Lagbanner
Nyförvärv till redaktionen!
Redaktionen växer!

Nyförvärv till redaktionen!

Ajax gjorde en stark silly season då man lyckades behålla sina guldklimpar och samtidigt plocka in högkvalitativa spelare i Dusan Tadic och Daley Blind för att ta klubben till en ny nivå. Inspirerat av detta har Ajax-redaktionen gjort en liknande storsatsning nu genom att dubbla redaktionens storlek med ett högkvalitativt nyförvärv, Joakim Dahl.

Joakim, välkommen till redaktionen. Du har värvats för att tillföra både spets och bredd hos redaktionen och du verkar ha anpassat dig lika snabbt som Tadic med dina fina inför match-artiklar. Du har givetvis följt Ajaxs säsongsstart mycket noga, vad säger du om den?

Tack så mycket! Ajax har en tendens att börja svagt på hösten, nu tycker jag man öppnat ovanligt starkt där man gjorde ett klockrent CL-kval. Det finns en harmoni i laget som som inte fanns förra säsongen och är härligt att se. Att man ligger fem poäng bakom PSV i ligan säger mer om hur starka dom har varit såhär långt.

Med dina 28 år är du jämngammal med Daley Blind och precis som Daley bidrar du därför med viktig rutin. Du har varit Ajax-supporter länge, minns du hur allt började?

Såklart när Zlatan flyttade till Ajax från Malmö, då var jag 11 år. Sen fastnade jag för hur ungt lag Ajax alltid hade och man gick långt i Champions League. Filosofin att utveckla unga talanger tyckte jag var coolt. Sen såklart den totalfotboll man alltid vill spela.

Vilket är ditt bästa Ajax-minne? Och har du någon favoritspelare genom tiderna i Ajax?

När man tog hem guldet efter flera år efter ligafinalen mot Twente 15 maj 2011. De finns för många favoritspelare genom tiderna att välja på, men en personlig favorit får jag nog säga att vänsterbacken Maxwell (Zlatans polare) var. Tyckte han var den optimala vänsterbacken både offensivt och defensivt. Men framförallt för jag såg aldrig att ha la sig ner, filmade eller gnällde på domaren vilket gjorde honom till en unik fotbollsspelare.

Och i dagens lag, någon som står ut som en personlig favorit?

Såklart Hakim Ziyech. Magisk spelare. Har han en bra dag har Ajax en bra dag.

Det vimlar av Ajax-fostrade spelare på toppnivå i Europa, vi såg en återvända hem i somras, om du fick önska helt fritt, vilken fd Ajax-spelare skulle du helst se återvända till Amsterdam härnäst?

Varför inte Christian Eriksen bredvid Ziyech.

Du har varit över på matcher i Amsterdam flera gånger, senast tidigare i höst mot FC Emmen, hur kändes atmosfären och stämningen då, någon skillnad mot tidigare?

Atmosfären kändes mer harmonisk och avslappnad än förra säsongen då det bara fanns en spelare man tänkte på. Då chocken efter Appie var extremt märkbar. Intressant nu var hur publiken tystar den lilla del som alltid visslar åt Ziyech eftersom han kan uppfattas nonchalant. Han rör upp känslor i Arenan.

Den stora plumpen i protokollet för Ajax under hösten är 3-0-förlusten mot PSV, som går som tåget i ligan medan Ajax briljerar i Champions League. Blickar vi framåt, tror du Ajax kommer kunna hålla uppe nivån i Champions League men också hämta in PSV:s försprång?

PSV kommer tappa poäng. Jag känner mig fortfarande lugn. Det gäller bara att man håller motivationen uppe även i de mindre matcherna i ligan så man inte åker på kallduschar där. Ajax har ovanligt bred trupp  denna säsongen och jag vet att man kan hålla nivån på två fronter.

Får vi äntligen se ligaguldet komma hem till Amsterdam igen i vår?

 Självklart!

Slutligen, fem snabbfrågor som förtjänar snabba svar:

Cruijff eller van Gaal?

Cruijff

Daley på mittfältet eller i backlinjen?

Mittfältet

Kvartsfinal i Champions League eller ligaguld?

Ligaguld

Andy van der Meydes armborst-målgest eller Steven Pienaars dans?

Steven Pienaars dans

Heineken eller Amstel?

Heineken

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-17 15:08:00
Author

Fler artiklar om Ajax