Lagbanner
Officiellt: Maurice Steijn har fått sparken!
Maurice Steijn har äntligen fått sparken.

Officiellt: Maurice Steijn har fått sparken!

Sent omsider har Maurice Steijn, Ajax sämsta tränare någonsin, äntligen fått sparken. Den sämsta säsongsstarten i klubbhistorien och flera negativa klubbrekord som satts blev till slut för mycket.

Maurice Steijn har fått sparken som tränare för Ajax. Det var Steijns bundsförvanter på De Telegraaf som alldeles nyss var först med den nyheten som sen officiellt bekräftats av Ajax med ett pressmeddelande.

Steijn anställdes i somras, enligt rykten efter att nye sportchefen Sven Mislintat inte fått styrelsens backning i att anställa en utländsk tränare. Steijn, som förra säsongen med defensiv fotboll ledde Sparta Rotterdam till en överraskande femteplats i Eredivisie, var ett namn som överraskade alla då inget i hans så långt mediokra tränarkarriär tytt på att han är en tränare på Ajax-nivå.

Det visade sig även snabbt vara fallet. Ajax vann ligapremiären mot Heracles Almelo med 3-1 och första kvalmatchen mot Ludogorets med 0-3 i augusti. Efter det har Ajax inte vunnit en enda match, varken i ligan eller Europa League. Söndagens förlust mot Utrecht innebar att man gått 8 raka matcher utan seger, nytt klubbrekord. Det medförde också att Ajax nu ligger på 17:e plats, nästsist, i Eredivisie-tabellen, vilket heller aldrig hänt förut.

Längs vägen har Ajax blivit förnedrade av värsta rivalerna Feyenoord i en stökig De Klassieker och sportchefen Mislintat fått sparken efter att ha förlorat den interna maktkampen mot Steijn. De två kom inte bra överens och Steijn fick resten av ledningen, och inte minst De Telegraaf, på sin sida så Mislintat fick sparken efter Feyenoord-debaclet medan Steijn fick sitta kvar.

Under hösten har mängder av supportrar krävt Steijns avgång samtidigt som främst De Telegraaf men även andra vänner till Steijn så som spordaiska tv-experterna Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder och Andy van der Meyde, drivit agendan att Steijn lidit av att Mislintat gett honom en "med Ajax-mått värdelös trupp" (direktcitat från De Telegraafs artikel om Steijns sparkning). Mislintats arbetssätt har kritiserats av oberoende parter, men det måste noteras att påståendet att Steijn fått en "värdelös trupp" är väl magstarkt. Tre kroatiska landslagsmän (Josip Sutalo, Borna Sosa, Jakov Medic), en av Manchester Citys mest ansedda talanger (Carlos Forbs), Championships skyttekung (Chuba Akpom), Ligue 1-överraskningen Toulouse nyckelspelare (Branco van den Boomen), Metz målspottare (Georges Mikautadze), en av Romas bästa unga spelare (Benjamin Tahirovic) och danska ligans bästa högerback (Anton Gaaei) var några av Mislintats nyförvärv. Alla spelare som presterat mycket bra i sina tidigare klubbar, när alla de och spelare som redan fanns i truppen (som landslagsmännen Steven Bergwijn och Steven Berghuis t.ex.) alla spelar bedrövligt måste det vara tränaren det är fel på, inte alla spelare.

Steijn har gjort sig känd som en defensivt inriktad tränare, illa passande för Ajax. Han visade sig totalt oförmögen att organisera något ordnat offensivt spel, därtill har just defensiven varit totalt undermålig också.

Hedwiges Maduro, den Ajax-fostrade spelaren som anställdes som ny assisterande tränare i somras efter att ha imponerat i nyuppflyttade Almere City, kommer ta över som interim-tränare meddelar Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-10-23 19:02:01
Author

Fler artiklar om Ajax