Lagbanner
Officiellt: Belgisk supertalang klar för Ajax
Jorthy Mokio i aktion för Gent i belgiska ligan.

Officiellt: Belgisk supertalang klar för Ajax

Jorthy Mokio, en 16-årig belgisk mittback som också jagades av Barcelona och Bayern München, har skrivit på för Ajax som fortsätter tänka på framtiden.

Den belgiska supertalangen Jorthy Mokio har skrivit på för Ajax. 16-åringen blev tidigare i vår belgiska ligans yngste spelare någonsin när han debuterade för Gents a-lag.

Mokio är en vänsterfotad mittback som jagades av många klubbar. Förutom Ajax var bland andra Barcelona, Bayern München och PSV konkret intresserade av Mokio, som trots det i slutändan valde Ajax. Han har skrivit på ett kontrakt till 2027 (då han fyller 18 år, man får inte skriva längre kontrakt än så med tonåringar).

Supertalangen kommer börja spela i Jong Ajax men träna med a-laget.

“Jag valde Ajax för att det är en av världens bästa klubbar. Dessutom har man den bästa ungdomsakademin.” Säger Mokio till Ajax officiella hemsida. Han känner sen tidigare flera spelare i ungdomsakademin och råddes också av dem att komma till Ajax.

Ajax har värvat flera unga belgiska talanger på senare år. Mest noterbart Mika Godts, som slagit sig in i a-laget nu, men även Ethan Butera förra året (som fortfarande väntar på sin Jong Ajax-debut efter en långtidsskada) och Stanis Idumbo Muzambo som tyvärr valde att lämna Ajax för Sevilla i januari.

Längre tillbaka i tiden finns förstås också fler förebilder: Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen och Toby Alderweireld, alla spelskickliga mittbackar precis som Mokio. “De nådde toppen. Jag vill ta samma steg som dem” säger Mokio.

För Ajax hemsida beskriver Mokio sig själv som spelare så här: “Jag är en enkel, lugn spelare som slår bra genomskärare. Jag gillar att dribbla och kan försvara bra. Jag måste fortfarande utvecklas mycket, men det kommer med tiden.”

Jorthy Mokio blir den senaste i raden av mycket lovande vänsterfotade mittbackar Ajax har. I a-laget finns förstås redan 18-årige Jorrel Hato och 21-årige Ahmetcan Kaplan. Bakom dem finns 18-årige Dies Janse, en av ungdomsakademins mest lovande spelare som kommer spela i Jong Ajax den kommande säsongen men säkert också har chans på a-lagsdebut inom kort om han fortsätter imponera. Sen finns också då 18-årige Ethan Butera, som varit skadad sen han kom till Ajax men besitter potential.

Ajax sägs också vara när att göra klart med ett annat ungt löfte man följt länge. 16-årige Daniel Skaarud i Lillestrøm blev i år Tippeligæns yngste spelare någonsin. Anfallaren har tidigare varit över och provspelat hos Ajax flera gånger och Ajax hoppades knyta honom till sig redan tidigare men Skaarud valde då att stanna i Lillestrøm. Nu sägs han dock vara på väg till Amsterdam.
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-28 18:59:49
Author

Fler artiklar om Ajax

Från Nederländskt Hjärta till Italiensk Hjärna: Kommer Farioli få en ärlig chans att förnya Ajax-DNA?