Lagbanner
Officiellt: Daniele Rugani till Ajax
Daniele Rugani är Ajax-spelare.

Officiellt: Daniele Rugani till Ajax

Idag blev det äntligen officiellt att Ajax lånar in Juventus mittback Daniele Rugani över säsongen.

Det har varit på gång en längre tid men idag presenterades äntligen Daniele Rugani som Ajax-spelare. Den nyblivne 30-åringen ansluter på lån från Juventus över säsongen. Ingen köpoption finns med i avtalet. Att det inte blev en permanent affär beror på att Ajax inte har pengar över till spelarköp förrän man sålt fler spelare. För att Rugani skulle kunna komma in på lån behövde först mittbacksreserven Jakov Medic lämna, på lån med köpoption till tyska Bochum.

Ruganis kontrakt med Juventus löper till 2026. Han lär vara en personlig favorit hos Ajax nye tränare Francesco Farioli, som gillar Ruganis uppspelsfot och förmåga att organisera försvaret. Rugani blir den andre italienaren att spela för Ajax efter 2 meter långe centern Lorenzo Lucca som också var på lån, utan att göra större avtryck, 2022/23. Kuriöst nog är Lucca även namnet på Ruganis hemort.

Den 190 cm långe mittbacken fotbollsfostrades i Empoli innan han kom till Juventus som 19-åring. Han lånades direkt tillbaka till Empoli 2013-2015. Han fick sitt genombrott där då han var en klippa i försvaret och hjälpte klubben upp i Serie A. 2015 gjorde han sin Juventus-debut under Massimiliano Allegri. Med tuff konkurrens från Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci i mittförsvaret blev det mellan 15-22 ligamatcher per säsong för Rugani fram till 2019/20. 2016 fick han än dock göra landslagsdebut efter att tidigare varit uttagen som reserv på hemmaplan till EM 2016.

2019/20 blev det bara 10 Serie A-matcher för Rugani under den pandemiavbrutna säsongen. Nästa säsong lånades han ut först till Rennes sen till Cagliari. 2021/22 var han tillbaka i Juventus och gjorde 12 Serie A-match och förlängde sitt kontrakt till 2026. Följande säsongen blev det bara 9 matcher, men senaste säsongen gjorde han 17 matcher i Serie A. 7 landskamper för Italien har det blivit, den senaste 2018.

Ajax tekniske direktör Alex Kroes säger till den officiella hemsidan:

”Med Rugani får vi in en spelare med många års erfarenhet från en av de största europeiska ligorna. Han är en intelligent, lång försvarare som är stark i närkamper. Hans ankomst tillför mer rutin till vår trupp och relativt unga försvar. På dett sätt blir laget mer välbalanserat.”

Daniele Rugani själv säger:

”Jag har knappt kunna sova på en vecka men nu när jag är här är det ännu bättre än jag tänkte. När Ajax kom på tal tänkte jag på klubbens fina historia. Jag älskar Amsterdam, jag har varit här ett par gånger själv på besök. Så fort Ajax visade intresse var jag övertygad. Alla känner till historien, spelarna som spelat här och de unga spelarna.”

Rugani startade båda matcherna när Ajax slog ut Juventus i Champions League-kvartsfinalen 2018/19. Om det säger han:

”Vi spelade mot ett otroligt bra Ajax. Jag anser att man förtjänade en plats i finalen, men fotboll kan vara så galen ibland. Jag minns ett fantastiskt lag."

Om tränare Fariolis roll i hans övergång säger Rugani:

”Jag tror han spelade en bra roll i mitt val. Han känner mig och genom våra samtal blev jag än mer säker på min framtid. Det var viktigt för mig.”

Vidare säger Rugani:

”Det blir en säsong av förändringar. Jag vill hjälpa klubben, killarna och tränaren med min erfarenhet. Jag vill ge allt jag har för den här klubben. Jag kan spela i hjärtat av försvaret. Två år har jag spelat till vänster i mittlåset, men senaste året skiftade det vänster och höger varje gång. För mig funkar båda två bra. Jag ser mest fram emot supportrarna, staden och grabbarna. Det är intensivt för mig. Jag känner till supportrarna här, efter att ha spelat på Johan Cruijff Arena två gånger. Det var en otrolig atmosfär. Laget idag är bra, därför kan jag inte vänta på att komma igång och träna och bidra.”

Rugani har snabbt blivit registrerad för spel och är tillgänglig redan på torsdag i Europa League-kvalet mot Jagiellonia. Han har rest med laget till Polen och är med i matchtruppen. Troligtvis kommer han då max få ett kort inhopp i slutet.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-21 19:17:00
Author

Fler artiklar om Ajax