Lagbanner
Officiellt: Alex Kroes efterträder Edwin van der Sar som VD — när AZ släpper honom?
Edwin van der Sars efterträdare är hittad.

Officiellt: Alex Kroes efterträder Edwin van der Sar som VD — när AZ släpper honom?

Edwin van der Sar aviserade tidigare i sommar att han avgår från rollen som verkställande direktör i Ajax. Nu har styrelsen hittat en efterträdare, Alex Kroes som har en Ajax-bakgrund men för närvarande jobbar för AZ vilket komplicerar det hela något.

Edwin van der Sar meddelade i juni att han lämnar posten som verkställande direktör i Ajax efter elva år i klubbledningen varav sju år som VD. Några veckor senare drabbades van der Sar av en hjärnblödning på semester i Kroatien, han har sen dess förflyttats hem och fortsätter återhämta sig.

Sen van der Sar avgått har hans arbetsuppgifter skötts av övriga direktörer medan styrelsen sökt efter en ny VD. Nu är en funnen, 49-årige Alex Kroes. Kroes är inte det kändaste namnet, men han har en gedigen fotbollsbakgrund med starka Ajax-kopplingar. Han föddes i Utrecht men började spela i Ajax ungdomsakademi som 9-åring. Han gick igenom hela ungdomssektionen men nådde aldrig a-laget utan lämnade som 19-åring. Han utbildade sig sen till affärsekonom och var därefter en av grundarna till Sports Entertainment Group (SEG) en stor fotbollsagentur som nu företräder bland andra Cody Gakpo, Marten de Roon, Mark Flekken, fd Ajax-spelarna Daley Blind, Jasper Cillessen, Sean Klaiber, Deyovaisio Zeefuik och nuvarande Ajax-spelaren Youri Baas, och tränare som Erik ten Hag, Pep Guardiola och Mark van Bommel.

Från februari 2019 till augusti 2022 var han majoritetsägare i Go Ahead Eagles, som under den tiden nådde uppflyttning till Eredivisie och stabiliserade sig i divisionen. Förra året var han ett tag aktuell för sportchefsjobbet i Ajax, men så blev det inte då. Istället blev han i december 2022 "director of international football strategy" i AZ.

Kroes har varit medlem i Ajax i över 30 år, och spelar fortfarande för ett av klubbens veteranlag. Med sin bakgrund i Ajax, sitt fotbollskunnande kombinerat med ekonomisk kompetens framstår han som en naturlig kandidat till VD-jobbet.

Exakt när han kan börja är i nuläget oklart, men Kroes har tackat ja till tjänsten och Ajax har gått ut med det på sin hemsida. Ajax skriver att det finns en "icke konkurrera"-klasul i Kroes kontrakt med AZ, som innebär att om han lämnar tjänsten i AZ får han inte börja hos en konkurrent inom ett år. Ajax hoppas dock kunna förhandla bort detta men är beredda på att det kan ta tid "månader, upp till ett år". Kroes kommer alltså bli ny VD för Ajax, frågan är bara när. Tills vidare kommer övriga direktörer fortsätta ta hand om arbetsuppgifterna på interimbasis.

Kroes säger: "Jag är väldigt stolt att klubben valt mig för denna roll. För min del började allt i Ajax ungdomslag och jag är fortfarande kopplad till klubben via veteranlaget. Jag ser väldigt mycket fram emot att börja på en ny fas här i Amsterdam. Jag har fortfarande ansvar gentemot AZ vilket jag kommer sköta den närmaste tiden. Jag är tacksam för AZ och de fina möjligheter jag fått där."

Ajax styrelseordförande Pier Eringa: "Vi är glada över att vi hittat en kandidat i Alex Kroes som vill anta positionen och möter vår profil för den. Vi är fortfarande i processen att reda ut när han kan börja men de första viktiga stegen har tagits. Vi kommer givetvis uppdatera er om läget när vi kan."

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-08-02 18:14:02
Author

Fler artiklar om Ajax