Lagbanner
Officiellt: Ryan Gravenberch klar för Bayern München
Ryan Gravenberch har skrivit på för Bayern München.

Officiellt: Ryan Gravenberch klar för Bayern München

Idag blev det slutligen officiellt att Ryan Gravenberch lämnar Ajax för Bayern München.

Ajax får 18,5 miljoner euro i direkt övergångssumma. Via olika variabler kan summan stiga till 24 miljoner euro. Därtill finns en 7 %-ig vidareförsäljningsklasul i avtalet. Den förhållandevis låga summan för en av världens mest lovande mittfältare beror på att Gravenberchs kontrakt med Ajax löpte ut nästa sommar.

Ryan Gravenberch blev Ajax yngste a-lagsdebutant någonsin när han hösten 2018 hoppad in mot PSV 16 år gammal. Han slog därmed Clarence Seedorfs gamla rekord. Likt Seedorf kom Gravenberch tidigt fram som en brådmogen spelfördelare på mittfältet.

Född i Amsterdam den 16 maj 2002, samma dag som kompisen Kenneth Taylor, började Gravenberch i Ajax ungdomsakademi som åttaåring och var ledaren för den mycket talangfulla 2002/2003-generationen i akademin. Förutom Taylor spelade Gravenberch sen barnsben ihop med också bland andra Brian Brobbey, Devyne Rensch, Naci Ünüvar och Ki-Jana Hoever.

Totalt blev det 103 matcher i a-laget för Gravenberch och han var med och vann den inhemska dubbeln två gånger, 2018/19 och 2020/21. Han vann sin tredje ligatitel den gångna säsongen och var även med i laget som slutade på förstaplats i Eredivisie den coronaavbrutna säsongen 2019/20.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-06-13 18:23:34
Author

Fler artiklar om Ajax