Lagbanner
Om Qatar-lägret, Ryan Babels andra återkomst och isländsk akademivärvning
Ryan Babel under sin senaste sejour i Ajax.

Om Qatar-lägret, Ryan Babels andra återkomst och isländsk akademivärvning

Ryan Babel är klar för sin andra återkomst i moderklubben. Ajax har också kontrakterat en 16-årig isländsk talang, men väntar i övrigt inga affärer i vinter. Klubbens kritiserade träningsläger i Qatar går mot sin ända, där flera talanger gav styrkebesked.

Igår kväll blev det slutligen officiellt efter att ha varit i princip klart i flera dagar: Ryan Babel vänder hem till Ajax igen. Babel gick igenom klubbens ungdomsakademi och debuterade i a-laget 2004 som 17-åring och växte under de kommande åren ut från talang till en av klubbens unga stjärnor. Han lämnade för Liverpool sommaren 2007 efter att ha vunnit en ligatitel och två cuptitlar under sin första tid i Amsterdam. Tiden i Liverpool blev inte vad han hoppades på, även om han bitvis visade sin talang ses hans Liverpool-sejour överlag som ett misslyckande, med facit i hand gick han kanske för tidigt dit, ett halvår före sin 21:a födelsedag. Flyttlasset gick vidare till Hoffenheim i januri 2011 men han kom inte till sin rätt där heller. Efter en och en halv säsong i Tyskland återvände han 2012 hem till Ajax. Även om skador begränsade honom till bara 16 matcher var det ändå en lyckad återkomst, han bidrog med 4 mål och flera framspelningar under de 16 matcherna och utanför planen fungerade han mycket bra som en mentor för lagets yngre spelare, och han vann sin andra ligatitel med Ajax. Sommaren 2013 flyttade han utomlands igen för att inte stå i vägen för yngre talanger på vägg upp underifrån, och gick till Kasimpasa.

Efter två säsonger där tog han sommaren 2015 ett lukrativt erbjudande från Al Ain i Förenade Arabemiraten, men sejouren där blev kortvarig då klubbledningen hade problem med Babels frispråkighet på sociala medier (där han, förutom att ständigt heja på Ajax, inte drar sig för att uttrycka sina åsikter kring fotboll, och delar sina rapvideos). Vintern 2016 bröts avtalet och han vände tillbaka till Europa och Deportivo La Coruna där 4 mål på 11 matcher i La Liga visade att han fortfarande hade mycket kvar att ge. Till sommaren 2017 kom han till Besiktas där karriären fick ny fart då han visade framfötterna både i turkiska ligan och Champions League och återigen blev en startspelare i landslaget under Ronald Koeman. I januari 2019 skrev han på för Fulham men trots att han gjorde 5 mål på 16 matcher kunde han inte rädda dem från nedflyttning från Premier League. I somras vände han tillbaka till Turkiet, kontroversiellt nog till Besiktas rivaler Galatasaray.

Trots 5 mål på 15 matcher har det inte riktigt klickat mellan honom och klubben vilket gjorde honom tillgänglig nu i januari. Flera klubbar var intresserade av att låna honom, men Babel visade tydligt att han ville hem till Ajax igen, han var till och med villig att gå ner i lön för det. Så löstes ett låneavtal som löper säsongen ut.
Erik ten Hag har uttalat sig positivt till affären och Babel lär inta en liknande roll som under sin tidigare återkomst, han kräver inte att vara en startman men kommer kunna kliva in och leverera på ytterplatserna, där skador på Quincy Promes, David Neres och Zakaria Labyad sinkade Ajax under hösten. Som nämnt har han också tidigare varit en bra mentor för yngre spelare i klubben.

Ajax har också varit tydliga med att Babel blir klubbens sista affär i januari, både sportchef Marc Overmars och Erik ten Hag har öppet sagt det till pressen. De olika rykten som uppstått i internationell press, som att Jan Vertonghen var aktuell för en återkomst nu i januari eller att klubben vill låna tillbaka Matthijs de Ligt, kan läggas på is.
Babel blev alltså den sista affären, dock inte den enda i januari. För några dagar sen presenterades ett nyförvärv till akademin: Den isländske mittfältstalangen Kristian Hlynsson, föddd 23 januari 2004, har skrivit på ett kontrakt som börjar gälla den 1 februari och löper till juni 2022. Hlynsson föddes i danska Odense men är U17-landslagsman för Island och kommer över från Breidablik i hemlandet. Han kommer inleda i U16-laget. Han blir den andre islänningen att gå till Ajax akademi, efter centern Ottar Magnus Karlsson som utan att visa framfötterna mellan 2013 och 2015 i akademin fortsatt karriären annorstädes, bland annat i Trelleborgs FF och Mjällby AIF, nu återfinns han i Vikingur.
En spelarförsäljning har också gjorts, floppköpet Luis Orejuela, som varit utlånad till brasilianska Cruzeiro sen januari 2019, har nu sålts till klubben permanent. Den colombianske högerbacken värvades sommaren 2017 från Deportivo Cali men gjorde bara 4 officiella matcher i Ajax-tröjan då han raskt hamnade bakom Joel Veltman, Noussair Mazraoui och Rasmus Nissen Kristensen i kön om högerbacksplatsen.

