Lagbanner
Officiellt: Ajax värvar nödlösningsmålvakt och en supertalang som vill gå i Nouris fotspår
Przemyslaw Tyton blir Ajax nödlösning mellan stolparna ifall även André Onana skulle gå sönder.

Officiellt: Ajax värvar nödlösningsmålvakt och en supertalang som vill gå i Nouris fotspår

Skadekrisen på målvaktssidan har gjort att Ajax sett sig om efter ytterligare en backup ut ifall att. Det har man nu hittat i forne PSV-målvakten Przemyslaw Tyton. Man har också värvat 16-årige belgiske supertalangen Rayane Bounida som har Abdelhak Nouri som största idol.

Målvakterna har fallit som käglor den här säsongen för Ajax. Maarten Stekelenburg skadade sig direkt i säsongsinledningen och kommer missa hela säsongen. Remko Pasveer som sen med bravur tagit över mellan stolparna bröt fingret på uppvärmningen mot Benfica borta och blir borta åtta veckor, alltså nästan allt som återstår av säsongen. I samma veva ådrog sig unge Jay Gorter en mindre skada som håller honom borta i alla fall någon vecka till. Det har gjort att André Onana, djupt impopulär bland supportrar och klubbledning då han efter att Ajax stöttat honom genom hela dopningshistorien vägrat förlänga kontraktet och kommer gå som bosman i sommar till Inter, kommit in i målet igen. På bänken har 18-årige Calvin Raatsie och 17-årige Charlie Setford funnits som backupalternativ.

Nu har en ny mer rutinerad reservmålvakt hittats. 35-årige polacken Przemyslaw Tyton skrev fanns tillgänglig på fri transfer efter att hans avtal med MLS-klubben FC Cincinnati löpt ut och skrev igår på för Ajax. Tyton återvänder därmed till det land han gjorde sitt namn i, först i Roda JC och sedan i PSV där han stod 2011-2014 och konkurrerade med bland andra Andreas Isaksson. Sen dess har han spelat för Stuttgart och Deportivo la Coruña innan det blev Cincinnati. Han har också gjort 14 landskamper för Polen och var andremålvakt i hemma-EM 2012. I öppningsmatchen blev Wojciech Szczesny utvisad och orsakade en straff vilket gjorde att Tyton fick hoppa in och han lyckades rädda straffen, varefter han startade båda efterföljande matcher för Polen, som åkte ut i gruppspelet.

Tyton skriver på för säsongen ut och är alltså bara ombord som en nödlösningsreserv. Ajax gjorde igår också en annan värvning, med helt andra framtidsutsikter.

16-årige belgiske mittfältaren Rayane Bounida ses som en av världens mest lovande spelare. Redan som knatte gjorde han sig ett internationellt namn då hans stolta pappa började lägga upp klipp Bounidas fotbollskonster och tekniska briljans vilka blev virala. I takt med att han utvecklats i Anderlechts fina ungdomsakademi har hans stjärna växt på sociala medier, på Instagram har han 397 000 följare. Att vara ett sociala medier-fenomen väcker kanske farhågor om han har rätt fokus, men samtidigt får man hålla i huvudet att han helt klart har en otrolig teknik och spelsinne och fått en bra skolning i Anderlecht. I belgisk press skrivs det att hans familj krävde en årslön på 7 miljoner svenska kronor för att han skulle skriva på kontrakt med Anderlecht, denna uppgift får tas med en rejäl nypa salt dock då Ajax knappast lär lägga ut så mycket på en ungdomsspelare.

Bounida var jagad av alla storklubbar men valet föll på Ajax, dels för klubbens fina rykte som talangutvecklare men också mer specifikt på grund av vem Bounida ser upp till: Abdelhak Nouri. På frågan om vem hans idol är: “Abdelhak Nouri. Jag såg många klipp med honom. Det var en njutning att se honom spela. Folk kommer säga Ronaldo, Messi, Neymar etc. För mig, om du ser det ur ett fotbollsperspektiv… om du verkligen älskar fotboll, så är det Appie.” Han och hans familj har lärt känna familjen Nouri och förra sommaren visade Appies storebror Mohammed honom runt på Ajax anläggning. Igår när han presenterades som Ajax-spelare var pappa Mohammed Nouri närvarande och de höll upp en tröja med Bounidas namn på ryggen och tröjnummer 34.

I övrigt kan rapporteras att Ajax jakt på en ny sportchef sägs ha fokuserat på Jordi Cruijff nu. Enligt De Telegraaf och Marca har man konkret närmat sig den stores son, som för närvarande är sportslig rådgivare i Barcelona, medan Algemeen Dagblaad dementerar de uppgifterna.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-08 10:16:57
Author

Fler artiklar om Ajax