunkter i den första halvleken: Taylor spelade bra. Det var det. I övrigt såg laget riktigt slött och trött ut och man skapade ingenting framåt samtidigt som man, främst Schuurs, hade problem bakåt. Till råga på allt brände Tadic ännu en straff, det har blivit flera missar från elva meter under våren efter att han tidigare alltid varit så säker.

När Schuurs i slutet av halvleken klev skadad var det mest en lättnad för försvaret. Vi fick se en a-lagsdebutant då, 21-årige Liam van Gelderen fick äntligen debutera efter att ha spelat mycket för Jong Ajax de senaste säsongerna och suttit med a-laget på bänken vid flera tillfällen. van Gelderen gick in som högerback och Timber flyttade tillbaka in centralt.

Till den andra halvleken bytte ten Hag ut erbarmlige Berghuis och in kom Brian Brobbey. Centern tog Berghuis plats på högersidan rakt av och med sina djupledslöpningar bidrog han till ett annat djup i laget.

Inte för att det gjorde så värst mycket för Ajax som helhet då laget trots det forsatte spela riktigt dåligt. Även Taylor började mattas. Tadic, Blind, Tagliafico, Klaassen, Haller, de rutinerade nyckelspelarna var bleka återigen.

Men i matchens slutskede räddade Brobbey, och en annan inhoppare, Mohammed Kudus, alla. Brobbey kom i luckan och Kudus slog passningen och Brobbey lättade bollen över Mattijs Branderhorst i NEC-målet.

Det målet räckte för segern idag och det var det viktigaste. Men det är sannerligen inget Ajax i högform vi ser i slutet av Erik ten Hags era.

Matchfakta

NEC 0 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Brobbey '90
Gula kort: Blind, Schöne, Guth
NEC: Branderhorst; van Rooij, Guth, Marquez, Verdonk, El Karouani; Schöne, Mattsson, Bruijn; Tavsan, Okita
Ajax: Stekelenburg; Timber, Schuurs (van Gelderen '45+3), Blind, Tagliafico; Gravenberch (Álvarez '88), Klaassen, Taylor (Kudus '85); Berghuis (Brobbey '46), Haller, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-04-23 19:16:50
Author

Fler artiklar om Ajax