Lagbanner
Officiellt: Wout Weghorst klar för Ajax
Wout Weghorst är klar för Ajax.

Officiellt: Wout Weghorst klar för Ajax

Redan under EM tackade Wout Weghorst ja till Ajax, sen dess har han väntat på att Ajax ska få ihop det finansiella för att ro övergången i land. Så är nu äntligen gjort och Oranjes anfallsjoker är nu Ajax-spelare.

Under EM i sommar nådde redan populäre Wout Weghorst nya nivåer av publikfavoritskap i den orange massan. Centertankens ofelbara förmåga att hoppa in och göra mål i slutet av matcher, som byggts upp sen VM 2022, räddade Oranje i öppningsmatchen mot Polen.

Mitt under mästerskapet kom det ut i holländsk press att Weghorst och Ajax var överens om en övergång. Det överraskade många först då 2 meter långe, bufflige Weghorst inte direkt är en typisk Ajax-spelare. Dessutom fick han sitt genombrott i AZ, en klubb och supporterskara med grava mindrevärdeskomplex mot Ajax (som i sin tur inte erkänner AZ som en riktig rival, det är ju inget Feyenoord eller ens PSV direkt). Men kanske är just en otypisk AJax-spelare just det Ajax behöver. Och Weghorsts. förmåga att dyka upp som gubben i lådan och göra mål trots få bolltoucher kan komma väl till pass i ett lag som ofta blir låst offensivt.

Kruxet för Ajax transfersommar har varit att på grund av de många (dåliga) värvningarna under de två senaste somrarna, först under vikarierande tekniska direktörerna Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar och sen under kortvarige sportchefen Sven Mislintat, samt missat Champions League-spel, innebär att klubben måste spara in. Inga spelare kunde värvas förrän spelare sålts. Vilket gjorde att Weghorst-affären fick ligga på vänt.

De senaste dagarna har det dock tagit fart, såvida man inte totalt kollapsar i returen mot Jagiellonia ikväll kommer Ajax spela Europa League vilket säkrar en del pengar, och Silvano Vos stundande övergång till Milan ger också inkomster. Weghorst syntes på Johan Cruijff Arena igår då han läkarundersöktes, sen återstod bara att göra klart alla papper med Burnley.

Idag blev det då äntligen officiellt. Ajax presenterade övergången kyligt, med bara ett foto på Wout Weghorst som barn, iklädd en Ajax-t-shirt, poserandes med Jari Litmanen. Weghorst har skrivit på för två år, till 2026 alltså.

”Jag har förstås spelat här ofta, även med landslaget, men när jag kom hit nu känns det annorlunda. Jag är väldigt glad och stolt,” säger Weghorst till Ajax officiella hemsida om att nu ha Johan Cruijff Arena som hemmaplan.

Weghorst, född 7 augusti 1992 i Borne, en liten ort i Overijssel, spelade för småklubbarna NEO och DETO som ung. Som 19-åring kom han till Willem II:s organisation men lämnade efter en säsong för FC Emmen där han slog sig in i a-laget och blev förstavalet som nia. Emmen spelade då, som de oftast gjort, i divisionen under Eredivisie. Efter 12 ligamål sin andra seniorsäsong gick han till Heracles Almelo i Eredivisie, inte långt ifrån hemstaden Borne. I mittenlaget gjorde han 8 mål första säsongen och 12 den andra. Hans första mål för klubben var faktiskt mot Ajax på Johan Cruijff Arena, en match Ajax än dock vann.

Efter sina lyckade år i Heracles köptes Weghorst av AZ 2016. Där fortsatte utvecklingen bra, 13 ligamål första säsongen följdes av 18 ligamål 2017/18 och därtill 9 mål på 6 cupmatcher (AZ förlorade finalen mot Feyenoord).

Sommaren 2018 köpte Wolfsburg honom för 10,5 miljoner euro. Sin första säsong i Bundesliga gjorde han 17 mål. Det var också nu Weghorst blev landslagsman. Han gjorde sedan 16 mål på 32 matcher under coronasäsongen 2019/20. Under pandemin hamnade Weghorst i blåsväder då han gjorde vaccinskeptiska uttalanden som väckte rättmätig kritik. Till slut beordrade Wolfsburg honom att helt enkelt sluta uttala sig om saken.

2020/21 gjorde Weghorst 20 mål i Bundesliga. Nästa säsong gjorde han 6 mål för Wolfsburg under hösten innan han i januari 2022 värvades till Premier League av Burnley. Det blev dock bara 2 mål för Burnley som åkte ur Premier League den våren.

2022/23 lånades Weghorst ut, först till Besiktas där han gjorde 8 mål på 16 matcher under hösten. I januari hörde överraskande nog Erik ten Hags Manchester United av sig på jakt efter anfallsförstärkningar och Weghorst lånades in till Old Trafford. Det blev dock bara ett mål i Europa League och ett i Ligacupen under hans tid i Manchester. Förra säsongen tillbringade Weghorst på lån hos Hoffenheim i Bundesliga, där han gjorde 7 mål.

”Det stod klart för mig att jag ville flytta hem. De senaste åren har jag spelat för flera olika klubbar, flyttat runt mycket och familjen har alltid varit med mig. Jag kände att jag ville hem till Nederländerna,” säger Weghorst.

Att Ajax var intressrade var ”en stor ära” för Weghorst som vidareutvecklar som valet:

”Jag hade genast en bra känsla om det och den försvann aldrig. Därför var det ingen stor sak för mig att vänta. Jag hade tidigt en klar bild av vad jag ville.”

Vad var det som fångade Weghorst med Ajax nu?

”Processen och vägen Ajax vill ta. Särskilt hur de ser på mig och vad jag kan bidra med. Det tilltalade mig enormt särskilt för jag känner också att det är mina största styrkor. Samtalen blev mer fotbollsmässiga, hur vi ska spela och allt det. Känslan jag hade stärktes av det. Det känns bra, som att det passar. Ibland kan man inte beskriva allting väl, det bara känns bra.”

Weghorst kommer spela med tröjnummer 25 i Ajax, som bland annat Kasper Dolberg burit med framgång tidigare.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-29 16:52:00
Author

Fler artiklar om Ajax