Orejuela väntas också vara den enda försäljningen man gör i januari. I engelsk press har det skrivits om att Manchester United ska vara intresserade av Donny van de Beek, och Arsenal av Hakim Ziyech, men båda spelarna är full fokuserade på Ajax. van de Beek sa idag rakt av att han absolut inte lämnar denna säsong.
Ovannämnda skadeläge på Promes, Neres och Labyad har lättats upp lite. Både Promes och Neres har varit med på Ajax träningsläger (som man tyvärr lade i Qatar) medan Labyad rehabiliterat hemma i Amsterdam. Neres har tränat med boll men är fortfarande en bit från spel, medan Promes är tillbaka i spel och stod för både mål och fint samarbete igen med Ziyech idag när man besegrade Club Brugge med 3-1 i en träningsmatch. Hakim Ziyech och ett självmål av före detta Hammarby-spelaren Odilon Koussonou stod för de övriga målen.

Men för att backa bandet något måste först konstateras att valet av träningsläger i Qatar, där de slavlika förhållandena för gästarbetare knappast är en hemlighet, djupt olyckligt och det är beklämmande att vd Edwin van der Sar slog bort kritik med “vi är en fotbollsklubb inte en politisk instans”, den ursäkten håller inte då politik finns i allting inklusive fotbollen, och alla fotbollsklubbar som åker till Qatar ger den förkastliga regimen mer legitimitet och PR genom att göra så. Att klubbar som Ajax och FC Bayern gör det, och svenska landslaget, medan så många andra klubbar väljer att inte göra så, är riktigt svagt. Det finns andra varma länder man kan förlägga träningsläger på i januari. Ännu mer beklämmande för Ajax är att Sergino Dest efter några dagar reste hem till Amsterdam igen för att träna med Jong Ajax istället då han som amerikansk medborgare kände sig otrygg i regionen med anledning av de senaste geopoltiska utvecklingarna mellan USA och Iran. Personligen tycker jag det är moraliskt förkastligt att resten av laget stannar kvar då istället för att resa hem med sin lagkamrat i solidaritet. Att man förlägger ett träningsläger på en plats där alla klubbens spelare inte kan känna sig trygga är ett stort misslyckande från klubbes sida.

En annan som saknats från träningslägret är Daley Blind som är hemma i Amsterdam och återhämtar sig efter sin hjärtoperation. Hur länge Blind blir borta är oklart, vissa experter har uttalat sig i pressen om att det kan ta månader, andra att karriären kan vara över för Blind. Blind själv håller sig dock lugn och säger att han kommer komma tillbaka.
Blinds frånvaro var en underliggande orsak till Vertonghen-ryktet, men som sagt tänker klubben inte värva mer efter Babel. Förmodligen för att man lär hittat en intern lösning på Blind-problemet. Lisandro Martinez kommer helt enkelt fortsätta i backlinjen som han avslutade höstdelen av säsongen, och under lägret har två yngre förmågor klivit fram och visat att de vill ha mittfältsplatsen som då öppnat upp sig: Carel Eiting och Ryan Gravenberch. Eiting, som förra säsongen var på väg att sno åt sig en ordinarie tröja under hösten innan han åkte på en serie av skador som sinkade hans säsong, har under denna höst efter lång rehab kommit tillbaka i matchform i Jong Ajax. Han startade och var planens bästa spelare när b-uppställningen för några dagar sen spelade en träningsmatch mot Eupen som man vann med 2-0 efter att Eiting spelat fram till båda målen (målskyttar Siem de Jong och Lassina Traore).

Eiting får mycket beröm för sin intelligens både på och utanför planen och sin taktiska hjärna (han har redan börjat praktisera som ungdomstränare i klubben och ser väldigt mycket ut som ett framtida tränarämne), kan han hålla sig frisk kan han bli ett utropstecken i vår på mittfältet. 17-årige Gravenberch, som förra säsongen blev Ajax yngste spelare och målskytt någonsin, gjorde som bekant sitt första ligamål strax innan jul i den sista ligamatchen före uppehållet mot ADO Den Haag. Han visade också då sin förmåga att styra tempot och driva upp boll från försvar till anfall. Han har stått ut under träningslägret och fått mycket beröm av ten Hag. Och han fick starta med a-uppställningen (Onana; Mazraoui, Veltman, Martinez, Tagliafico; van de Beek, Ziyech, Gravenberch; Tadic, Traore, Promes) i träningsmatchen mot Club Brugge och gjorde det bra.

Andra talanger som fick följa med på lägret var Naci Ünüvar, Kenneth Taylor, Juan Castillo, Sontje Hansen, Quinten och Jurriën Timber samt brassen Danilo Pereira. Hansen, i december fick a-lagsdebutera, fick tyvärr lämna lägret småskadad och reste hem med Quinten Timber och tredjemålvakten Kjell Scherpen för att kanske kunna spela med Jong Ajax på måndag. Castillo, som är inlånad med köpoption från Chelsea som han lämnade Ajax för som 16-åring, har imponerat på vänsterbacken. Även 17-årige playmakern Kenneth Taylor och 16-årige supertalangen Naci Ünüvar har fått mycket beröm och fått göra sina inofficiella a-lagsdebuter, många hoppas få se dem i officiella matcher i vår också.
Ajax reser strax hem till Amsterdam igen och tränar vidare inför nästa söndag då ligaspelet återupptas med ett möte med Sparta Rotterdam kl 14:30.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-01-12 09:01:02
Author

Fler artiklar om Ajax