Lagbanner
Officiellt: Davy Klaassen återvänder till Ajax – ännu en gång
Davy Klaassen firar ett av sina många Ajax-mål på sedvanligt passionerat vis.

Officiellt: Davy Klaassen återvänder till Ajax – ännu en gång

Det står nu klart att klubbikonen Davy Klaassen återvänder till Ajax ännu en gång, ett år efter att han lämnade klubben för andra gången. Klubblöse Klaassen har tränat med Ajax för att hålla igång och då imponerat på tränare Francesco Farioli så mycket att han nu får kontrakt säsongen ut.

Davy Klaassen är hemma igen, det blev just officiellt presenterat av Ajax. Mittfältaren har skrivit på ett kontrakt med Ajax för resten av säsongen. Det innebär en andra återkomst till klubben i Klaassens hjärta. Han föddes i Hilversum utanför Amsterdam 1993 och växte upp som Ajax-supporter. 2004 fick han som 11-åring börja spela i Ajax ungdomsakademi. 2010 utsågs han som 17-åring till bäste spelare i Future Cup. 2011/12 ledde han som kapten Ajax U19-lag till final i NextGen Series (föregångaren till Youth League) där man föll på straffar mot INter.

I november 2011 fick han också 18 år gammal debutera i Ajax a-lag med ett inhopp mot Lyon i Champions League. Några dagar senare följde Eredivisie-debuten med ett inhopp mot NEC och efter bara 42 sekunder gjorde han mål. Det blev ett par a-lagsmatcher den säsongen och nästa, som spolierades av efterhängsna ljumskproblem. Ljumskproblemen hotade att ödelägga Klaassens karriär, men då grep självaste Johan Cruijff in och såg till att tonåringen fick opereras och behandlas av världsledande experter i Barcelona. Cruijff besökte även Klaassen på sjukhuset.

Efter Cruijffs ingripande slog Klaassen igenom på allvar, 2013/14 blev han en given del av startelvan och gjorde 10 ligamål när Ajax vann Eredivisie för fjärde gången i rad. 2015/16 blev han lagkapten för Ajax, och som det ledde han klubben till Europa League-finalen på Friends Arena i slutet av 2016/17. Efter detta lämnade han proffsäventyr i Everton.

Tiden i Everton blev misslyckad, det gick bättre i Werder Bremen där han blev ordinarie. Men 2020 hörde Ajax av sig och frågade ifall han ville återvända, och det ville Klaassen. ”Det är som att komma hem” sa han då och blev tårögd när han i en intervju med klubb-tv försökte sätta ord på känslorna.

Sin första säsong tillbaka gjorde han 12 mål, de flesta av dem det första i matcher Ajax sen vann vilket gav honom smeknamnet ”Mr. 1-0”. Han bidrog också tillsammans med Dusan Tadic och Daley Blind med ledarskap för den unga gruppen som vann den inhemska dubbeln. Nästa säsong gjorde Klaassen 9 mål när Ajax återigen vann ligan.

2022/23 blev som bekant en krissäsong för Ajax. Slusken Marc Overmars hade inte ersatts som sportchef vilket innebar ett katastrofalt transferfönster, och nye tränaren Alfred Schreuder gjorde fiasko. Bland mycket annan skada Schreuder gjorde så var en sak att han kastade ut Klaassens kompis Daley Blind ur klubben efter att Blind vågat säga åt Schreuder att han måste säga åt dem hur de ska pressa och spela, i halvtid av en match. Klaassen blev kvar och gjorde 8 mål. I en cupmatch mot Feyenoord träffades han i huvudet av en inkastad tändare och blödde ymnigt.

Förra året på deadline day kom plötsligt Inter med ett erbjudande för Klaassen, som under nye sportchefen Sven Mislintat och nye tränaren Maurice Steijn marginaliserats. Klaassen fick höra att han inte ingick i planerna och var fri att lämna om han ville. Då han kände sig undanknuffad och inte kände igen sin egen klubb längre, enligt egen utsago, lämnade han.

Det blev 13 matcher för Serie A-mästarna Inter. Sen i somras har han varit klubblös och i september har Klaassen tränat med Ajax för att hålla sig i form. Under träningarna har han imponerat på nye tränaren Francesco Farioli. Klaassens arbetsmoral och ledarskap ska ha gjort intryck på Farioli. Det har talats om att Farioli kört hårt med spelarna på träning (vilket uppskattats av dem) och är det någon som aldrig maskar på träning är det Davy Klaassen. Även rent fotbollsmässigt ska Farioli ha gillat vad han sett.

En del förståsigpåare menar att Klaassen inte är bra nog och vill ha in en mer flärdfull spelare och visst, Ajax behöver en playmaker och en vänsterytter också. Men undertecknad är av den raka åsikten att kan man ha Davy Klaassen i Ajax ska man ha Davy Klaassen i Ajax, en spelare som genuint älskar klubben och bryr sig om dem, en spelare som ger allt för Ajax och sliter hårt på träning och match. Bevisligen är Farioli av samma åsikt.

Då 10:an som han tog över efter Siem de Jong 2014, är upptagen av Chuba Akpom och 6:an som han hade senast är upptagen av Jordan Henderson kommer Klaassen nu återigen spela i tröja nummer 18 som han hade 2012-2014.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-09-17 19:44:00
Author

Fler artiklar om Ajax